Thursday, May 19, 2011

Ινδικό Butter chicken


Πριν από λίγο καιρό, σχεδόν ταυτόχρονα με την συνταγή του κάρρυ λαχανικών, έπεσε στα χέρια μου και μια συνταγή για παραδοσιακό Butter chicken...Κι ενώ όλο σκεφτόμουν οτι θα έπρεπε να το φτιάξω και να το παρουσιάσω στο μπλογκ ως φωτοσυνταγή, όλο κάτι προέκυπτε και δεν το έφτιαχνα...Τελικά δοκίμασα έτοιμη σάλτσα Butter chicken αλλά η γεύση ήταν πολύ έντονη και ξυνή και το αποτέλεσμα απογοητευτικό... Σήμερα προσπάθησα να βρω και να συγκεντρώσω όλα τα υλικά και ιδού η πραγματική χειροποίητη συνταγή, η οποία είναι πεντανόστιμη!

Υλικά:

12 μπουτάκια κοτόπουλου, φιλεταρισμένα (χωρίς κόκκαλο)
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι σκόνη τσίλι (εγώ έβαλα απειροελάχιστο)
200γρ στραγγιστό γιαούρτι
25 γραμμάρια τριμμένο τζίντζερ
2 κουταλάκια μπαχαρικό garam masala
45 γρ βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1 κουταλάκι τριμμένο κόλιανδρο
1 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι πάπρικα
2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας
400 γρ πουρέ ντομάτας
1 κύβος ζωμός κοτόπουλου
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 ξυλαράκι κανέλας ( δυστυχώς δεν βρήκα, και έβαλα λίγη σκόνη)
80 ml κρέμα γάλακτος
80 γρ τυρί ρικόττα τριμμένο ( ή οποιοδήποτε άλλο λευκό μαλακό τυρί σας αρέσει -προαιρετικό)
μισή κούπα φρέσκα φύλλα κόλιαντρο (προαιρετικό)

Εκτέλεση:
Φιλετάρουμε τα μπουτάκια του κοτόπουλου (αφαιρούμε πέτσα και κόκκαλο) και τα ανακατεύουμε με τον χυμό των λεμονιών και τη σκόνη τσίλι, μέσα σε ένα μπολ...Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο, για μισή ώρα.

Ανακατεύουμε το γιαούρτι μας με την μία από τις 2 κουταλιές garam masala (εγώ την πήρα έτοιμη, εσείς μπορείτε να την φτιάξετε με κάρυ, τριμμένο γαρύφαλλο, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο, τριμμένα φύλλα δάφνης, τριμμένους σπόρους κόλλιανδρου, μαύρο πιπέρι) και το τζίντζερ, και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το κοτόπουλο, και ανακατεύουμε ελαφρά...

Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το λάδι μας μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι και μαγειρεύουμε το κοτόπουλο μέχρι να αποχτήσει ένα ομοιόμορφο καστανό χρώμα, μετά το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη..

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν...Προσθέτουμε την υπόλοιπη garam masala, και τα τριμμένα μπαχαρικά μας, ανακατεύουμε ξανά ώστε να αναμειχθούν καλά και να ενσωματωθούν στα υπόλοιπα υλικά και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό...
Προσθέτουμε την πάστα ντομάτας και τον πουρέ ντομάτας, το ζωμό κοτόπουλου, το μέλι και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου μέσα στο μείγμα της σάλτσας...Αφήνουμε να βράσουν για άλλα 45 λεπτά, σε χαμηλή θερμοκρασία, με το σκεύος σκεπασμένο...

Όταν θα είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε μέσα στο φαγητό την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε ξανά, το δοκιμάζουμε στη γεύση και αλατίζουμε...

Το σερβίρουμε με ρύζι και αν θέλουμε το γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα φύλλα κόλλιανδρου και τριμμένη ρικόττα...

Καλή όρεξη :)

9 comments:

ZouZouna said...

Ως εδώ, μύρισε. Καλά, εγώ δεν τρώω, αλλά μοσχοβόλησ' ο τόπος.

καλημέρα
κερασοφιλιά

Hfaistiwnas said...

Κοπελιά πεινάω!!!!
Καλά φαίνεται τέλειο! Στείλε τάπερ!!! χεχεχεχε!!!
Αλήθεια οι διαφορές στις τιμές των προϊόντων είναι μεγάλες;; Στο λάδι, στο τυρί;

the elf at bay said...

Γιάμι!!

mahler76 said...

δείχνει τρέλα αν και το βούτυρο θα το απέφευγα ως παχυντικό.

Ανώνυμη said...

Γιαμ, σλουρπ και γκλουπ.
Τι μας κάνεις τώρα και δεν έχει ανοίξει ακομη το ινδικό της γειτονιάς. Γειά στα χέρια σου!

Ra Ma said...

Είμαι σίγουρος πως θα ξετρελαινόμουν!
Τελικά τα χειροποίητα ...διαχρονική αξία!
Καλησπέρες!!!

My Little Expat Kitchen said...

Το λατρεύω το butter chicken. Τις προάλλες το έφτιαξα.
Πολύ ωραία η συνταγή σου!
Μάγδα

Maria Verivaki said...

πολλα υλικα, ποσο νοστιμο φαινεται! i am making this soon

foivosloxias said...

Πως φαίνονται οι νοικοκυρές!!!! Γεια στα χέρια σου και εύχομαι να το κληρονομήσουν οι κόρες σου το μεράκι!