Saturday, January 19, 2013

Απολογισμός τετραετίας στη ΝΖ

Θα μου πείτε γιατί να κάνω απολογισμό, στο μπλογκ, ο λόγος όμως είναι οτι το μπλογκ έκλεισε 5 χρόνια λειτουργίας, εκ των οποίων τα 4 πέρασαν στη ΝΖ…Και πέρασαν πολύ δύσκολα, με ελάχιστες στιγμές χαράς, πολλή στεναχώρια, και τεράστιες προσπάθειες απ’ όλους μας, ώστε να αντέξουμε και να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά προβλήματα, μεγάλα και μικρά.
Δεν ξέρω τι περίμενα να βρω, ερχόμενη στη ΝΖ, ειλικρινά όμως αν είχα από πριν την πληροφόρηση που έπρεπε, το πιο πιθανό θα ήταν να μην έχω πατήσει καν το πόδι μου εδώ. Αφού όμως ήρθα, δεν έχει σημασία πια, την όλη υπόθεση την αντιμετωπίζω πλέον σαν μια ταξιδιωτική εμπειρία: Είδα αρκετά μέρη, γνώρισα κάμποσους ενδιαφέροντες ανθρώπους, και θα κρατήσω μόνον τα καλά, τα περίεργα και τα χρήσιμα, ενώ τα υπόλοιπα θα πεταχτούν στα σκουπίδια, εκεί που ανήκουν. 

Απολογισμός λοιπόν…
Όπως θα θυμάστε, ήρθαμε εδώ για τη δουλειά του Ιωνα, και εγκατασταθήκαμε στο Christchurch. Τα πράγματα ήταν δύσκολα από την αρχή, αλλά εργαστήκαμε πολύ σκληρά και αντέξαμε μια τριετία, μέσα από πολλές αντιξοότητες, σεισμούς, ασθένειες, σχολικό και εργασιακό bullying, συστηματικό υποβιβασμό της προσωπικότητας και της εθνικότητάς μας, και πολλά άλλα... Αντέξαμε, αλλά όπως καταλαβαίνετε, αντέξαμε με πολύ μεγάλο κόστος, και μόνον επειδή ήμασταν πολύ δεμένοι σαν οικογένεια και στηρίξαμε ο ένας τον άλλον… 
Και σαν να μην μας έφταναν οι αναποδιές της πρώτης τριετίας, αποφασίσαμε να παρατείνουμε την παραμονή μας, για 2 χρόνια ακόμα, και μετεγκατασταθήκαμε στο Ουέλλιγκτον που (-όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών-) ήταν μέγα λάθος! Κατά πώς φαίνεται λοιπόν, εκ των πραγμάτων, αυτή η ανάρτηση, και πιθανώς και μια-δυο επόμενες, θα είναι οι τελευταίες αναρτήσεις από τη ΝΖ.
Παρόλο που αρχικά αντιδρούσα στην ιδέα της πρόωρης επιστροφής μας, ο Ίωνας και οι κόρες μου είναι αποφασισμένοι να γυρίσουμε πίσω, με όποιο κόστος, αρκεί να μην ζούμε πια εδώ… Θα είχαμε ήδη γυρίσει από τον περασμένο Αύγουστο, αν δεν επέμενα ότι για το σύντομο χρονικό διάστημα που μας απέμενε μέχρι τη λήξη της σύμβασης εργασίας του Ίωνα, τον Δεκέμβριο του ’13, θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να παραμείνουμε στη ΝΖ, αν και η κατάσταση πλέον, ήταν ιδιαιτέρως ψυχοφθόρα.
Αυτή τη στιγμή ετοιμαζόμαστε για αναχώρηση και σε λίγο καιρό θα τα λέμε από Ελλάδα, τα θέματα υποθέτω θα είναι λίγο -πολύ παρόμοια, και τα επόμενα -και τελευταία ποστ από τη ΝΖ, μάλλον θα είναι προγραμματισμένα , επειδή δεν θέλω να τα αφήσω για την τελευταία στιγμή.
Καταλαβαίνω ότι πολλοί από σας που επισκέπτεστε το μπλογκ το διαβάζετε κυρίως λόγω της ΝΖηλανδικής θεματολογίας, κάποια στιγμή όμως τα θέματα αυτά θα έκλειναν τον κύκλο τους, όταν θα τελείωνε και η σύμβαση εργασίας του Ίωνα, απλά τώρα συμβαίνει να κλείνουν άμεσα. 
Υποθέτω κάποιοι θα απορήσουν με την απόφασή μας για άμεση αναχώρηση, άλλοι θα χαρούν επειδή επιτέλους θα λείψουν τα ενοχλητικά ποστ για τη ΝΖ, και άλλοι ενδεχομένως να επιδιώξουν να μάθουν τους λόγους της απόφασής αυτής, όπως όμως έχω δηλώσει και στο παρελθόν μέσω του μπλογκ, δεν ενδιαφερόμασταν να ζήσουμε εσαεί εδώ, και δεν ήρθαμε ως μετανάστες, και φυσικά δεν ζητήσαμε υπηκοότητα, την οποία εννοείται ότι δεν θα την παίρναμε, ούτως ή άλλως.
Και μπορεί να φαίνεται σε ορισμένους ότι χάνουμε μια ευκαιρία και για αυτούς να πρόκειται για μια λανθασμένη απόφαση –όπως και πώς η στάση μας ήταν εξαρχής αρνητική προς τη ΝΖ-, όμως αυτό συμβαίνει συνήθως με τα άτομα που δεν έχουν προσωπική άποψη και γνώση των γεγονότων και της ζωής σε ένα ξένο μέρος, το οποίο προφανώς αρέσκονται να φαντασιώνονται ως την γη της επαγγελίας, επειδή είδαν μερικές τοποθεσίες σε μια ταινία, ή διάβασαν «επίσημες» εκθέσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα επειδή ήταν κατευθυνόμενες ή αφορούσαν συγκεκριμένη μερίδα του πληθυσμού …
Επειδή έτσι την πατήσαμε κι εμείς αρχικά, και για αυτόν το λόγο άρχισα να ποστάρω κάτω από την ετικέτα "Ζωή στη ΝΖ", ώστε να δώσω στους ενδιαφερόμενους νεο-μετανάστες της Νέας Ζηλανδίας, μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης που θα αντιμετωπίσουν εφόσον έρθουν εδώ, μιας και αυτά τα καίρια ζητήματα δεν πρόκειται να τα μάθουνε από πουθενά αλλού…Βλέπετε, οι περισσότεροι που έρχονται, είτε είναι ήδη βολεμένοι, είτε αποφεύγουν να  παρουσιάσουν την οικτρή πραγματικότητα που ζουν, και προσπαθούν να κάνουν υπομονή... Η ελπίδα είναι μεγάλη παγίδα, στην ίδια παγίδα πέσαμε κι εμείς, τουλάχιστον στην περίπτωση της μετεγκατάστασής μας στο Ουέλλιγκτον... 
Είχα σκοπό να γράψω κι άλλα πράγματα σε αυτό το ποστ, όπως πχ να ετοιμάσω μια λίστα ζητημάτων και γεγονότων που αφορούν την κατάσταση που συναντήσαμε εδώ, τους ομογενείς, τους νέους μετανάστες (οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν διπλή ΝΖηλανδική & Ελληνική υπηκοότητα καθώς είναι γόνοι Ελλήνων μεταναστών που επέστρεψαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο της ΝΖηλανδικής οικονομικής κρίσης- οπότε και αντιμετωπίζονται διαφορετικά από το ΝΖηλανδικό κράτος), κλπ, αλλά δεν θα το κάνω. Πλέον το έχω πάρει απόφαση οτι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και δεν μπορώ να αισθάνομαι οτι πρέπει να πληροφορήσω τον οποιοδήποτε "εν δυνάμει" μετανάστη, για τη "Ζωή στη ΝΖ".
Ιδιωτικώς, έχω συζητήσει τα θέματα αυτά, με τα άτομα που θέλησαν να ενημερωθούν μέσω μέηλ για συγκεκριμένα ζητήματα που δεν έχω αναφέρει μέχρι στιγμής στο μπλογκ, και επιμένω ότι δεν έχω σκοπό να τα αναλύσω σε σχετική ανάρτηση, προς το παρόν τουλάχιστον. Οι υπόλοιποι, ας πάρουν την απόφαση να έρθουν, αν έχουν τα κότσια: ιδού η ΝΖ, ιδού και το πήδημα (κατά το παράδειγμα της Ρόδου.)
Τεσπά για τα επόμενα ποστ, κρατάω να αναφέρω κάποια τελευταία ζητήματα, και μπορεί και να αναρτήσω ένα τελευταίο φωτογραφικό αφιέρωμα στη ΝΖ, ενώ μετά θα κάνω ένα διάλειμμα από το μπλογκ, μέχρι να μπορέσουμε να οργανώσουμε το σπίτι μας κι την ζωή μας, στα πάτρια.
Καλά να περνάτε 
Αρτάνις


ΥΓ: Σόρρυ που έβαλα ό,τι νά 'ναι από φωτό, αλλά τελευταία έχω ανακαλύψει ένα φοβερό site και ποστάρω συνέχεια...Ευκαιρία είναι να δείτε μερικές κι εσείς...
ΥΓ. Αγαπητέ @Ανώνυμε, από το τελευταίο σου σχόλιο κατάλαβα, πόσο μεγάλο πρόβλημα πρέπει να έχεις... Κρίμα, πολύ κρίμα αγαπητέ! Είμαι όμως σίγουρη οτι μπορεί να υπάρξει και βελτίωση για στην περίπτωσή σου, αρκεί να βγάλεις ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για τη ΝΖ  και να έρθεις προς τα ΄δω -αφού θα έχω φύγει εγώ όμως! Έλα λοιπόν, όσο πιο γρήγορα μπορείς, έχει πολλούς σαν εσένα εδώ, και τουλάχιστον στην αρχή, δεν θα νοιώσεις μοναξιά...Και να είσαι σίγουρος, η Ελλάδα θα μου είναι πολύ πιο αρεστή άμα ξέρω οτι επιτέλους ξεκουμπίστηκες από τη χώρα που μισείς,- εκτός του οτι σίγουρα, θα είναι απείρως καλύτερη! Στο καλό λοιπόν, και να μην μου γράφεις!

21 comments:

mahler76 said...

Artanis μου καλή επιστροφή σας εύχομαι :)

Όσο για τον ανώνυμο προηγούμενου πόστ κάνει μπάμ από τα αγγλικά του και την κατινιά του πως είναι Έλληνας οπότε μην ασχολείσαι μαζί του.

Artanis said...

Όχι αγαπητέ @Μάλερ, Ο κυριούλης αυτός είναι ΝΖηλανδός, από το Ωκλαντ...Ίσως κάποτε η γιαγιά του να ήταν Ελληνίδα, αλλά αυτός δεν είναι, όπως και πολλοί άλλοι όμοιοί του, που φυσικά είναι ξερόλες, και οτιδήποτε Ελληνικό, τους φταίει...Και το υστερόγραφο αυτό, το πρόσθεσα τώρα, σαν απάντηση στο σχόλιο που μου έστειλε, και που ΔΕΝ δημοσίευσα.
Και φυσικά δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο μαζί του. Και σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια, κι εγώ ανυπομονώ να γυρίσω :)

mahler76 said...

αλήθεια είναι ντόπιος? εντύπωση μου κάνει η κακία που βγάζει στα σχόλιά του. αν είναι και άλλοι έτσι εκεί καλά κάνετε και φεύγετε. Με το καλό να σας έχουμε πάλι κοντά μας :)

Hfaistiwnas said...

ΚΑλησπέρα!
Γυρίζετε; ΑΑΑΑΑΑ!!! Μπράβο!
Καλή επιστροφή! Δεν το περίμενα αυτό τόσο σύντομα!:)

Artanis said...

@Μάλερ μου, δεν είναι ο μόνος...Κατά καιρούς με έχουν επισκεφτεί διάφοροι γραφικοί τύποι σαν τον συγκεκριμμένο, που νομίζουν οτι έχουν το δικαίωμα να το παίζουν σερίφηδες. Κάποτε μάλιστα έκανα το λάθος να ποστάρω τα σχόλιά τους, και να τους απαντάω κιόλας! Αλλά δεν αξίζουν την προσπάθεια...

Artanis said...

@Ηφαιστιωνάκι μου, ούτε κι εμείς...Νά όμως πώς ήρθαν τα πράγματα...
Τεσπά, από Ελλάδα θα τα ξαναπούμε,ή μέσω ΦΒμ επειδή τα επόμενα 2 ποστ στο Αρτάνις, θα είναι προγραμματισμένα.
Φιλιά!

Artanis said...

Αγαπητή @JOAN, το πήρα το σχόλιό σου αλλά καταλάθος το διέγραψα, είναι λίγο περίεργη η διαδικασία που ποστάρω τα σχόλια και βρήκα και ένα παρόμοιο από κάποιον από τους "σερίφηδες" και σε πήρε κι εσένα η μπάλα...
Λοιπόν ο συγκεκριμένος κύριος είναι ψυχολόγος και υπογράφει πάντα ως "Δρ τάδε", και είναι γνωστός στο μπλογκ...Μπορείς να δείς τα σχόλια στο παρακάτω ποστ(τα δικά του πρέπει να είναι μέσα στα τελευταία 10-15 σχόλια)
http://www.artanis71.blogspot.co.nz/2010/06/blog-post_26.html
ωστε να εκτιμήσεις από μόνη σου την ποιότητα του συγκεκριμένου ατόμου, και μπορείς επίσης να διαβάσεις και το ποστ
http://www.artanis71.blogspot.co.nz/2012/05/blog-post_26.html
που είναι αφιερωμένο στον εν λόγω κύριο.
Λυπάμαι φυσικά, που αναγκάστηκα να κάνω τέτοιου είδους ανάρτηση, αλλα ειλικρινά δεν μου αρέσουν τα νταηλίκια και με κάποιο τρόπο έπρεπε να αμυνθώ..Ξέρεις στα αγγλικά, υπάρχει η λέξη bullying, που ανάμεσα στα άλλα, περιγράφει την συμπεριφορά του κυρίου αυτού: Διαρκής αυτοεπίδειξη και κόμπλεξ ανωτερώτητας, συστηματική υποτίμηση του άλλου, λεκτικές προσωπικές επιθέσεις για ζητήματα που δεν αφορούν το θέμα συζήτησης, προσπάθεια χειραγώγησης του συνομιλητή κλπ.
Το μόνο που τον σκοτώνει, είναι το να τον αγνοείς συστηματικά και φυσικά, να μην τον αναφέρεις ποτέ με το όνομά του...Σου προτείνω να το δοκιμάσεις με τέτοια δυσάρεστα άτομα, ακόμα και με εκείνα παρόντα, είναι καταπληκτικός τρόπος αυτοάμυνας.
Καλημέρα καλησπέρα από ΝΖ (για πολύ λίγο ακόμα)

Hfaistiwnas said...

Φιλιά και καλό ταξίδι!

VAD said...

Ξενιτεμένα αδερφια,καλώς να επιστρεψετε,επιλέξατε το χρόνο της επιστροφής,δεν πεφτει λόγος σε κανεναν,οι προσωπικές επιλογές δεν υπολογιζουν κρισεις και τα τοιαυτα,μπορει να επιστρεψαμε σε λαθπς χρόνο,αλλά εδω,στην Ελλάδα, ειναι το σπιτι μας.
Το εχω ξαναπει,αφήνουμε στην άκρη τα άσχημα(και ήταν πολλά),κρατάμε τα ωραια(και ήταν τα περισσότερα)...


Τα υπόλoιπα σε email...

Καλώς ταξίδι...

Artanis said...

@Vad μου, στην δική μας περίπτωση, τα άσχημα υπερτερούσαν των ωραίων, αλλά και πάλι, ειλικρινά, αν άξιζε ο κόπος, θα μέναμε και τον υπόλοιπο ένα χρόνο. Αλλά δεν αξίζει. Έχω πολλά να σου πω, στείλε μου μέηλ να μάθεις όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες...
Σε φιλώ :)

yannis said...

Θα με ενδιέφερε και εμένα να μάθω τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες . Ένα forward στο παρακάτω mail θα ήταν εύκολο;
fast_audi@yahoo.com

tzonakos said...

Περάσαν κιόλας 4 χρόνια !
Απίστευτο, σαν χτες μου φαίνεται.
Σου εύχομαι οταν γυρίσετε με το καλό, να έχετε μαζί σας εμπειρίες και γνώση, περισσότερη σοφία και καλή ζωή εδω.
Ολες οι εμπειρίες ειναι κάπου χρήσιμες, δεν κρύβω οτι ζήλευα με την καλή έννοια που πήγατε μακριά και μεσα απο αυτο το μπλογκ διάβαζα τόσα πράγματα που δεν ήξερα.
Καλή επιστροφή και να σαι πάντα καλά.

Artanis said...

@Τζονάκο μου, σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια και τις ευχές! Το μπλογκ θα συνεχιστεί από Ελλάδα, καλά να περνάς, σε φιλώ :)

Artanis said...

Αγαπητέ @Γιάννη, δυστυχώς δεν έχουμε τόση οικειότητα ώστε να σου στείλω το μέηλ που μου ζητάς.
Καλή σου μέρα.

Τρελός του Χωριού said...

Χαιρομαι που θα ερθεις παλι στην Ελλαδα . Ειμαι σηγουρος πως to εχετε ψαξει καλα πως αυτη η αποφαση ειναι οτι καλυτερο για εσας . Διαβασα πως σου περασε απο το μυαλο πως τα posts σου , διαβαζονται για την ΝΖ θεματολογία τους . Δεν νομίζω . Αν θελαμε να μαθουμε για την χωρα του μακρουλού συννεφου ( αν θυμαμαι καλα πως μου το ειχες πει πριν χρονια πως συμαινει το ονομα της χωρας απο τους ντοπιους ) , τότε θα ανοιγαμε ταξιδιωτικό οδηγό . Διαβαζουμε εδω γιατι μας αρέσει ο τρόπος που βλέπεις τα πραγματα και που στοχαζεσαι πάνω σε αυτα . Σημασια δεν εχει το τί κοιτάζουν τα ματια , αλλα ο τρόπος που το το βλέπουν . Ναι ναι . Μιλώ εκ μερους όλων ώς γνησιος Τρελός Του Χωριου :)

yannis said...

Κατανοητό . Είναι ακριβό μέρος η ΝΖ.

Maria Verivaki said...

NZ isnt for everyone, but neither is greece - καλό ταξίδι

Look eat! said...

Σε παρακολουθω πολυ καιρο, βασικα εχω παει στη ΝΖ για τουρισμο πριν 4,5 χρονια, μου αρεσε πολυ, τη λατρεψα. Αλλα εγω τουριστας ημουνα, οχι κατοικος και αυτο εχει τεραστια διαφορα. Εμαθα πραγματα απο το μπλογκ σου, που καν δεν ηξερα. Ξερω τι ειναι να βλεπεις τα πραγματα ως τουριστας και ως κατοικος μιας χωρας, εχω αλλαξει 2 χωρες, και σε καταλαβαινω στο κομματι μεταναστης.

Σου γραφω απλα να σου ευχηθω καλη επιστροφη στην Ελλαδα. Και σε ευχαριστω που μοιραστηκες μαζι μας, οσα μοιραστηκες...

Artanis said...

Αγαπητέ @yannis, εσύ το ξέρεις, όπως κι εγώ άλλωστε.
Καλησπέρα από Ελλάδα.

Artanis said...

Αγαπητή @maria γυρίσαμε. Η ΝΖ όντως, δεν ήταν για μας. Όσο για την Ελλάδα, την προτιμώ, όπως κι αν είναι. Οι καταστάσεις που έζησα στη ΝΖ, με πείθουν καθημερινά.

Artanis said...

Αγαπητέ @Look eat!, σ΄ευχαριστώ. Εγώ την έζησα από μέσα, για 4 χρόνια, είδα πράγματα και βίωσα καταστάσεις που δεν μπορείς να φανταστείς. Αλλά όπως θα έχεις προσέξει, δεν κάνω συγκρίσεις στο μπλογκ, μόνον αναφορά στα προβλήματα.
Τεσπά, αυτό μάλλον ήταν το τελευταίο ποστ για τη Ζωή στη ΝΖ, αν και ποτέ μην λες ποτέ...
Καλησπέρα από τον ηλιόλουστο Βόλο :)