Monday, April 27, 2009

Anzac Day στο Chch


Στις 25 του Απρίλη, γιορτάζεται η επέτειος της απόβασης και της μάχης που ακολούθησε, στην Καλλίπολη, το 1915. Αρχικά ονομαζόταν Μέρα της Μνημοσύνης , αλλά επικράτησε η γενική ονομασία ANZAC, που αφορά τα στρατιωτικά σώματα της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας...Ως μέλη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, εξαναγκάστηκαν από την μητέρα-πατρίδα Μ. Βρετανία, να συμμετάσχουν μαζί με άλλους συμμάχους, καθώς και Ινδούς και Καναδούς, στην εκστρατεία της Καλλίπολης. Θεωρείται πώς η συμμετοχή τους σ’ αυτόν το πόλεμο, τόσο μακριά από τα σπίτια τους, οι βαρύτατες απώλειες και τα κατορθώματα και οι αναμνήσεις των βετεράνων, έδωσαν το έναυσμα για την καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης στα 2 αυτά κράτη. Από την Νέα Ζηλανδία, πήρανε μέρος 5 τάγματα (μία ταξιαρχία και ένα εξτρά τάγμα Μαορί) ενώ από την Αυστραλία συμμετείχαν 4 Ταξιαρχίες.


Η πρώτη σημαντική μάχη στην οποία πήραν μέρος οι Anzac, έγινε στις 2/5 όταν τους δόθηκε η εντολή να καταλάβουν ένα ύψωμα με το κωδικό όνομα Baby 700. Στα 500 μέτρα που αφορούσε η κατάκτησή του, σκοτώθηκαν περίπου 1000 άτομα. Τότε στις 6/5 μετακινήθηκαν 2 ταξιαρχίες (17.000 άνδρες) στο μέτωπο του Ελλησπόντου, και αυτοί υπέστησαν μεγάλες απώλειες, στην 2η μάχη της Κριθείας στις 19 /5, από συνολικά 42.000 Τούρκους στρατιώτες που συμμετείχαν (με τεράστιες δικές τους απώλειες)…
Στις 24 /5, με τον τόπο σπαρμένο με πτώματα σε κατάσταση σήψης, οι Τούρκοι ζήτησαν ανακωχή προκειμένου να περισυλλέξουν και να θάψουν τους 3000 νεκρούς τους (10000 τραυματίες) την στιγμή που πχ. οι Αυστραλοί μετρούσαν μόλις 160 νεκρούς (486 τραυματίες).


Ο χώρος ταφής ονομάστηκε No man’s land (και έκτοτε αποτελεί χώρο μνήμης και τιμής των νεκρών της μάχης αυτής). Για τις 5 βδομάδες που χρειάστηκαν μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση αυτή, οι αντίπαλοι αντάλλασσαν μεταξύ τους και από όρυγμα σε όρυγμα, σοκολάτες, καπνό ακόμα και κονσέρβες με φαγητό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αυτός ο πόλεμος να χαρακτηριστεί «Πόλεμος των Κυρίων», καθώς επίσης δεν χρησιμοποιήθηκαν δηλητηριώδη αέρια (όπως συνηθιζόταν ευρέως την εποχή εκείνη στα αλλά μέτωπα)
Στις 28 Ιουνίου που άρχισε η μάχη της Νεροσυρμής (Gully Ravine) προς το μέτωπο του Αιγαίου, οι Τούρκοι έχασαν ενάντια στους Βρετανούς μέσα σε μόλις 10 μέρες, 14.000 άνδρες, ενώ στην μάχη του Sari Bair, τον Αύγουστο, το τάγμα του Wellington έχασε 711 άνδρες από τους συνολικά 760 της δύναμής του.


Τον Δεκέμβριο, μετά από 8 μήνες μαχών, πάρθηκε η απόφαση από τους επικεφαλείς των συμμάχων να εκκενωθεί η χερσόνησος της Καλλίπολης, καθώς θεωρήθηκε πώς είχε αποτύχει (μιας και ο αρχικός σκοπός ήταν να καταληφθεί η Κωνσταντινούπολη), ενώ και οι καιρικές συνθήκες είχαν καταπονήσει ακόμα περισσότερο τους στρατιώτες….
Η εκκένωση θεωρήθηκε η πιο επιτυχημένη από όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις της Καλλίπολης, καθώς έπρεπε να αδειάσουν συνολικά 14 διαφορετικοί τομείς. Οι Anzac κράτησαν τα μετόπισθεν με τα όπλα στα χέρια, με κάποιους από τους στρατιώτες να παίζουν ράγκμπυ για να παραπλανήσουν τους Τούρκους πως όλα εξελίσσονται φυσιολογικά. Οι τελευταίοι Βρετανοί έφυγαν στις 9/1/1916, έχοντας αναχαιτίσει μια ακόμα επίθεση των Τούρκων, στις 6 του μήνα ενώ παρά τις προσπάθειές τους να αχρηστεύσουν τα πολεμοφόδια που άφηναν πίσω τους, μεγάλες ποσότητες, περιήλθαν τελικά στα χέρια των Τούρκων…

Σκοτώθηκαν συνολικά 21,255 Βρετανοί και 52,230 τραυματίστηκαν.
10,000 Γάλλοι και 17,000 τραυματίστηκαν
8,709 Αυστραλοί και 19,441 τραυματίστηκαν
2,721 Νεοζηλανδοί και 4,752 τραυματίστηκαν
1,358 Ινδοί και 3,421 τραυματίστηκαν
86,692 Τούρκοι και 164,617 τραυματίστηκαν
Τόσοι νεκροί, για το τίποτα…

Αυτός εν ολίγοις είναι και ο απολογισμός…Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία αυτή η μέρα είναι εθνική αργία και γίνονται πολλές εκδηλώσεις, αν και οι Αυστραλοί γενικά δίνουν ένα αντι-Βρεττανικό νόημα σ’ αυτήν την επέτειο (αντίθετα από τους Ν. Ζηλανδούς που είναι προσκολλημένοι στην εικόνα της Βασίλισσας και την έννοια της μοναρχίας) και όλοι φορούν στο πέτο την παπαρούνα, το σύμβολο αυτής της μάχης, καθώς λέγεται πώς όλο το τοπίο ήταν ανθισμένο με παπαρούνες, κατά την στιγμή της απόβασης, ενώ οργανώνουν και αντιπολεμικές πορείες με πολύ μεγάλη συμμετοχή.


Τα έσοδα από τις πωλήσεις/δωρεές πηγαίνουν κατευθείαν στα στρατιωτικά σώματα των 2 χωρών, καθώς οι στρατοί που διατηρούν είναι επαγγελματικοί. Στην τηλεόραση και τις εφημερίδες κυριαρχούν αυτές τις μέρες δημοσιεύματα σχετικά με την επέτειο και τις εκδηλώσεις μνήμης και στο Christchurch ειδικά, που έστειλε ένα τάγμα στην Καλλίπολη, επικεντρώνονται οι τελετές μνήμης, γύρω από την Cathedral square και το Ηρώο, καθώς και την Remembrance bridge…Και δίπλα ακριβώς στην κατάλευκη μαρμάρινη γέφυρα με τα χαραγμένα ονόματα από όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις που πήραν μέρος οι ΝΖηλανδοί, είναι φυτεμένη μια Κρητική ελιά, σε ανάμνηση της συμμετοχής τους, στην μάχη της Κρήτης, μαζί με μια πλακέτα που εξιστορεί το γεγονός…Και δεν είναι καθόλου τυχαίο- νομίζω- που η ελιά/σύμβολο της ειρήνης, συνδυάζεται με την αγκαθιά του Κορινθιακού ρυθμού, και το δεντρολίβανο της μνήμης…



Για περισσότερες πληροφορίες μπορέιτε να κοιτάξετε εδώ
Και πάντα μπορείτε να δείτε και την ομώνυμη Αυστραλιανή ταινία/ντοκυμαντέρ παραγωγής 1981

θα λείψω για λίγες μέρες απο το νετ, λόγω βεβαρυμένου προγράμματος...Καλά να περνάτε, σας φιλώ...

71 comments:

Σταλαγματιά said...

Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες και πολύ όμορφες οι εικόνες!
Να περνάς καλά Αρτάνης μου
Φιλί

KitsosMitsos said...

Άλλη μία σφαγή στην παγκόσμια ιστορία...Πλήρης η ιστορία σου, πάντως!
Καλημέρα.

Cassiel said...

Artanis μου, να περνας καλα, Good old Anzak day!! Παντως εχω πλακα, Ξυπνησα σημερα και νομιζα οτι ειναι αργια, βρε τι γιορτη εχουμε, βρε τι γιορτη εχουμε (ελεγα απο μεσα μου) μετα απο λιγο καταλαβα, ANZAK day, καθε χρονο πηγαιναμε στην παρελαση που γινοταν μετα BBQ GOD how I miss OZ!!!

Adamantia said...

Πάρα πολύ καλό ποστ και συγκινητικό.Εχω δεί την ταινία και έχω ενα θαυμασμό για τους Νεοζηλανδούς που βοήθησαν τους πάντες με βαρειές απώλειες για τον λαό τους.
Να είσαι καλά!

roadartist said...

Συγκλονιστικό..

αμμοδύτης said...

Στην Ελλάδα που έχει ξεχάσει την αντίστασή της, όλα είναι για τον λουφέ και τις κομπίνες, με τους γόνους της αντίστασης να είναι περίπου πουλημενοι στους Γερμανούς.

Έτσι το έφερε η ανικανότητα και η φαυλότητα του συτήματος που πίστεψε ότι έγινε "Ευρώπη", δανείστηκε, έφαγε τις μίζες, έφαγε τα δανεικά και τώρα περιμένει ελεημοσύνη.

Η ελεημοσύνη έχει τίμημα: κομμάτι της ανεξαρτησίας μας.

Οι Αγγλοσάξωνες, Αρτάνις, δεν είναι της μόδας στην Νέα Ελλάδα, αλλά ξέρω ότι οι ίδιοι τιμούν τους αγώνες και τους νεκρούς τους. Εμείς νομίζω είμαστε λίγο αποχαυνωμένοι για τέτοια.

Ωραία η ανάρτησή σου

kat. said...

φυσικά είχα πλήρη μεσάνυχτα..
ωραίο θέμα..

Maria Tzirita said...

Μαζί σου μαθαίνουμε και ιστορία Αρτάνις μου! Καλή βδομάδα, φιλιά πολλά!

βασίλης said...

Σημαντική ανάρτηση για θέματα που αφορούν αλά γνωρίζαμε ελάχιστα... Φιλιά Artanis

Side21 said...

Η μάχη της Καλλίπολης
απ' τις πιο αιματηρές
Θυμάμαι στην Καμπέρρα
στο "War Μemories Meuseum"
είδα μια φανταστική αναπαράσταση
στις προθήκες του μουσείου σαν να
ζούσες την πραγματικότητα !!!
Καλή σου βδομάδα ...

patsiouri said...

Ρε τι μαθαίνει το κορίτσι μας...
Συγχαρητήρια πάντως, το έχεις παρουσιάσει πολύ ωραία!

Anonymous said...

Πραγματικά συγκλονιστικό. Για την ελιά το ήξερα γιατί είχε γίνει και ελδω αφιέρωμα. Υπάρχουν ΝΖ θαμμένοι στα Χανιά που πήραν μέρος στη Μάχη της Κρήτης.
Σημαντικά και τα εκεί μνημεία!
Να περνάς όμορφα!
Σε γλυκοφιλώ!

Κούκος said...

Εξςιρετική η παρουσίαση του όλου θέματος. Mπράβο σου!
Καλή ξεκούραση Artanis!!

ολα θα πανε καλα... said...

κι εγώ δε γνώριζα και πολλά πράγματα και ευχαριστούμε που κάθε φορά,ακούραστα,μάς κατατοπίζεις.
Καλησπέρα από Αθήνα,χαιρετισμούς στην οικογένεια!

Leviathan said...

poli kali i anartisi sou..gemati me pragmata pou den ixera...filia polla kai kali evdomada!! :)

Aspa said...

Πολύ συγκινητική η πλακέτα και η κρητική ελιά!
Καλά να περνάτε!

Sophia Kollia said...

Καλημέρα
Αν και ωραία τα τοπία, ποτέ ξανά!
Τόσοι θάνατοι, και οι καημένοι οι Μαοροί, τόσο μακρυά! Τι κρίμα!
καλημέρα

VAD said...

Σωστά πράττουν και τους τιμούν,πέθαναν μακριά
απ'την πατρίδα τους,
στου διαόλου τη μάνα,
για ποιον σκοπό;
...για ένα πουκάμισο αδειανο,
για μιαν Ελένη...,
όπως λέει ο Σεφέρης...

Χαιρετίσματα απ'το...δροσερο΄Χαρτούμ
(από τους 47 κατέβηκε
στους 42 βαθμούς!!!)

Anonymous said...

Πολύ κατατοπιστικό το κείμενο, δίνει ακόμα μια ευκαιρία να φανεί ο αποικιοκρατικός - πατώ πάνω σε πτώματα - χαρακτήρας της Μ.Βρετανίας. Τουλάχιστον μπόρεσαν, πέρα από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, Ν. Ζηλανδία και Αυστραλία να αποκτήσουν εθνική συνείδηση, κάτι είναι κι αυτό.

Φιλιά :)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΕΜΑΘΑ ΑΡΚΕΤΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

ΑΝ ΔΕΝ ΒΑΡΙΕΣΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

HELIASTER said...

Πάρα πολύ καλό το ποστ σου και έπιασες ένα ευαίσθητο σημείο μου,μ`αρέσει η στρατιωτική ιστορία,θα προσθέσω ένα tip που θα σας παραξενέψει.Ο σχεδιασμός της επιχείρησης βασίσθηκε σε παλαιότερο στρατιωτικό σχέδιο πανομοιότηπο του Ιωάννη Μεταξά η οποία επιχείρηση ήταν απ`τις πρώτες που περιελάμβανε απόκρυψη των στρατιώτικών κινήσεων(π.χ. κίνηση των μονάδων με επιβατηγά πλοία της γραμμής),παραπληροφόρηση των αντιπάλων(με ψευδά μηνύματα) και δράση της κατασκοπείας.Αυτά γίνονταν και πρίν αλλά ποτέ δεν περιελαμβάνωνταν σε στρατιωτικό σχεδιασμό με τόσες λεπτομέρειες.Θεωρούσε δε,ότι το σχέδιο , μόνο με απόλυτο αιφνιδιασμο θα μπορούσε να έχει επιτύχια αλλιώς αν δεν επιτυγχανόταν(ο αιφνιδιασμός) θα γινόνταν ανάκληση της απόβασης γιατί δεν θα ήταν καταδικασμένο σε ολική αποτυχία.Το επιτελείο των επιτιθέμενων, για την κατάληψη της Καλλίπολης,επέλεξε για αποβίβαση τα ίδια σημεία που προβλέποταν στο προαναφερθέν σχέδιο χωρίς όμως να λάβει υπόψην του τις ανωτέρω παραμέτρους με αποτέλεσμα να αποτύχει.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν είμαι φαν του Μεταξά η κανενός άλλου δικτάτορα αλλά πιστεύω ότι σαν στρατιωτικός είχε μεγάλη ικανότητα εκτίμησης και ανάλυσης των παραγόντων.

Ra Ma said...

Το συμπέρασμα είναι αυτό που είπες, τόσοι νεκροί για το τίποτα!
Ενδιαφέρουσες οι λεπτομέρεις.
Έχω αρχίσει να συμπαθώ όλο και περισσότερο τους ΝΖδούς!
Καλημέρες Ελληνικές!!!

Anonymous said...

χα! κοιτα τι μαθαινει κανεις!

φιλια πολλα και επισης, θα λειψω και εγω!

Τρελός του Χωριού said...

Το πιο φτηνό προς κατανάλωση κρέας ήταν πάντα το ανθρώπινο .


Για φαντάσου για κάθε μάχη της ελληνικής ιστορίας να είχαμε και μια επέτειο ? Δεν θα δουλεύαμε ποτέ .
Τωρα κατάλαβα γιατί στην ελλάδα οι δημόσιοι υπάλληλοί δεν δουλεύουν . Δεν είναι τεμπέληδες βρε. Πατριώτες είναι.

evantik said...

καλλίπολη!λίγα ιστορικά πράγματα γνώριζα για αυτή τη μάχη,σ'ευχαριστούμε Artanis,εμείς οι νεοΈλληνες δεν γνωρίζουμε και πολλά πράγματα για τον αγώνα και το αίμα που δόσαν άλλοι λαοί σ'αυτό το μυστηριώδες κομάτι της σύγχρονης ιστορίας και οι ΝεοΖηλανδοί απέδειξαν (σύμφωνα μ'αυτά που γράφεις)πως πολέμησαν σαν "Έλληνες".Πάντα να έχεις αυτή τη χάρη της μετάδοσης,σ'ευχαριστώ!να είσαι πάντα καλααά!

Madame de la Luna said...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά. Δεν τα ήξερα ομολογώ. Και βρήκα συγκινητική και την ύπαρξη της ελιάς απ' την Κρήτη.

Καλά να 'σαι μέχρι να τα ξαναπούμε λοιπόν :)

Sideras said...

Ακόμα μια ανάμνηση φτιαγμένη από πόλεμο… Με τούτες τις εικόνες, με εκείνες ….πέρασε και από το μυαλό μου μια σφαίρα .

Όπως και να έχει , τα μαγικά κοσμήματα με έφεραν .Αν χρειαστείς ποτέ σου μέταλλα μου λες . Σιδερένια καληνύχτα

Anonymous said...

πραγματικά μια τρομερή μαχή. σ' ευχαριστώ για τις πληροφορίες

Leviathan said...

kali protomagia!!exeis prosklisi!!! :)

Artanis said...

Eυχαριστώ πολύ @Αναστασία μου, καλό Σ/Κ να έχεις, φιλιά πολλά...

Artanis said...

@Κιτσομήτσε μου, άλλη μια σφαγή, με τα γνωστά αποτελέσματα για τους Ελληνικούς πληθυσμούς, μετά απο μερικά χρόνια...
Φιλιά κι απο μένα...

Artanis said...

@Cassiel μου, η δύναμη της συνήθειας...Οι ΝΖηλανδοί πάντως δίνουν διαφορετικό νόημα στην επέτειο, από αυτό των Αυστραλών...
Καλά να περνάς, σε φιλώ...

Artanis said...

@Adamantia, κατά παράδοξο τρόπο, οι ΝΖηλανδοί πήγαν παντού: είτε ως μέλη της κοινοπολιτείας, είτε λόγω του συμφώνου του Ειρηνικού, είτε απλά ως μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, έχουν πολεμήσει σε ολόκληρον τον πλανήτη...
Καλά να περνάς, καλό Σ/Κ να έχεις...

Artanis said...

@roadartist μου, συγκλονιστικό και άσκοπο...
καλό Σ/Κ να έχεις, φιλιά πολλά απο ΝΖ...

Artanis said...

@αμμοδύτη μου, πες το ψέματα!!!
Τα αναθυμόμαστε κάπου -κάπου, αλλά το ίδιο και το αυτό είναι για μας τελικά...Το αποτέλεσμα μετράει...
Καλά να περνάς, φιλιά..

Artanis said...

@kat.μου, κι εγώ στο περίπου το ήξερα...Να δεις όμως τί άγνοια κυριαρχεί εδώ...
Φιλιά πολλά, σε φιλώ...

Artanis said...

@Maria Tzirita μου, είναι το θέμα των ημερών εδώ, οπότε δεν θα μπορούσα να το αγνοήσω...Έκανα μια έρευνα πάντως πριν κάνω το ποστ, κι εγώ μέσες-άκρες τα γνώριζα...
Φιλιά πολλά απο ΝΖ, καλό Σ/Κ να έχεις...

Artanis said...

@βασίλη μου στην ουσία αυτή έιναι η αρχή του κακού για τους Έλληνες, που συμμετέιχαμε στις επειχειρήσεις με το ναυτικό μας...Όλα τα άλλα πέρασαν στην ιστορία μετά απο αυτό...Οι κυρίως θιγμένοι εμείς είμασταν πάντως...

Artanis said...

@Side21 μου εδώ υπάρχουν κάποια μνημεία μόνο και αρκετό αρχειακό υλικό που ακόμα δεν το έχω προσεγγίσει...Μάζεψα όμως αυτές τις πληροφορίες και τις ανάρτησα για την επέτειο...
Να είσαι καλά, καλό Σ/Κ να έχεις...

Artanis said...

@patsiouri μου, και να θέλω να το αποφύγω δεν μπορώ, που λένε...
Λολ, λολ, λολ, λολ,λολ!!!
Ελπίζω να είσαι καλά, φιλιά πολλά απο ΝΖ...

Artanis said...

@thalassinimatia μου, την Κρήτη την κρατάν μες την καρδιά τους, όπως δείχνει και η πλακέτα και η τοποθεσία που βρίσκεται η ελιά αυτή...Ήταν διαφορετικές οι συνθήκες τότε, και οι Κρητικοί με τους ΝΖηλανδούς ήρθαν πιο κοντά απ' όσο ήρθαν με τους Αυστραλούς και τους υπόλοιπους συμμάχους...
Να είσαι καλά, και να μου φιλήσεις το όμορφο μωρουδέλι σου...

Artanis said...

@Κούκε μου, ελπίζω τις επόμενες ημέρες να ξεκουραστώ, επειδή προς το παρόν δεν το βλέπω ακόμα...Τρέχω κούκε μου, τρέχω...
Σε φιλώ, καλά να περνάς...

Artanis said...

Καλή μου @ολα θα πανε καλα..., Ευχαριστώ για τις ευχές σου και ανταποδίδω...Φιλιά πολλά και καλό Σ/Κ να έχεις...

Artanis said...

@Λεβιάθαν μου ευχαριστώ για το ωραίο σου σχόλιο...Να είσαι καλά κι εσύ, καλά να περνάς, φιλιά πολλά απο ΝΖ...

Artanis said...

@Aspa μου, όταν την είδαμε πρώτη φορά δεν πιστεύαμε στα μάτια μας και είχαμε συγκινηθεί πάρα πολύ...Το συγκεκριμένο σημείο είναι ένα απο τα πιο αγαπημένα μας στην πόλη...
Φιλιά στις κοράκλες σου, καλά να περνάτε...

Artanis said...

Ποτέ ξανά πόλεμος, @Σοφία μου, ποτέ!!! Αν κυβερνούσαν οι μανάδες σ' αυτόν τον κόσμο, όλα μια χαρά θα ήταν, αλλά τον κυβερνούν κάτι ηλίθιοι πολιτικάντηδες( που θα έλεγες κι εσύ...)
Φιλιά πολλά στην όμορφη Εύβοιά μας, καλό Σ/Κ να έχεις...

Artanis said...

@VaD μου, για το απόλυτο τίποτα πήγαν στην άλλη άκρη της Γης, και πέθαναν τόσοι άνθρωποι, όπως συμβαίνει συνήθως με τους πολέμους...
Από το συννεφιασμένο Christchurch, φιλιά πολλά...

Artanis said...

@evaggelia-p, μέσα απο την κρίση έρχεται η ομόνοια υποθέτω...Ήταν και η πρώτη φορά που πολέμησαν Μαορί, κάτω από την σημαία μια χώρας που για πολλά χρόνια προσπαθούσαν να αντιπαλέψουν...ΟΙ θυσίες τους ευτυχώς αναγνωρίστηκαν σύντομα και μετά την Κρήτη δεν υπήρχαν πλέον αμφιβολίες για την αξία τους, σαν μαχητές και ανθρώπους...
Καλό Σ/Κ να έχεις, φιλιά πολλά απο ΝΖ...

Artanis said...

@JK μου θα περάσω να ρίξω μια ματία μόλις θα έχω λίγο χρόνο, γιατί κυριολεκτικά τρέχω...
Φιλιά πολλά σου στέλνω, ευχαριστώ για την πρόσκληση...

Artanis said...

Φίλε @HELIASTER καλωσόρισες...
Το σχέδιο που μου αναφέρεις το γνωρίζω ως σχέδιο αιφνίδιας απόβασης και κατάληψης των Στενών των Δαρδανελλίων σε περίπτωση πολέμου, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες...Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα να εμβαθύνω, λόγω της μετέπειτα στρατιωτικής και "πολιτικής του σταδιοδρομίας". Παρά την διαβλεπόμενη οξυδέρκειά του, τον θυμάμαι κυρίως σαν «αρχιπροδότη», επειδή δέχτηκε την απαίτηση των Ανακτόρων και παρέδωσε το Ρούπελ αμαχητί, και επειδή πρωτοστάτησε στον Εθνικό διχασμό, και έγινε δικτάτορας.Τους λόγους που τον οδήγησαν να πει το "Όχι" δεν με ενδιαφέρει να τους αναζητήσω αν και μπορώ να σκεφτώ κάποιους... Το θέμα είναι πώς η απόβαση στην Καλλίπολη ήταν μια εισβολή στην ουσία, για κερδοσκοπικούς κυρίως λόγους, που έφερε ραγδαίες ανακατατάξεις στην πολιτική και το μέλλον της Τουρκίας και της Ελλάδας, με τρομακτικές συνέπειες για μας...Και είναι το λιγότερο ειρωνικό, να θεωρείται η εκκένωση της χερσοννήσου, η "πιο επιτυχημένη από όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις" καθώς αποδείχτηκε πώς έγινε για το τίποτα, πώς ήταν μια τεράστια σπατάλη έμψυχου δυναμικού, για να μην αναφερθώ και στο οικονομικό κόστος του πολέμου αυτού...
Ποτέ πια πόλεμος, αυτό ξέρω να πώ...
Καλά να περνάς, καλό Σ/Κ να έχεις...Εντός των ημερών θα περάσω για "επίσκεψη" στο μπλογκ σου...

Artanis said...

@Radio Marconi μου, κι αυτοί μας συμπαθούν πολύ σαν λαό, αυτό μπορώ να σου το επιβεβαιώσω...
Καλά να περνάς, φιλιά πολλά...

Artanis said...

Πάπισσά μου, καλά να περάσεις καλή μου, θα τα πούμε απο βδομάδα φαντάζομαι...Θα πας να δεις το final 4;

Artanis said...

Φίλη @evantik, καλωσόρισες...
Μπορέις να ρίξεις μια ματιά αν θες σε μια προηγούμενη ανάρτησή μου
http://artanis71.blogspot.com/2008/11/blog-post_28.html
που είναι η πραγματική ιστορία ενός ΝΖηλανδού στρατιώτη στην μάχη της Κρήτης...Πιστεύω θα σε συγκινήσει πολύ...
Καλό Σ/Κ να έχεις...

Artanis said...

@Madame de la Luna δεν θα αργήσω να ξαναγυρίσω στο νετ, λίγες μέρες μάλλον ακόμα, ίσως μέχρι την Δευτέρα...
Καλό Σ/Κ λοιπόν, φιλιά πολλά απο ΝΖ...

Artanis said...

Φίλε @Sideras καλωσόρισες στο μπλογκ μου...Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια σχετικά με την ανάρτηση καθώς και για την πρότασή σου, νά 'σαι καλά...Θα περάσω εντός των ημερών να σε επισκεφτώ, καλό Σ/Κ να έχεις...

Artanis said...

Φίλε @Vaggelis, μια μάχη που δεν κερδίθηκε από κανέναν και δεν κέρδισε κανέναν πόλεμο...Κι όλα αυτά στον βωμό του κέρδους- όπως σχεδόν συμβαίνει παντα- με τους πολέμους...
Τόσος πόνος, τόσες απώλειες, για το απόλυτο τίποτα...
Καλό Σ/Κ να έχεις, σε φιλώ...

Artanis said...

Χα,χα,χα,χα,χα @Τρελλέ μου, έγραψες πάλι...
Νά 'σαι καλά, καλό Σ/Κ να έχεις και φιλιά πολλά απο ΝΖ...

Artanis said...

@Λεβιάθαν μου, καλό μήνα και σε σένα...Σ' ευχαριστώ για την πρόσκληση, θα έρθω να δω...
Καλό Σ/Κ να έχεις, σε φιλώ...

ILIAS said...

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτή την ανάρτηση φτάνει; Όχι! είναι πολύ λίγο...

Anzak, στη μνήμη των γενναίων, των αδικοχαμένων που τόσα κοινά έχουν με 'μας τελικά και ας βρίσκονται τόσο μακριά... Anzak

Καλή Πρωτομαγιά καλή μου, καλό μήνα

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ.

Artanis said...

Φίλε @EKTORAS, χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση. Ελπίζω να είσαι καλά, φιλιά πολλά απ' όλους μας...
Καλό μήνα κι απο μένα...

Artanis said...

Καλό μήνα και σε σένα, @Αμάλθειά μου, φιλιά πολλά...

Artanis said...

Καλό μήνα και σένα, @JK μου, φιλιά πολλά απο ΝΖ...

Anonymous said...

Καλημέρα Αρτάνις μου! Καλό μήνα! Πολύχρωμο και όμορφο και μυρωδάτο!
Φιλιά πολλά

Άθεος said...

Πολύ ενδιαφέροντα όσα μας είπες Artanis!
Εντύπωση προκαλεί που οι μνήμες τόσο μακρινών ανθρώπων είναι ζωντανές ακόμα και στην άκρη της γης, όταν αδαείς και άσχετοι στην Ελλάδα, δεν ξέρουν τίποτα για την ένδοξη ιστορία τους!

Aθηνά Π.Κ. said...

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες !!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ Αρτανάκι , με λουλούδια και χαμόγελα !!

Artanis said...

Ευχαριστώ πολύ @thalassini μου...Εδώ όμως έχουμε φθινόπωρο προς χειμώνα και δεν έχει καμιά σχέση με τον καιρό που έχετε εσείς...Θα κάνω σχετική ανάρτηση με φωτό και θα δεις...
Φιλιά πολλά στο κοχυλάκι σας...Καλά να περνάτε...

Artanis said...

Φίλε @Άθεε, είναι που εμείς έχουμε πολλά να θυμηθούμε από την σύγχρονη ιστορία μας, ενώ εκείνοι δεν έχουν σχεδόν τίποτε άλλο...Ήταν τόσο μακριά απο την Ευρώπη, οπου συνέβαιναν όλα τα σημαντικά πράγματα πάντα, και τους δικούς τους πολέμους για την διεκδίκηση της γής, ανάμεσα σε Μαορί και Πακέχα, τους αποσιωπούν, επειδή είναι ακόμα φλέγον το ζήτημα αυτό και υπάρχουν εδαφικές διεκδικήσεις ανάμεσα στις φυλές και το κράτος...Οπότε τί τους μένει να γιορτάσουν; Την Waitangi Day, την Anzac Day και τα ...γενέθλια της Βασίλισσας...Θα επανέλθω με σχετικό ποστ και θα καταλάβεις...
Φιλιά πολλά, καλά να περνάς...

Artanis said...

@αθηνά μου, καλά να περνάς κι εσύ μέσα στος ομορφιές της Σάμου μας...
Φιλιά πολλά απο ΝΖ...

nikiplos said...

Συγκλονιστική ιστορία...

Είχα δει μόνο την ομώνυμη ταινία, παραγωγής τέλη του 80 νομίζω. Οι τάφοι των στρατιωτών είναι πάντοτε οι καλλίτεροι κήρυκες της ειρήνης, όπως διάβασα σε ένα οδοιπορικό της αδαμαντίας.
Οι νεκροί στρατιώτες πρέπει να τιμούνται από όλες τις πλευρές... κυρίως από τους δικούς τους βέβαια...

Πραγματικά αγνοούσα και εξεπλάγην που εκείνοι οι τόσο μακρινοί άνθρωποι έχουν σε τόσο σημαντική θέση τους νεκρούς τους για αυτήν τη μάχη...

να είσαι καλή Αρτάνις, εκεί στην Νέα Ζηλανδία, που τώρα σιγά σιγά σας έρχεται ο χειμώνας...

Artanis said...

@Νικιπλέ μου, πάνω που είχα αλλάξει ανάρτηση!!! Ειλικρινά είναι μια επέτειος που έχει μεγάλη σημασία γι' αυτούς, αν και η όλη επιχείρηση κατέληξε σε φιάσκο...Την διδάσκουν στα σχολεία, γίνονται αφιερώματα, και γενικά τιμούν τους νεκρούς τους και δεν τους ξεχνούν...
Ο χειμώνας έρχεται, αλλά και το φθινόπωρο εδώ είναι πραγματικά πολύ "περίεργο" και θα κάνω σχετική ανάρτηση εντός των ημερών...
Καλά να περνάς, στο ανοιξιάτικο Παρίσι, φιλιά πολλά απο το "τόσο μακριά"...