Saturday, July 13, 2013

"Περι Υφαντικής", έκθεση έργων της Ιωάννας Τερλίδου

Είναι μια περίοδος με πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες για τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, το καλοκαίρι...Καταρχήν μόλις τελείωσε η ετήσια έκθεση βιβλίου, στην παραλία, και έχουν πάρει σειρά πλήθος από συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, βραδιές ποίησης και λόγου, εκθέσεις...
Η ΙΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων παρουσιάζει την Περιοδική Έκθεση με τίτλο "Περί υφαντικής…", με έργα υφαντικής και κατασκευές της Ιωάννας Τερλίδου, στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του "Αθανασάκειου" Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Τα εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Ιουλίου και ώρα 20:00, στο χώρο της Αίθουσας Περιοδικών Εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Η έκθεση θα λειτουργεί τις μέρες και ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και θα διαρκέσει ως τις 31 Αυγούστου. 
Η έκθεση πραγματοποιείται στο ευρύτερο πλαίσιο της συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου με σύγχρονους καλλιτέχνες και αποτελεί συνέχεια μιας σειράς ανάλογων εκθέσεων που έχουν ήδη παρουσιαστεί στο Μουσείο με μεγάλη επιτυχία. Με τον τρόπο αυτό, παράλληλα με τη μόνιμη Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου και τις δράσεις που αναπτύσσονται σε αυτή (εκπαιδευτικές περιηγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, συστήματα αυτόματης ηλεκτρονικής ξενάγησης, ενημερωτικές εκδηλώσεις και φυλλάδια), επιχειρείται ταυτόχρονα το άνοιγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου προς το κοινό και μέσα από την προσέγγιση σύγχρονων θεμάτων.
Η Ιωάννα Τερλίδου ασχολείται με την υφαντική πάρα πολλά χρόνια ξεκινώντας από ένα παραδοσιακό εργαστήριο στην Αθήνα. Βραβεύτηκε με υποτροφία από τον ΕΟΜΜΕΧ και συνέχισε τις σπουδές της στην Ecole Nationale Supeuriere de Beaux Arts στο τμήμα ταπισερί. Εκεί άρχισε να προσεγγίζει την υφαντική με πιο σύγχρονη ματιά και με διαφορετικά υλικά. Επιστρέφοντας στα Καλά Νερά Βόλου έστησε το παραδοσιακό της εργαστήρι αρχικά με καθιστό αργαλειό και στην πορεία άρχισε να δουλεύει με όρθιο αργαλειό θεωρώντας ότι ενδείκνυται περισσότερο για τη σύνθεση πιο εικαστικών δημιουργών. Στην περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου επιχειρείται η προσέγγιση της υφαντικής ως ιστορική διαδρομή, παιχνίδι, εικαστική έκφραση και χρηστικό αντικείμενο. 
Η κ. Τερλίδου παρουσιάζει δικά της έργα υφασμένα σε όρθιο αργαλειό τα τρία τελευταία χρόνια, μέσα από μια πιο προσωπική προσέγγιση στον τομέα της υφαντικής. Παράλληλα παρουσιάζονται αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων που σχετίζονται με την υφαντική σε μια προσπάθεια σύνδεσης του χτες με το σήμερα. Τέλος μέσω σύντομων ενημερωτικών ταινιών είναι διαθέσιμες πληροφορίες για την υφαντική τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. 
Την περιοδική έκθεση πλαισιώνουν εκπαιδευτικά παιχνίδια και κατασκευές, καθώς και ένας όρθιος αργαλειός, όπου το κοινό μπορεί να δημιουργεί σταδιακά το δικό του υφαντό, που θα ολοκληρωθεί με το τέλος της έκθεσης και θα παραμείνει στο Μουσείο. Εννοείται οτι όσοι βρίσκεστε στο Βόλο για το διάστημα από 10/7 ως και το τέλος Αυγούστου, πρέπει να επισκεφτείτε την έκθεση της κας Τερλίδου, στον φιλόξενο χώρο του όμορφου Αρχαιολογικού Μουσείου μας  :)
Όλες οι φωτό είναι δικές μου, και τραβήχτηκαν το βράδυ των εγκαινίων της έκθεσης. Ευχαριστώ πολύ την κα Τερλίδου που μου έδωσε την άδεια να φωτογραφήσω και να αναρτήσω ορισμένα από τα έργα της, στο ποστ αυτό...Επίσης ευχαριστώ την έφορο Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κα Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, και τον κο Κώστα Βουζαξάκη, αρχαιολόγο & επιμελητή της έκθεσης, για την κατανόησή τους :)
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση μπορείτε να επισκεφτερίτε τα παρακάτω λινκ/ιστοσελίδες:
http://art-zin.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html?spref=fb
https://www.facebook.com/groups/volosmuseumfriends/

2 comments:

Hfaistiwnas said...

Καλησπέρα!
Ωραία έκθεση αν και δεν νομίζω να πήγαινα, πάντως ωραία σχέδια!

Artanis said...

Πολύ όμορφα, πρωτότυπα, αυθεντικά και ιδιαίτερα σχέδια, όλα τα κομμάτια της έκθεσης!