Sunday, March 18, 2012

ΑΥΓΑ ΜΕ ΧΟΡΤΑ

ή Χόρτα με Αυγά (αν προτιμάτε…)
...μαζί με ένα μικρό φωτογραφικό φυτολόγιο

Δοσολογία για 4 άτομα
(4 γερές μερίδες)

Υλικά (που χρησιμοποιήθηκαν στην συγκεκριμένη συνταγή)

1 κιλό χοντροκομμένα άγρια χόρτα (πχ. τσουκνίδες, μολόχες, καυκαλήθρες, κόλες, παπαρούνες, χτενάκια, χταπόδια, γαλατάκια, ξινολάπατα, μαργαρίτες, κουκήθρες, πρασουλήθρες κλπ)
500 γρ σπανάκι/ παζί χοντροκομμένα
1 πράσο σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι τεμαχισμένο ή σε ροδελες
Μάραθος ή άνιθος ψιλοκομμένος (εγώ έβαλα μισή κούπα μάραθο)
200 γρ ελαιόλαδο
8 αυγά (2 αυγά το άτομο)
Αλάτι –πιπέρι κατά βούληση

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα το τεμαχισμένο κρεμμύδι και το πράσο, και τσιγαρίζουμε ελαφρά…Προσθέτουμε τα χόρτα και το σπανάκι και τα αφήνουμε να μαλακώσουν, αλατίζουμε και πιπερώνουμε ανακατεύοντάς τα κάθε τόσο, ώστε να σιγοβράσουν όλα στο ζουμί τους (ΔΕΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΕΡΟ και αφήνουμε τα χόρτα να μαγειρευτούν με τα υγρά τους)
Κατόπιν χωρίζουμε τα χόρτα σε 4 ίσες μερίδες και αν είναι δυνατόν, μαγειρεύουμε την κάθε μερίδα ξεχωριστά, προσθέτοντας από 2 αυγά σε κάθε δόση μαγειρεμένων χόρτων. (οι φωτό της συνταγής δείχνουν πώς μαγειρεύεται ΜΙΑ μερίδα)
Η εκτέλεση γίνεται ως εξής: σε ένα ατομικό τηγάνι βάζουμε την μερίδα των χόρτων (μαζί με το ζουμάκι τους) να βράζει σε μέτρια φωτιά και αφού σχηματίσουμε ρηχές λακουβίτσες ανάμεσα στο υλικό, ρίχνουμε με προσοχή (ώστε να μην σπάσει ο κρόκος) τα αυγά μας, ένα –ένα…
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε τα αυγά να μαγειρευτούν σιγά-σιγά, και αν θέλουμε μπορούμε να τα σκεπάσουμε για λίγο με ένα καπάκι, όπως και να μαζεύουμε κουταλιές ζεστής σαλτσούλας από τις άκρες του τηγανιού και να περιχύνουμε τα ασπράδια γύρω από τον κρόκο…
Και είναι έτοιμα! Καλή σας όρεξη!

"ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ "
Το γνωστό Παζί, ή ήμερο λάπατο ( ή λάπαθο)...
Ξινολάπατο (ή αγριολάπατο)
Η κοινή Τσουκνίδα...(προσέξτε τα χέρια σας!)
Κουκήθρα (ψυχανθές φυτό που βγάζει κίτρινα λουλουδάκια)...Δυστυχώς δεν ήταν ακόμα στην εποχή του, όταν τράβηξα τις φωτό αυτές και έχω μόνον ένα πολύ μικρό φυτό -χωρίς λουλούδια- για να σας δείξω...
Αγριοκαρότο: βγάζει ένα ροζ-φουξ λουλουδάκι που μοιάζει με το λουλούδι του φυτού της παρακάτω φωτό...
Χτενάκι (εγώ το ήξερα ως "αγριοκαρότο" κι αυτό, αλλά η μητέρα μου μου είπε πώς το λένε κι έτσι...). Όπως βλέπετε βγάζει ένα φουξ-ροζ λουλουδάκι...
Γαλατάκι
Η ευωδιαστή Καυκαλήθρα...Είναι πολύ αρωματική και πρέπει να χρησιμοποιηθεί με οικονομία...Μερικά μόνον φυτά φτάνουν για αυτή τη συνταγή...
Κόλλα
Κόλλα (το συγκεκριμένο είδος γίνεται και σαλάτα βραστή μαζί με ραδίκια, ζοχούς, πικραλίδες κλπ...
Μαργαρίτα (δεν ξέρω αν έχει άλλο όνομα, αν γνωρίζετε εσείς κάποια άλλη ονομασία για το χόρτο αυτό που ανθίζει με πορτοκαλοκίτρινες μαργαριτούλες, γράψτε μου σχόλιο)
Παπαρούνα (η κοινή παπαρούνα της Ελληνικής χλωρίδας, Papaver rhoeas)...Μερικά μόνον φυτά (πχ μια "χούφτα" υλικού) φτάνουν για αυτή την συνταγή, επειδή είναι πολύ αρωματικό και μπορεί να χαλάσει την συνολική γεύση...
Πρασουλήθρα, ένα φυτό της οικογένειας του Allium, με γεύση που θυμίζει πράσο/σκόρδο...Το χρησιμοποιούμε σχετικά ψιλοκομένο στον βολβό και ελαφρά πιο χοντροκομμένο στα φύλλα, ωστε να αρωματίσει ολόκληρη την ποσότητα του φαγητού μας...
Χταπoδάκι (το ύψος του μίσχου του μωβ λουλουδιού του μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο)...Το χρησιμοποιούμε πριν φτάσει στην εποχή της ανθοφορίας του.
Το παραπάνω "χταποδάκι" κομμένο...

Σημείωση1η: Το φωτογραφικό φυτολόγιο είναι ενδεικτικό κάποιων ειδών που χρησιμοποιούνται στην συνταγή αυτή...Αν ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΗΔΗ ποια χόρτα χρησιμοποιούνται προς βρώση, μην εμπιστεύεστε τις φωτό ώστε να συλλέξετε τα αντίστοιχα φυτά (που μπορεί να προσομοιάζουν σε άλλα μη βρώσιμα είδη). Περιοριστείτε στα είδη που γνωρίζετε, ή αποτανθείτε σε άτομα που ξέρουν να τα ξεχωρίζουν ή τα πωλούν σε λαϊκές αγορές κλπ...Διαφορετικά το φαγητό αυτό γίνεται και με κοινά κηπευτικά, όπως το σπανάκι, το λάπατο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, σέσκουλα, πράσα κλπ, και είναι εξίσου νόστιμο (αυτήν την εκδοχή φτιάχνω στη ΝΖ)...

Σημείωση 2η: Η δοσολογία των χόρτων, είναι η αντίστοιχη δοσολογία που χρησιμοποιώ σε μια κανονική χορτόπιτα. Χρειάζεται μόνον να προσθέσω 2-4 αυγά, μισή κούπα χοντρό σιμιγδάλι, και τυρί φέτα.
Επίσης, με την ίδια δοσολογία χόρτων, προσθέτω ρύζι και φτιάχνω «άγριο» σπανακόρυζο.

'Ολες οι φωτό είναι δικές μου, τα χόρτα είχαν μαζευτεί και φωτογραφηθεί κάποτε στο Πήλιο (δεν θα ρίσκαρα με τίποτε να μαζέψω άγρια χόρτα από οποιοδήποτε μέρος στη ΝΖ) και στην δοσολογία/παρασκευή με βοήθησε και η μητέρα μου, η κα Ελένη, με συμβουλές και φωτό από το μαγείρεμα στην κουζίνα της...Μαμά σ' ευχαριστώ!

10 comments:

The Dark Chef said...

Πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ανάρτηση, νόστιμος και αλλιώτικος τρόπος επίσης να μαγειρέψεις και αβγά!
Τα χόρτα και οι ονομασίες τους αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή, επίσημα δε γνωρίζω με σιγουριά πως λέγονται, κάποια τα καταλαβαίνω με το μάτι μόνο!

Artanis said...

Αγαπητή @Dark Chef, είναι μια πολυαγαπημένη συνταγή, και ευτυχώς έμαθα πολύ νωρίς να ξεχωρίζω και να συλλέγω τα εδώδιμα άγρια χόρτα, άσχετα από τα ονόματα που τους έχουνε δώσει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας...Και είναι πεντανόστιμα!
Καλημέρα και σε σένα!

Κατερίνα said...

Φτειάχνω επίσης αυγά με βρούβες, αντίστοιχα όπως παραπάνω και μάλιστα τα βάζω όλα μαζί σε ένα ταψάκι στο φούρνο. Προσθέτω αν θέλω και τυρί. Γίνεται πεντανόστιμο σουφλέ!

Sweet cherry - Zouzouna said...

Είπα κι εγώ, που είναι τούτη η κοκκώνα και φτιάνει πίττες !!

μιάμ, μια μερίδα κι ευχαριστώ !!!
φιλιά πολλά !

Anonymous said...

Περαστικός για μια καλημέρα και λίγο μουσική..

https://www.youtube.com/watch?v=cxIywbh6Cjk

Άθεος said...

Μας άνοιξες την όρεξη!
...λες και μου ήρθε η μυρουδιά στα ρουθούνια, βρήκα την πόρτα ανοιχτή και μπήκα.
Κάθε φορά που αλλάζουμε εποχή σε σκέφτομαι.
Πώς τρέχει ο χρόνος... φέτος περάσαμε άσχημο χειμώνα. Επιτέλους τον εγκαταλλείπουμε!
Φιλιά ανοιξιάτικα σου στέλνω!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Μμμμμ..Θα το φτιάξω
KAΛH ΣΑΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

yannis said...

Η καλύτερη συνταγή για τη δεδομένη χρονική-οικονομική περίοδο. Χόρτα υπάρχουν!!

Ανώνυμη said...

Πολύ ωραίο φαγητό, θα το κάνω αύριο.

maria verivaki said...

beautiful post - thanks for all the tips - i often collect αγρια χορτα here in hania, just like yours in the photo, except that we have different names for them