Saturday, May 5, 2012

«50 χρόνια Αστερίξ» στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Την Περιοδική Έκθεση «50 χρόνια Αστερίξ" παρουσιάζει στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου», η ΙΓ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Η Έκθεση δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με το Γαλλικό Ινστιτούτο και την εκδοτική Εταιρεία Μαμούθ που εξέδιδε το ομώνυμο Περιοδικό για την συμπλήρωση πενήντα ετών από την πρώτη έκδοση του περιοδικού κόμικ «ΑΣΤΕΡΙΞ».
Η Έκθεση του Αστερίξ στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου περιλαμβάνει τα 34 κάδρα με τις πρώτες σελίδες του περιοδικού, μια κατασκευή παιχνίδι και μεμονωμένες μορφές που αναφέρονται με χιούμορ στην ένταξή τους μέσα στο νέο περιβάλλον του Αρχαιολογικού Μουσείου του Βόλου. Οι μορφές του κόμικ μπαίνουν και μέσα στη μόνιμη έκθεση σχολιάζοντας τα εκθέματα με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που βρίσκουμε στο περιοδικό. Ο ίδιος ο Αστερίξ παροτρύνει τους επισκέπτες να κατεβούν στην έκθεση των περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου του Βόλου ακολουθώντας τις πατημασιές του που αποτυπώθηκαν πάνω στα σκαλοπάτια.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου συμμετέχει στην Έκθεση προσθέτοντας μια μεγάλη σκηνογραφία, που απεικονίζει τμήμα του ρωμαϊκού στρατοπέδου και ενός δάσους. Μέσα στη σκηνογραφία μπαίνουν μορφές γνωστών ηρώων, όπως του Κακοφωνίξ και του Πανοραμίξ, αλλά και των ρωμαίων στρατιωτών, οι οποίοι έντρομοι έχουν καθηλωθεί μέσα στο Ρωμαϊκό στρατόπεδο για να προφυλαχτούν από τους Γαλάτες. Τα εγκαίνια της Έκθεσης «50 χρόνια Αστερίξ, ο Γαλάτης ήρωας στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου» έγιναν το Σάββατο 28 Απριλίου, και ώρα 19.00.
Όσοι θα βρίσκεστε Βόλο αυτές τις ημέρες των εκλογών, περάστε για μια επίσκεψη από το Αρχαιολογικό Μουσείο, και δεν θα χάσετε!
(Επειδή δεν έχουμε μόνον τσιπουράδικα, σ΄αυτήν την πόλη!)

 ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣ :) (λινκ)

Το Aρχαιολογικό Μουσείο Βόλου κτίσθηκε το 1909 με χρήματα που διέθεσε ο Αλέξης Αθανασάκης από την Πορταριά του Πηλίου. Το κτήριο είναι νεοκλασικού ρυθμού και τα σχέδια εκπονήθηκαν από τους αρχιτέκτονες Ι. Π. Σκούταρη και Α. Αγγελίδη. Παράλληλα με τα πλούσια και ποικίλα εκθέματα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου παρουσιάζει ο τρόπος έκθεσης της αίθουσας των νεολιθικών αντικειμένων και της αίθουσας με τις αναπαραστάσεις των τάφων, που δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει πιο άμεση επαφή με τα αρχαία και να κατανοεί με ευκολία τη χρήση των αντικειμένουν και των αναθημάτων, καθώς και τον τρόπο ζωής των αρχαίων.
Σε δύο αίθουσες του Μουσείου πραγματοποιούνται κατά διαστήματα περιοδικές εκθέσεις. Αυτήν την εποχή στο μουσείο φιλοξενείται η περιοδική Έκθεση «50 χρόνια Αστερίξ. Ο Γαλάτης ήρωας στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου», που παρουσιάζεται από τη ΙΓ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

 Στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνονται:
 • Συλλογή Παλαιολιθικών ευρημάτων από ολόκληρη τη Θεσσαλία
 • Αίθουσα για τη Νεολιθική Εποχή ( ειδώλια , αγγεία , σκεύη, πήλινα ομοιώματα κλπ.)
 • Δύο αίθουσες με αναπαραστάσεις τάφων κατά εποχές
.• Συλλογή χρυσών κοσμημάτων 
 • Συλλογή γραπτών επιτύμβιων στηλών Δημητριάδας (μην ξεχάσετε να δείτε ειδικά την στήλη της Ηδίστης,η οποία είναι μοναδική για το είδος της γραπτής διακόσμησής της)
.• Συλλογή ανάγλυφων επιτύμβιων και αναθηματικών στηλών
 • Συλλογή πήλινων, χάλκινων και γυάλινων αγγείων όλων των περιόδων.
 • Συλλογή νομισμάτων από τη Θεσσαλία και από άλλες περιοχές του αρχαιοελληνικού κόσμου.

Αθανασάκη 1 (Αναυρος-παραλία, δίπλα στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου)
Τηλ. 24210 25285 
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά εκτός Δευτέρας 08.30π.μ.- 15:00 μ.μ 
Τιμή εισητηρίου: 2Ε

Όλες οι φωτό και οι πληροφορίες προέρχονται από το νετ

2 comments:

tzonakos said...

Ιδέα δεν είχα γι αυτό το Μουσείο,
αλλα γενικά τον Βόλο δεν τον ξέρω καλά.
Αγαπημένος, λατρεμένος, απίθανος, Αστερίξ.

Artanis said...

@Τζονάκο μου, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο μουσείο, αλλά είναι πολύ ωραίο, με καλαίσθητες θεματικές αίθουσες, υπέροχο δροσερό κήπο, και προσωπικό πολύ εξυπηρετικό, που γνωρίζει πολύ καλά να σε ενημερώσει για όποια απορία μπορεί να έχεις! Στο μεθεπόμενο ποστ, θα έχω φωτογραφική ξενάγηση (επιτρέπονται οι φωτό, αρκεί να μην χρησιμοποιήσεις φλας), και θα δείχνω και μερικά από τα αγαπημένα μου εκθέματα (πήγαινα πολύ συχνά εκεί, ήταν το αγαπημένο μου "στέκι" στην πόλη, με ξέρουν όλοι, ξέρουν και το μπλογκ!)
Θα τα ξαναπούμε σε λίγες μέρες λοιπόν, με πολλές φωτό από το μουσείο, καλημέρα/καλησπέρα από ΝΖ!