Tuesday, May 21, 2013

Ψωμί Naan και γλυκό Kheer

Την περασμένη Πέμπτη, κάλεσα τη φίλη μου το Κασσουλίνι για φαγητό...Μου είχε πει οτι ήθελε να φάει Ινδικό, τις συνταγές που είχε δει στο μπλογκ: το χορτοφαγικό κάρυ (λινκ συνταγής), και το butter chicken (λινκ συνταγής)...Όλα καλά ως εδώ, τα υλικά τα βρήκα εύκολα στα μεγάλα μάρκετ, αλλά σκέφτηκα οτι αφού είχα ξεκινήσει να φτιάξω 2 φαγητά, ας τα συνόδευα και με κάτι άλλο, να ολοκληρώσω το έγκλημα!
Έτσι λοιπόν, θέλησα να φτιάξω επίσης ψωμί Naan και γλυκό Kheer, που είναι 2 παραδοσιακές Ινδικές γεύσεις, και γίνονται σχεδόν με ό,τι έχει ένα Ελληνικό σπιτικό στα ντουλάπια του: αλεύρι, ρύζι, ζάχαρη, γάλα, λάδι κλπ... Μερικούς σπόρους κάρδαμου (για το Kheer), σπόρους νιγκέλας (:μαυροσούσαμο) και παπαρουνόσπορο( για το Naan), βρήκα στο μαγαζί με μπαχαρικά/μυρωδικά που ψωνίζω, σε πολύ προσιτές τιμές.
Ακολουθούν οι συνταγές, μαζί με τις φωτό της διαδικασίας μαγειρέματος.
Ινδικό ψωμί Naan
Υλικά για 6 πιτάκια Naan (αν θέλετε παραπάνω από 6, απλά διπλασιάστε τις δόσεις υλικών)
250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι baking powder
110-130 ml γάλα φρέσκο
2 κουταλιές της σούπας λάδι
για τη διακόσμηση
σουσάμι/ παπαρουνόσπορο/ νιγκέλα (μαύρο σουσάμι)/ σπόρους μουστάρδας/ σκόνη κόλιανδρο/ φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο+ λιωμένο σκόρδο κλπ
Λίγο λιωμένο βούτυρο (για μετά το ψήσιμο- προαιρετικό)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα στερεά υλικά μας (αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι & baking powder), και σε ένα 2ο μπολάκι βάζουμε το γάλα μαζί με το λάδι, τα οποία ανακατεύουμε καλά. Μετά, ρίχνουμε το υγρό μείγμα μέσα στα στερεά υλικά μας, και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά.
Αν το μείγμα είναι κολλώδες, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Σκεπάζουμε το μείγμα μας με μια πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος, για 15 περίπου λεπτά. 
Μετά το μοιράζουμε σε 6 μέρη, τα οποία πλάθουμε σε μπαλάκια, και ανάβουμε τον φούρνο μας, στους 160 βαθμούς, στο γκρίλ. Με την βοήθεια ενός πλάστη τα πλάθουμε να πάρουν μακρόστενο σχήμα, και να γίνουν αρκετά λεπτά. 
Διακοσμούμε  τα πιτάκια με τα μπαχαρικά μας, και τα πιέζουμε στην επιφάνειά τους για να σταθεροποιηθούν. Τα τοποθετούμε σε ρηχό ταψί, και ψήνουμε για 2-3 λεπτά, όσο δηλαδή χρειάζεται για να ροδίσουν. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο (προαιρετικό). Σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.
Γλυκό Kheer (Ινδικό ρυζόγαλο)
Υλικά για 4 άτομα
1 λίτρο γάλα (οι Ινδοί χρησιμοποιούν κυρίως εβαπορέ γάλα, οπότε κι εγώ χρησιμοποίησα από αυτό)
3 γεμάτες κουταλιές της σούπας ρύζι, όπως μπασμάτι, τζάσμιν, νυχάκι, ή γλασσέ
3 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας άψητα/ανάλατα φυστίκια Αιγίνης, κοπανισμένα
5 σπόρους κάρδαμου, ελαφρώς τσακισμένους
για τη διακόσμηση
4-5 κουταλιές άψητα/ανάλατα φυστίκια Αιγίνης, κοπανισμένα 
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε να βράσει το γάλα, μαζί με τους σπόρους του κάρδαμου, τη ζάχαρη, το ρύζι και την κουταλιά κοπανισμένα φυστίκια Αιγίνης. 
Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο 1 ή στο 2, και αφήνουμε να σιγοβράζει, μέχρι να έχει μειωθεί το ύψος του γάλακτος μέσα στο τηγάνι, κατά το ήμισυ, χωρίς να ξεχνάμε να το ανακατεύουμε κάθε τόσο, για να μην μας κολλήσει το ρύζι στον πάτο του τηγανιού. 
Όταν θα έχει φτάσει σε αυτό το σημείο το γλυκό μας, το κατεβάζουμε από το μάτι της κουζίνας, αφαιρούμε τους σπόρους του κάρδαμου και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βαθύ μπωλ. 
Το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, πριν το βάλουμε στο ψυγείο μας, όπου πρέπει να μείνει περίπου 4 ώρες. 
Για να το σερβίρουμε, το μοιράζουμε σε 4 κουπάκια, και το διακοσμούμε με χοντροκοπανισμένα ανάλατα φυστίκια Αιγίνης, (υπολογίστε περίπου μια κουταλιά της σούπας για κάθε κουπάκι)
Εμάς μας άρεσαν, και τα πιτάκια Νάαν, και το γλυκό Κιρ, και θα τα ξαναφτιάξουμε με την πρώτη ευκαιρία! Καλή επιτυχία και σε σας, και χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν!

4 comments:

Hfaistiwnas said...

Καλησπέρα! Μας άνοιξες την όρεξη και έχω πλύνει και τα δόντια μου! χαχαχαχα!
Στις πιτούλες αν βάλεις τυράκι γαλοπούλα.. καλόοοοο!
Και το γλυκό, μοιάζει με ρυζόγαλο;

Hfaistiwnas said...

χεχε Άμα είναι θα σου πω!

Hfaistiwnas said...

Καλημέρα!

Artanis said...

Ηφαιστωνάκι μου, το γλυκό, είναι ρυζόγαλο, απλώς είναι λίγο διαφορετικό από το δικό μας! Τεσπά, αξίζει να το δοκιμάσεις, η συνταγή είναι εύκολη, ωραία, δροσερή και άρέσε σε όλους μας...Να φανταστείς, υιοθετήσαμε ένα γατάκι πριν από 2 βδομάδες, και μόλις μύρισε το Κιρ, ήρθε κατα πάνω μου, να φάει κι αυτό!
Και βέβαια μπορείς να φτιάξεις τα πιτάκια αυτά για να τα ανοίξεις και να γεμίσεις με άλλα υλικά, τύπου τοστ ή τάκος, ή πιτόγυρου...Είναι πολύ εύκολα και νόστιμα!
Καλή επιτυχία αν τα δοκιμάσεις, γράψε μου εντυπώσεις!