Saturday, October 18, 2008

UPDATE!!! «Καλλιπόλεως 29»

UPDATE!!!
Γειά σας...Μόλις γύρισα από την παρουσίαση του βιβλίου της κας Γεωργίας, που έγινε στο Πολιτιστικό κέντρο της Ν.Ιωνίας Μαγνησίας...Λοιπόν, η βραδιά ήταν καταπληκτική, (εκτός από το τελος της, που θα αναφέρω παρακάτω τί συνέβη), η όλη εκδήλωση κράτησε περίπου 2,5 ώρες, και η αίθουσα ήταν κατάμεστη...Δεν έχω ξαναπάει σε παρουσίαση λογοτεχνικού βιβλίου, πάντοτε πίστευα πώς αν ένα βιβλίο αξίζει πραγματικά, αυτό φαίνεται κυρίως από τις πωλήσεις του (κι αυτό αποδεικνύεται και από την απήχηση που είχε το συγκεκριμένο βιβλίο, στην καταγραφή του καθημερινού βίου των απλών ανθρώπων του προσφυγικού συνοικισμού της Ν.Ιωνίας...) Ακούστηκαν λοιπόν πολλά χειροκροτήματα, μάτια δάκρυσαν, δόθηκαν ακόμα περισσότερα συγχαρητήρια, καθώς και πολλές ανθοδέσμες και γλάστρες...Και η κα Γεωργία, ήταν εμφανώς συγκινημένη, και ανταπέδωσε όλα τα φιλιά, όλες τις χειραψίες και τις ευχές, που δέχτηκε από τον κόσμο που άκουγε, κυριολεκτικά κρεμασμένος από τα χείλης της, όταν σηκώθηκε να διαβάσει ένα μικρό απόσπασμα, λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης...Ώς εδώ καλά λοιπόν...
Κάποια στιγμή, περίπου στην μέση της παρουσίασης, πρόσεξα ανάμεσα στο πλήθος μια γνωστή φιλόλογο, την Ε. Ταμία, η οποία μόλις είχε μπει εκείνη τη στιγμή (είδε προφανώς το φως και την ανοιχτή πόρτα, που λένε, διαφορετικά δεν εξηγήται η τόοοοοοσο μεγάλη καθυστέρηση), και για κακή μου τύχη, αδειάζοντας κάποια θέση πίσω μου, την κατέλαβε (καθόμουν στην πρότελευταία σειρά) και άρχισε να χαζογελάει, για άγνωστο λόγο, πιθανότατα προσπαθώντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κυρίου που καθόταν στην διπλανή θέση...Την στιγμή που ανέβηκε η συγγραφέας στο βήμα, αναφώνησε το υποτιμητικότατο "Ά, αυτή είναι...", φθονώντας προφανώς το παρατεταμένο χειροκρότημα...
Δεν αντέδρασα, αλλά κάποια στιγμή που σιγοψυθίριζα με την διπλανή μου κυρία, η οποία τύχαινε επίσης φίλη της συγγραφέως, μας έκανε παρατήρηση...Της την αντιγυρίσαμε, αλλά παρόλα αυτά, συνέχιζε να χαζογελάει, προς τον διπλανό της κύριο, ενώ βλέποντας πώς εκείνος δεν ανταποκρίνεται, σηκώθηκε να φύγει, την ώρα που η συγγραφέας ήταν ακόμα στο βήμα και μιλούσε...Της είπα απλά, ένα "Δεν είχα καμία αμφιβολία...", αν και δεν πιστεύω να κατάλαβε τί εννοούσα...Συμφώνησα βέβαια με την κυρία δίπλα μου, πώς ήταν αγενέστατη...Γυρίζοντας στο σπίτι, ρώτησα τον άνδρα μου αν η συγκεκριμένη φιλόλογος (που την γνωρίζει πολύ καλά) στέκει στα μυαλά της, και μου απάντησε "ποτέ δεν έστεκε, η Ελένη..."
Το καλό είναι πώς η υπόλοιπη βραδιά πέρασε χωρίς άλλα προβλήματα, ενώ και η συγγραφέας, δεν αντιλήφθηκε το επεισόδειο, που όπως προείπα, συνέβη στα τελευταία καθίσματα...



«Καλλιπόλεως 29» είναι η αφετηρία από την οποία η φίλη μου κα Γεωργία Καρακατσοπούλου - Χαϊδούλη αρχίζει να καταγράφει «πράγματα που ξεχάστηκαν ή δεν γνωρίζουν κάποιοι». Παιδί της Νέας Ιωνίας/Μαγνησίας η συγγραφέας του νέου βιβλίου έπιασε το μολύβι «από ανάγκη ψυχής» για να περιγράψει στην πορεία τί έγινε στη Μικρά Ασία και πώς βρέθηκαν οι άνθρωποί της στη Νέα Ιωνία, μετά τη καταστροφή του '22.

Αρχικά, στο εισαγωγικό σημείωμα της καινούριας έκδοσης με τον τίτλο «Καλλιπόλεως 29» αναφέρει: «Αν ωστόσο ξεφυλλίζοντας αυτές τις σελίδες νιώσετε ότι «εντός σας» υπάρχει κάτι από αυτά που περικλείουν, δικαιώνονται οι φίλοι που με παρότρυναν, αλλά κι εγώ που διάλεξα αυτόν τον τρόπο να εκφράσω συναισθήματα και την ανάγκη μου για επικοινωνία.
Αν πάλι έχει τύχει να έχετε γαλουχηθεί από ανθρώπους που είδαν το φως του ήλιου σε κείνα τα «Βλογημένα χώματα», θα έχετε έτσι και αλλιώς μπολιαστεί με την ιδέα, αλλά και η ύπαρξή σας με ό,τι αρχίζει και τελειώνει εκεί στην Ιωνία - «τον κοινό μας τόπο»- κι επομένως δε χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο να πω, για να σκύψετε στις αράδες αυτού του γραπτού. Εμένα με ανάστησαν άνθρωποι τέτοιοι. Ο Αλέκος και η Ντίντα. Δυο «Προσφυγόπουλα» από τη Μικρασία που έσμιξαν τις ζωές τους στη Νέα Ιωνία του Βόλου το 1939 και μέσα στη φτώχεια εκείνου του καιρού, την «αχλύ» του πολέμου του 1940 και τη φρίκη του εμφύλιου, ανάστησαν τρία παιδιά.Εγώ - το δεύτερο παιδί αυτής της οικογένειας - κουβάλησα μέσα μου για χρόνια τους καημούς, τα ντέρτια και τον αγώνα των ανθρώπων μου - και όλων γύρω - να ζήσουν, να ξεχάσουν, να ριζώσουν στον καινούριο τόπο, στην «άλλη Πατρίδα». Τελικά ρίζωσαν και ρίζωσαν βαθιά τόσο, που κατάφεραν να πάει η ζωή τους πέρα από το «μεροδούλι και το μεροφάι».
«Ξεριζωμός» είναι η λέξη που αποκτά ειδικό βάρος στις σελίδες του βιβλίου «Είναι η λέξη που έχει καταγραφεί στην ψυχή και το μυαλό μου να επαναλαμβάνεται γύρω μου με φωνή πνιγμένη στο λυγμό και με μια έκφραση προσώπου όλο σπαραγμό. Έπειτα «χάσμα χρόνου» και μπροστά σου ένας άνθρωπος - άγαλμα, που η ματιά του φτάνει στην άκρη του ορίζοντα να κοιτάζει το χθες που «ήταν», αλλά δεν «υπάρχει»!Απόγονος εκείνων των ανθρώπων -γεννημένη εδώ- κουβαλάω στην ψυχή και το μυαλό μου τον ξεριζωμό τους...»
Έτσι στην οδό «Καλλιπόλεως 29» διατηρούνται μέχρι σήμερα ζωντανές οι μικρασιάτικες μνήμες «Το σπίτι στην «Καλλιπόλεως» σήμερα ανήκει σε μένα. Είναι δικό μου, κατάδικό μου και με χαρτιά. Μετά το θάνατο των γονιών μου έκανα ό,τι μπορούσα, να το στηρίξω, να διατηρηθεί στο χρόνο...Έχει και σήμερα τη μεγάλη πόρτα. Στη μέσα κάμαρα, το καντήλι από «φυσητό ροδί γυαλί», το εικονοστάσι και τις φωτογραφίες των δικών μου. Έτσι κρατιέται όρθια η ψυχή μου με τα «όσια και τα ιερά», αυτά που με έκαναν να είμαι ό,τι είμαι...Αισθάνομαι λοιπόν περήφανη στο σήμερα, ακόμη και για ό,τι με πλήγωσε στο χθες και παίρνω κουράγιο για το αύριο, όπου ανελέητα μας πηγαίνει ο χρόνος...»

Το βιβλίο «Καλλιπόλεως 29» της Γεωργίας Καρακατσοπούλου-Χαϊδούλη θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Νέας Ιωνίας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Ιωνίας και τη διακριτική στήριξη της «Φλόγας».

57 comments:

Hfaistiwnas said...

Καλησπέρα!!!!!!
Αυτου του είδους τα ιστορικά-αυτοβιογραφικά και ειδικά αυτής της περιόδου μου αρέσουν πολύ!!!! Θα το βάλω στα υπόψιν!!!
Καλησπέρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Artanis said...

Καλησπέρα @Ηφαιστίωνά μου...
Η κα Χαϊδούλη είναι φίλη μου, και θα πάω στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, την Δευτέρα που μας έρχεται...Η φωτό δεν είναι πολύ καλή επειδή την τράβηξα σήμερα το πρωί, από το δικό μου αντίτυπο...
Σε φιλώ, καλή Κυριακή...

eva said...

Κοινός τόπος η Ιωνία, άσχετα από την καταγωγή του καθενός. Εύχομαι τα καλύτερα στην έκδοση και στη φίλη σου προσωπικά, κι ελπίζω να μάθω περισσότερα για την εκδήλωση από Δευτέρα!

Πολλά φιλιά :))

Anonymous said...

Θεωρώ συναρπαστικές τις αναφορές στην εποχή εκείνη. Κι όσα βιβλία έχουν γραφτεί για την περίοδο παρουσιάζουν τους ανθρώπους, τις καταστάσεις, το λαογραφικό στοιχείο με μαεστρία. Καλό σου βράδυ!

Sophia Kollia said...

Καλησπέρα Αρτάνις, και καλή Κυριακή.

Artanis said...

@Ευαγγελία μου καλησπέρα...
Κι εγώ πιστεύω πως θα πάει πολύ καλά η παρουσίαση...Ήδη και το ίδιο το βιβλίο πηγάινει καλά,επειδή είναι αληθινό και αγγίζει πολλές πτυχές της ζωής στην Ν.Ιωνία Μαγνησίας...
Να έχεις ένα όμορφο βράδυ, φιλιά...

Artanis said...

@Θείε Σκρουτζ, είναι ένα αυτοβιογραφικό ιστορικό βιβλίο που αυτοαποδεικνύεται μέσα από τις αναφορές ονομάτων και καταστάσεων...
Να έχεις μια όμορφη Κυριακή, σε φιλώ...

Artanis said...

@Σοφία μου, καλησπέρα και καλή Κυριακή και σε σένα...Φιλιά πολλάα...

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ said...

Artanis ήρθα να αφήσω την καλησπέρα μου και φεύγω με μια γλυκιά γεύση . Εκει στην Καλλιπόλεως 29 η κυρία Χαιδούλη μου πρόσφερε κάτι πολύ όμορφο.
Την ψυχή της μαζί με τις μνήμες της.
Καλοτάξιδο το βιβλίο και θα το αναζητήσω για να γευτώ περισσότερα.
Να είσαι καλά με ότι κάνεις.

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ said...

ΑΝΑΜΕΝΩ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ! ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΠΟΤΕ ΕΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ! ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ !

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ said...

edidetai=ekdidetai , kektimenh taxitys

. said...

Καλή σου μέρα!
Εύχομαι καλή επιτυχία στο βιβλίο! 'Οτι αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα του παρελθόντος και μας δίνει λαογραφικά,πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία πάντα κεντρίζει το ενδιαφέρον μου!

Να είσαι καλά!

Leviathan said...

fainetai na exei poli endiaferon!!8a to proteino sti kolliti mou!!!filia!!kalimera!!

KitsosMitsos said...

Καλή η παρουσίαση!
Καλημέρα

mahler76 said...

ευχαριστούμε για την πρόταση.
Καλή σου μέρα.

daydreamer said...

Καλοταξειδο!!!!!

Artanis said...

Φίλε @Επίκουρε καλησπέρα, ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο, θα το προωθήσω στην κα Γεωργία...Να είσαι καλά, καλό απόγευμα...
Φιλιά...

Artanis said...

Φίλε @Σκορπιέ, σ΄ευχαριστούμε για το σχόλιο...Είναι ιδιωτική έκδοση, θα επιστρέψω όμως με περισσότερα στοιχεία...
Να είσαι καλά, καλό σου απόγευμα...Σε φιλώ...

Artanis said...

@Ανασαιμιά μου, σ' ευχαριστώ για το σχόλιο, θα προωθήσω τις ευχές σου...
Να έχεις ένα όμορφο απόγευμα, φιλιά πολλά...

Artanis said...

@Κιτσομήτσε μου, καλησπέρα...Σ' ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιο...
Καλή βδομάδα αύριο, φιλιά....

Artanis said...

Να είσαι καλά, @Μάλερ μου...
Καλή βδομάδα να έχεις, φιλιά πολλά...

Artanis said...

Καλησπέρα @Daydreamer...Σ' ευχαριστούμε για τις ευχές...
Να είσαι καλά, καλό απόγευμα...Φιλιά...

Leviathan said...

kalispera kai apo edo!!!an 8es bes sta sxolia tou teleutaiou post...sou exo kati gia ti tainia...filia!

δεσποιναριον said...

Ιστορικη λογοτεχνια, το αγαπημενο μου ειδος. Ευχομαι να γινει μπεστ σελλερ! Φιλια Αρτανακι!

xaos said...

καλη μου Αρτανις καλημερα και καλη εβδομαδα.Τυχαια εχω στα χέρια μου αυτο το βιβλίο το οποιο θα διαβασω.Καλη επιτυχια στην εκδηλωση

Σταλαγματιά said...

Καλημέρα artanis μου,
Ενδιαφέρον το βιβλίο και απαραίτητο για να γνωρίζουμε
Τα γεγονότα.
Καλή σου εβδομάδα

K@terin@ said...

καλημέρα artanis ,

πολύ ενδιαφέρον ακούγεται , να μας πεις και περισσότερα απο την παρουσίαση.

------ said...

Καλημερα καλή μου...ευχομαι καθε επιτυχία στη φίλη σου...
Χτες διαβαζα το τελευταιο τεύχος της NEMECIS και είχε μια εκτενέστατη αναφορά και ρεπορτάζ από το Σταθμό του ΕΚΠΑΖ.

Υπερμίκης said...

Πολύ ωραία ανάρτηση φίλη Αρτάνης!Καιρός ήταν να θυμηθούμε και λίγο τις χαμένες πατρίδες...Και εγώ έχω πάντα μέσα μου τη Μαύρη Θάλασσα -καμμιά φορά με καίει κυριολεκτικά τα σωθικά μου-αν και δεν έχω πάει ποτέ.Βλέπεις είναι πιο εύκολο πχ να περάσεις απέναντι από την Λέσβο παρά να πας στην Τραπεζούντα..Με συγκίνησες μ΄αυτή σου την αναφορά στην Ιωνία!

Καλή εβδομάδα!

Artanis said...

@Λεβιάθαν φίλε μου, σ' ευχαριστώ που το έψαξες...Θα περάσω μόλις τελειώσω από τα σχόλια, για να το δω...Σ' ευχαριστώ...Καλό βράδυ...

Artanis said...

@Δεσποινάριό μου, σ' ευχαριστούμε πολύ...Θα διαβιβάσω τις ευχές σου...
Σε φιλώ...

Artanis said...

Αλήθεια @Χελώνα μου; Εγώ μόλις τώρα γύρισα από την παρουσίαση, είχε πάρα πολύ κόσμο!!! Ρίξε και μια ματιά στο
"UPDATE!!! «Καλλιπόλεως 29»", για να δεις πόσος χαζός κόσμος κυκλοφορεί εκεί έξω...
Μόλις βρεις χρόνο και διαβάσεις το βιβλίο, γράψε μου τη γνώμη σου σε παρακαλώ...
Καλό βράδυ, φιλιά πολλά...

Artanis said...

@Αναστασία μου, είναι πολύ ωραίο βιβλίο και διαβάζεται απνευστί...
Σ' ευχαριστούμε για το ωραίο σχόλιο, καλό βράδυ και φιλιά πολλά...

Artanis said...

@Κατερίνα μου, έκανα ήδη update, το έχω αναρτήσει στην κορυφή του ποστ...Ρίξε μια ματιά...
Καλό σου βράδυ, σε φιλώ...

Artanis said...

@Νανά μου, για τον σταθμό ΜΑΣ έλεγε ή για την Αίγινα;
Αν θυμάσαι πες μου, για να πάω να αγοράσω το περιοδικό...
Καλό σου βράδυ, και πολλά φιλιά...

Artanis said...

Από τον μαρτυρικό Πόντο, είσαι @Υπερμίκη μου; Την καταλαβαίνω αυτήν την νοσταλγία, και τον πόνο που νοιώθεις, κι ας μην κατάγομαι από μια τέτοια πατρίδα...
Καμιά φορά, αρκεί μόνον να το πάρεις απόφαση και να το κάνεις αυτό το ταξίδι...Σκέψου το...
Σε φιλώ, καλό σου βράδυ, φίλε μου...

Maria Tzirita said...

Δεν το είχα υπόψη μου το συγκεκριμένο βιβλίο, φαίνεται πολύ ενδιαφέρον! Όσο για την κυρία φιλόλογο... χορτάσαμε από τέτοιες κυρίες! Και στην παρουσίαση της Βαμβουνάκη είχαμε μια που μιλούσε ακατάπαυστα στο κινητό της - απορώ τι ήρθε να κάνει στην παρουσίαση! Ξέρω ότι είναι εκνευριστικό αλλά ας αδιαφορήσουμε, παντού μπορεί να συμβαίνουν τέτοια ευτράπελα. Ευχαριστούμε για την παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου, έχουμε ανάγκη από καλές προτάσεις. Καλό σου βράδυ και καλή βδομάδα!

Artanis said...

Αγαπητή @Μαρία Τζιρίτα, καλημέρα (μιας και είναι ήδη Τρίτη)...ΚΙ εγώ απορώ, για το λόγο της εμφάνισής της στην παρουσίαση του βιβλίου...Και μ' αρέσει που ορισμένοι την έχουν και για σοβαρό άτομο...Τί να πεις....
Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ιστορικοβιογραφικό...Είναι ιδιωτική έκδοση, αλλά δεν αποκλείεται, να επανεκδοθεί... Δυστυχώς δεν είχα το χρόνο να ρωτήσω απόψε την κα Γεωργία πως πάνε οι πωλήσεις, είχε κοσμοσυρροή...Κάποια στιγμή όμως που θα την επισκεφτώ στο σπίτι της, θα τη ρωτήσω κατ' ιδίαν και ελπίζω να ακούσω καλά νεα...
Ευχαριστώ πολύ για την μεταμεσονύκτια επίσκεψη...
Πολλά φιλιά σου στέλνω, καληνύχτα...

kostaslogh said...

Καλοδεχούμενο!
Ότι έχει να κάνει με την ιστορία και ειδικά με
τέτοια ιστορία,με προσωπικές αναφορές...
η λογοτεχνία που μ ΄αρέσει ιδιαίτερα!
Καλή σου μέρα

cinderella said...

Kαλοτάξιδο το βιβλίο!!
Και μην ασχολείσαι με κομπλεξικούς...υπάρχουν παντού απλά για να μς εκνευρίζουν!! Φιλάκια πολλά!!

eva said...

Ο φθόνος για τη δημιουργική δουλειά κάποιου πάντα θα υπάρχει. Είναι πιο εύκολο να φθονείς παρά να δημιουργείς. Είμαι σίγουρη πως δεν κατάλαβε τι εννοούσες. Ή μάλλον, δεν ήθελε να καταλάβει.
Χαίρομαι πολύ που μια λογοτεχνική βραδιά προσέλκυσε τόσο πολύ το ενδιαφέρον του κοινού της πόλης σου. Χαίρομαι που το προτίμησαν από την άνεση του καναπέ τους.
Πολλά συγχαρητήρια στη φίλη σου και καλή επιτυχία στο βιβλίο. Κέρδισε τις καρδιές του κόσμου, αυτό ήταν το πιο δύσκολο.

Πολλά φιλιά :)

faraona said...

Kαλοταξιδο το βιβλιο της φιλης σου Αρτανις.
Θα πρεπει ναναι πολυ ενδιαφερον.

καλημερουδια

K@terin@ said...

καλημέρα ξανά ,
όπωσ φαίνεται πήγε πολύ καλά, όσο για την φιλόλογο ας κρατήσουμε το γεγονός οτι δεν έστεκε καλά.

Artanis said...

Φίλε @Kostaslogh, είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για την ζωή οπως διαμορφώθηκε στην πόλη, μετά την καταστροφη της Μ.Ασίας...
Μέσα από τις προσωπικές αναμνήσεις, ξαναζωντανεύει η γειτονιά και οι μαχαλάδες γύρω, η πολιτική κατάσταση και ο 2ος π.πόλεμος, μέχρι το '64...
Να έχεις μιά όμορφη μέρα, φιλιά πολλά...

Artanis said...

@Σταχτοπούτα μου καλημέρα...Πώς είναι η ζωή στο Λονδίνο;
Όσο για τους εκνευριστικούς τύπους, έχεις απόλυτο δίκιο...Αν καθόμουν πχ 2 σειρές πιο μπροστά, ούτε που θα την είχα πάρει είδηση την γελοία...
Να περνάς καλά και να προσέχεις...
Σου στέλνω πολλά φιλιά, ξενιτεμένο μου μικρό...

Artanis said...

@Ευαγγελία μου, έχεις απόλυτο δίκιο...Παριστάνουν τους διανοούμενους, και δεν έχουν καν τη λεπτότητα να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, με σεβασμό προς τον συγγραφέα και το έργο του...
Είχε πραγματικά, μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση, και σύντομα πρόκειται να γίνει αντίστοιχη εκδήλωση και στον Βόλο...
Να περνάς καλά, σε φιλώ...

Artanis said...

@Φαραώνα μου καλημερούδια και σε σένα...Σ' ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια...
Φιλιά πολλά στην όμορφη Κέρκυρά μας...

Artanis said...

@Κατερίνα μου, εγώ τουλάχιστον θα την βλέπω από εδώ και πέρα, με άλλο μάτι...Τζούφιο εντελώς, το άτομο...
Κατά τα άλλα η παρουσίαση πήγε πολύ-πολύ καλά...
Να έχεις μια όμορφη μέρα, φιλιά πολλά...

Μαργαρίτα said...

Χμμμμ.. Πολύ πολύ ενδιαφέρον!!!

Πολλές χαρούμενες καλημέρες
φίλη μου!! :))

Φιλιά***

tzonakos said...

Μικρασιατικής καταγωγής και -κακώς- δεν εχω διαβάσει πολλά βιβλία με θέμα τους Μικρασιάτες, την προσφυγιά και το πώς ζούσαν, ποιοί ήταν.
Θα το κάνω, μου το οφείλω.
Καλη σου μερα.

Artanis said...

@Μαργαριταράκι μου καλημέρα...
Να έχεις μια όμορφη μέρα, γλυκό μου, σε φιλώ...

Artanis said...

@Τζονάκο μου καλημέρα...
Μπορείς να βρεις πάμπολους τίτλους, καλέ μου, και πολλές αναφορές στο διαδίκτυο...
Να έχεις μια όμορφη μέρα, φιλιά πολλά...

Υπερμίκης said...

Ίσως μια μέρα.Το ελπίζω.Για τη μνήμη αυτών που μ΄εφεραν στη ζωή...
Πάντως για μένα η ακριβής καταγωγή δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία.
Μικρασιάτες ή Πόντιοι,στη Μικρά Ασία δεν έμεναν αμφότεροι;Και ο καλλιτέχνης που με επηρέασε περισσότερο απ΄όλους-βλέπε ψευδώνυμο-κάθε άλλο παρά Πόντιος είναι..Όσο για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο -που θαυμάζω επίσης- δεν ξέρω ποια είναι η καταγωγή!

Καλό απόγευμα!

------ said...

Λοιπον λέει για τον ΕΚΠΑΖ Θεσσαλονίκης ...συνομιλία και τον κ. Καλπάκη......αλλά αναφέρει και τον Μπενο-Πάλμερ του ΑΡΧΕΛΩΝ , τον κ Νικήσιανη του Καλλιστώ...από τους οποιους εχει παρει και συνεντεύξεις και γενικά αναφέρεται στις επιδοτήσεις των οργανώσεων.

------ said...

Τεύχος Σεπτεμβρίου....αν δε το βρεις στο στέλνω έτσι;;;;

Artanis said...

@Υπερμίκη φίλε μου, μια απόφαση μόνον είναι...Εδώ οργανώνονται ταξίδια, οπουδήποτε στην Μ.Ασία, τον Πόντο και την Καππαδοκία ή απλά στην Κων/πολη, αρκεί να κλείσεις εγκαίρως, επειδή γενικά υπάρχει μεγάλη συμμετοχή...Ίσως το επόμενο καλοκαίρι που θα έρθεις πάλι Ελλάδα, να βρεις μια ωραία εβδομαδιαία εκδρομή...
Πιστεύω θα περάσεις πολύ ωραία...
Σκέψου το...Έχεις πολύ καιρό μπροστά σου για να το αποφασίσεις...
Σε φιλώ, καλό βράδυ...

Artanis said...

@Νανά μου σ' ευχαριστώ θα ρίξω μια ματιά μήπως το βρώ, κι αν δεν τα καταφέρω, θα σε ειδοποιήσω...
Σ' ευχαριστώ πολύ για την προθυμία...
Αυτή τη βδομάδα έχουμε συνάντηση στη Νομάρχία, και ελπίζω πως θα λυθεί το πρόβλημα με τη στέγη...
Καλό σου βράδυ, και σ' ευχαριστώ και πάλι...