Sunday, May 3, 2009

Κρίση, ποιά «κρίση»;

Update:

Η ξεφτίλα μας έγινε θέμα και στη ΝΖ...Να γελάσω ή να κλάψω; Επειδή κάτι νεύρα τα έχω!!!
(Ελέγξτε και τα πλαϊνά νέα της συγκεκριμένης σελίδας που σας παραθέτω στο λινκ...)
.....................................................................................................................................................
Κρίση, ποιά «κρίση»;


Τον τελευταίο καιρό ακούω και διαβάζω πολλά πράγματα σχετικά με την οικονομική κρίση. Εδώ δεν έχω δορυφορική τηλεόραση αλλά παρακολουθώ την ιστοσελίδα του Σκάι, καθώς και το TVXS..., και μαθαίνω για αυτοκτονίες, δολοφονίες σχετικά με την κρίση αυτή, οικογενειακές τραγωδίες που συμβαίνουν στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο...
Πριν απο μερικές μέρες λοιπόν, ένας φίλος μου έστειλε ένα μέηλ, το οποίο εν ολίγοις είναι το παρακάτω κείμενο... Οι φωτό είναι δικής μου επιλογής, απο το νετ.
Απλοί υπολογισμοί: Ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.


Η αντίδραση και οι απλοί υπολογισμοί που έστειλε ένας τηλεθεατής στο CNN:

Το σχέδιο διάσωσης των τραπεζώνμε τα χρήματα των φορολογουμένων θα κοστίσει 700 δις $ που πρόκειται να δοθούν στις αμερικανικές τράπεζες+ 500 δις $ που έχουν ήδη πάρει + τα δισεκατομμύρια €, που θα δώσουν ή έχουν ήδη δώσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις «καταρρέουσες» τράπεζές τους.

Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη, ο τηλεθεατής έκανε τον παρακάτω υπολογισμό:
Ο πληθυσμός του πλανήτη είναι 6,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Αν διαιρέσουμε μόνο τα 700 δις $ δια του συνολικού πληθυσμού της γής παίρνουμε 104 εκατομμύρια $ ανα κάτοικο...
Αν δίναμε αυτό το ποσόν σε κάθε κάτοικο του πλανήτη, όχι μόνο θα ξεριζώναμε τη φτώχεια, αλλά και κάθε άνθρωπος στη Γη θα γινόταν εκατομμυριούχος.
Και συμπεραίνει:
"μου φαίνεται πως υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με την κατανομή του πλούτου στη Γη...


Ας πάρουμε την περίπτωση της Γαλλίας με τα 60 εκατομμύρια κατοίκων και τα 26 δις -χρήματα των φορολογουμένων- που επενδύει η γαλλική κυβέρνηση στις τράπεζες:
60 δις €/26 εκ κάτοικοι= 433,33 εκατομμύρια € για κάθε Γάλλο πολίτη.
Σε κάθε τετραμελή οικογένεια πχ, θα αντιστοιχούσαν 1,733 €. Με τέτοια ποσά οι οικογένειες θα μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με μεγάλη ευκολία και επομένως δεν θα υπήρχε κρίση.
Ακόμη και με πολύ μικρότερα ποσά θα μπορούσαν να το κάνουν και να ξαναρχίσουν επιπλέον να καταναλώνουν.


Η κρίση βασιλεύει και οι κυβερνήσεις μας κοροϊδεύουν

Τα χρήματα πάνε σ’ εκείνους που τα έχασαν με πειραματισμούς και «πρωτοποριακές» επενδύσεις, και τίποτα δεν μένει για τους ανθρώπους.



Διαδώστε το!





44 comments:

Maria Tzirita said...

Σωστό, σωστότατο! Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί για το ίδιο πράγμα ακριβώς! Και το συμπέρασμα το ίδιο: μας κοροϊδεύουν φυσικά...
Φιλάκια Αρτάνις μου, καλό μήνα!

Sophia Kollia said...

Τι να πω Αρτάνις! Και ποιός δεν τα έχει σκεφτεί? Υπάρχει έστω και ένας?
Καλή βδομάδα

Σταλαγματιά said...

Η κρίση βασιλεύει και οι κυβερνήσεις μας κοροϊδεύουν

Αυτό θα πω κι εγώ γιατί ενώ ολα έχουν πάρει ανοδική πορεία και εμείς τρέχουμε να καλύψουμε ακομη και τις βασικές μας ανάγκες εκείνοι μεγαλώνουν τα υπάρχοντα τους λεηλατώντας μας και μάλιστα χωρίς ίχνος ντροπής ή προσπάθειας να το κρύψουν.
Δεν ξέρω που θα μας οδηγήσει όλο αυτο.

Φιλιά πολλά

αμμοδύτης said...

Τα νούμερα μπορεί να είναι σωστά, η ερμηνεία μπορεί ννα είναι διαφορετική. Η μεγάλη ύφεση του 29 ξεκίνησε με ένα χρηματιστηριακό κραχ αντίστοιχο αυτού του περασμένου Οκτωβρίου. Οι οικονομολόγοι και οι ιστορικοί λένε ότι, τότε, η ύφεση ήταν βαρειά επειδή οι κετνρικές τράπεζες δεν έδωσαν αρκετή ρευστοτητα στην αγορά, κάτι που έγινε τώρα, άσχετε αν ξεκίνησε από την πληρωμή των λαθών και των ζημιών των τραπεζών.

Θα πάμε σε βαθειά νερά για όσους έχουν όρεξη. Μία από τις συνέπειες του κραχ του 29, στην Αμερική, ήταν μία περίεργη διάταξη γνωστή ως Glass Steagall Act. Αυτό διαχώρισε, τότε, στην Αμερική, τις επενδυτικές από τις δανειστικές δραστηριότητες στις τράπεζες, με την (σωστή) θεωρία ότι όταν μία τράπεζα δανείζει ΚΑΙ επενδύει σε μετοχές, αυξάνει κατα πολυ την επικινδυνότητά της.

Την δεκαετία του 90, επι Κλίντον, καταργήθηκε στην Αμερική το Glass Steagall Act. Στην Ευρώπη πότε δεν έιχε εφαρμοστεί αφού η Ευρώπη είναι η χωρα των καρτέλ που ελέγχονται από τις τράπεζες. Η κατάργησ του Glass Steagall είναι κατά την γνώμη μου μία από τις αιτιες της κρίσης.

Μία άλλη αιτία είναι η απομάκρυνση από τον αυστηρό συντηρητισμό των λογιστικών προτύπων.

Παρ' όλη την ρευστοτητα που έχει μπει στο σύστημα, είμαι ακόμα στην αρχή του προβλήματος και δεν νομίζω ότι κανείς ξέρει που θα πάει. Γραφεται ιστορία στις μέρες μας και ελπίζω να μην έχει κακά ξεμπερδέματα.

Εδώ έχουμε μπει σε προχωρημένη άνοιξη, με άγχος, στην Ελλάδα, για τον τουρισμό του καλοκαιρίού, και πρόσφατα την H1N1... ά, και κάτι σκανδαλα, διαφθορές και τέτοια.

Unknown said...

Καλα τα λες ,αλλα εδω παρακολουθω οτι μολις η κυβερνηση εδωσε κινητρα ετρεξαν ολοι ν'αγορασουν αυτοκινητα χωρις να σκεφθουν τι θα γινει σε λιγο,και οπως με πληροφορησαν οι αντιπροσωπειες δεν εχουν αυτοκινητα μεγαλου κυβισμου να παραδωσουν.Καλο μηνα γλυκεια μου .

Heliotypon said...

Ο πρώτος λογαριασμός δεν είναι σωστός. 700 δισ. δολλάρια δια 6,7 δισ. ανθρώπους δίνει πε΄ριπου 100 δολ. κατ' άτομο. Σε μερικούς (τριτοκοσμικούς) πληθυσμούς 100 δολλάρια είναι πολλά λεφτά, αλλά δεν θα έλυναν το πρόβλημα των ανεπτυγμένων χωρών όπου τα 100 δολ. δεν είναι σπουδαίο ποσό (άντε, μερικοί να πλήρωναν ένα λογαριασμό ΔΕΗ).

P. Kapodistrias said...

Ας ηρεμήσουμε εσωτερικά μας (ή τουλάχιστον να κρατάμε άμυνες) και κάτι θα γίνει. Η ελπίδα π΄ρωτα μάς εξαντλεί εμάς και μετά πεθαίνει η ίδια. Οπότε...

Καλημέρα αναστάσιμη!

Adamantia said...

Tα νούμερα και οι υπολογισμοί στο συγκεκριμένο μαιλ που κυκλοφορεί δεν είναι σωστοί. Τελικά όμως δεν έχει σημασία.Σημασία έχει η ουσία ότι παρά το ότι οι κυβερνήσεις έδωσαν λεφτά στις τράπεζες, σε κάποιες χώρες, όπως φυσικά η Ελλάδα,οι τράπεζες δεν τα έδωσαν ούτε στις μικρές επιχειρήσεις που τα είχαν πιο πολύ ανάγκη για να σώσουν τις θέσεις εργασίας,ούτε βέβαια στον κόσμο.Το αποτέλεσμα είναι 387 εξαγωγικές κυρίως επιχειρήσεις να κλείσουν και αλλες τόσες να είναι στο χείλος του γκρεμού. Τελικά οι τράπεζες σου δίνουν λεφτά μόνο αν αποδείξεις ότι δεν τα χρειάζεσαι!!
Καλημέρα και Καλό μήνα!

Artanis said...

@Μαρία Τζιρίτα μου, μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας...Πέρασα και είδα την ανάρτησή σου, πανέμορφη η Ασίνη του Νέστορα και του Σεφέρη...
Καλή βδομάδα νά 'χουμε, φιλιά πολλά απο ΝΖ...

Artanis said...

@sofia μου, δεν είμαι σίγουρη αν το έχει σκεφτεί κάποιος...Την κοροϊδία πάντως την ανεχόμαστε...Μέχρι πότε, άραγε;
Καλή βδομάδα και σε σένα...

Artanis said...

@Αναστασία μου, ειδικά στην Ελλάδα καλή μου...Και όταν έρχονται οι εκλογές, βάζουμε μόνοι μας τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας...

Artanis said...

@Αμμοδύτη μου τα διαβάζω και τα ακούω μέσω νετ...Και τα σκάνδαλα και όλα...Δυστυχώς...
Καλή βδομάδα νά 'χουμε, σε φιλώ...

Artanis said...

@Ελευθερία μου άσε τους να αγοράζουν ό,τι θέλουν...θα περάσουν οι παροχές και θα μείνουν τα χρέη πάλι...
Καλή βδομάδα και καλά να περνάς...

Artanis said...

@Heliotypon, το έλεγξα κι εγώ και βγήκε λάθος...Σκέψου όμως όλες τις παροχές προς τις τράπεζες παγκοσμίως και θα βγουν μεγάλα ποσά, είμαι σίγουρη...
Καλή βδομάδα, φιλιά...

Artanis said...

Αγαπητέ @Π.Κ, η οικονομική κρίση θα κρατήσει τουλάχιστον άλλα 3 χρόνια, κι ας είναι 100% τεχνητή...Η ελπίδα μπορεί να υπάρχει, αλλά δεν νομίζω οτι μπορεί να βοηθήσει πολύ στην μάχη για την επιβίωση...Οι άνθρωποι υποφέρουν...
Καλά να περνάτε και ευχαριστώ για την επίσκεψη...

Artanis said...

@Adamantia μου μπορεί να μην είναι σωστοί (κι εγώ δεν μπήκα στον κόπο να τους ελέγξω) το γεγονός όμως παραμένει... ΟΙ άνθρωποι περνάνε δύσκολα και θα περάσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον...
Καλή βδομάδα να έχουμε όλοι...

En' Tino said...

Γεια σου Artanis.
Σε παρακολουθώ από τότε που σε "είδα"
στον αμμοδύτη.
Το mail αυτό μου έχει έρθει και μένα
και ο υπολογισμός δεν είναι σωστος.
Το έβαλε και στο excel
$700,000,000,000.00/ $6,700,000,000.00 = $104.48"

Anonymous said...

τι να πεις τώρα....

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ said...

Και το αποδεχόμαστς ως το πιό φυσικό γεγονός.
Δειλοί και άβουλοι αντάμα.
Ξύνεις πληγές καλή μου Artanis.
Καλή εβδομάδα.

Side21 said...

Κάποιοι παίζουν
παιχνίδι με τα δις
και κάποιοι πεθαίνουν απ' την πείνα.
" Σαν ξυπνήσεις μονομιάς ...
θά 'ρθει ανάποοδα ο ντουνιάς " !!!
Καλή βδομάδα ...

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ said...

Η κρίση βολεύει τους, πάσης φύσεως,..."κροίσους".

Και, δυστυχώς, τέτοιοι υπάρχουν πολλοί.

Εμείς, απλώς, ΔΕΝ "υπάρχουμε" γι αυτούς.

Να είσαι καλά.

Κώστας
vloutis.wordpress.com
vloutis.blogspot.com

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος said...

Τρομερα πραγματα πραγματικα...

Artanis said...

Φίλε @En' Tino, καλωσόρισες...Να σου πω την αλήθεια, σκέφτηκα να διορθώσω το μέηλ αυτό και να το διαιρέσω με τον πληθυσμό των ΗΠΑ: τότε θα έβγαινε σωστός με άλλα νούμερα. Θα έδινε μια εικόνα αντίστοιχη με αυτήν του παραδείγματος της Γαλλίας, αντί για την συνολική (και υπερβολική) του πληθυσμού της Γης.
Οπότε η διαίρεση θα ήταν 700 δις $ /308 εκ ανθρώπους...
Αλλά προτίμησα να το αφήσω έτσι (προς το παρόν) μιας και αυτό είναι το αρχικό μέηλ...
Καλά να περνάς, σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο...

Artanis said...

Φίλε @Βαγγέλη, απλώς κάθεσαι και παρακολουθείς αμήχανος...
Καλά να περνάς, φιλιά πολλά απο ΝΖ...

Artanis said...

Το αποδεχόμαστε φίλε μου @Επίκουρε, επειδή άλλοι παίζουν αυτό το παιχνίδι, στις πλάτες μας κι εμείς απλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις...
Καλά να περνάς, σε φιλώ...

Artanis said...

Λες, @Side21 μου, να γίνει όπως στο ποίημα του Βάρναλη; (Πάντα είχα την εντύπωση πώς το έγραψε στην Αργαλαστή... Πήλιο μου μυρίζει μέσα απο αυτά που αναφέρει...)
Καλά να περνάς, φιλιά πολλά...

Artanis said...

Φίλε @ΚΩΣΤΑ ΒΛΟΥΤΗ μου, θυμάσαι ενα παλιό τραγούδι που έλεγε
"Είμαι εξάρτημα εγώ, στην μηχανή σας κλπ";
Αυτό μου θυμίζει συνέχεια...Αναλώσιμοι είμαστε γι' αυτούς...
Καλό σου βράδυ, καλά να περνάς. Σε φιλώ...

Artanis said...

Φίλε μου @exoaptonkyklo, όπως τα λες...
Εμέις, πόσα "δώσαμε" στις τράπεζές μας;
Να κάνω την διαίρεση, όχι τίποτε άλλο...
Καλό βράδυ να έχεις, φιλιά...

Anonymous said...

Θα θελα να ήξερα πως είναι εκεί που είσαι στο συγκεκριμένο θέμα. Το μεγαλο μας πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο φωτεινό πρόσωπο να μας εμπνεύσει για να το ακολουθήσουμε, να το στηρίξουμε και να βοηθήσει στο σταματημό του κατήφορου. Οχι μόνο των χρημάτων και των δανείων. Δεν έχουμε υγεία. Ακόμα και την παιδεία την κρίνω δευτερεύον θέμα. Ο κόσμος που δεν έχει λεφτά να πληρώσει ιδιωτική ασφάλεια πεθαίνει στα νοσοκομεία απροστάτευτος όπως εξήντα χρόνια πριν. Φοβάμαι πολύ πια.

Καλησπέρα γλυκιά μου φιλενάδα

kostaslogh said...

μα φυσικά και η κρίση δεν έγινε με παρθενογέννηση,την συνέλαβαν μυαλά,διεστραμμένα μεν αλλά μυαλά,που εκπόνησαν συγκεκριμένο σχέδιο αλλαγής του εργασιακού καθεστώτος υπό την απειλή της πείνας λόγω απολύσεων ,με σαφή τελικό στόχο την πλήρη ανατροπή του!
Εμείς γιατί τους καμαρώνουμε;;;

Artanis said...

@Freedula μου, κι εδώ το ίδιο ισχύει, περίπου. Το σύστημα υγείας που έχουν είναι άρτιο και κάθε Νεοζηλανδός (υποτίθεται πως) περιθάλπτεται δωρεάν στα δημόσια Νοσοκομεία, όμως ο κόσμος έχει πολλά παράπονα σχετικά με τα διάφορα κόστη όπως η μεταφορά με ασθενοφόρο, που στοιχίζει περίπου 400 δολλάρια αν το καλέσουν για να σε πάρουν. Έτσι λοιπόν αρκετοί πεθαίνουν απο αιμορραγίες κλπ, επειδή οι οικογένειές τους δεν έχουν να πληρώσουν τα έξοδα μεταφοράς, είτε με ασθενοφόρο είτε με ελικόπτερο αν χρειαστεί (σε σοβαρές περιπτώσεις). Κάποιες τράπεζες όπως πχ η Westpac δέχεται "δωρεές" από τους πελάτες της, ωστε να συντηρεί ελικόπτερο και πλήρωμα για διασώσεις τέτοιου τύπου για τους πελάτες της, που δέχονται να κάνουν αυτήν την ενέργεια και να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση που το χρειαστούν κάποτε... Μάλιστα, σε μια περίπτωση ανθρωποκυνηγητού στο Νότιο Νησί (ναι έχουν και εδώ έναν δραπέτη τύπου "Παλαιοκώστα" που ονομάζεται William Alexander Stewart), χρησιμοποιήθηκε στην αναζήτησή του το συγκεκριμμένο ελικόπτερο και πολλοί πελάτες της τράπεζας αντέδρασαν: θεώρησαν πώς έπρεπε να χρησιμοποιήται μόνον για την μετάφορά τους (αν και όποτε χρειαστεί) παρά για τις ανάγκες της τοπικής αστυνομίας...
Πώς τα βλέπεις όλα αυτά; Επειδή εγώ τα βλέπω τρελά...

Artanis said...

Φίλε @kostaslogh, είναι πιθανόν να έγιναν όλα για τον λόγο που αναφέρεις...Δεν ξέρω να σου απαντήσω σίγουρα, μόνον εικασίες μπορώ να κάνω, όπως και 'συ... Το αποτέλεσμα νομίζω όμως πως είναι αυτό που μετράει...
Καλά να περνάς, σε φιλώ...

Νικόλας Παπανικολόπουλος said...

Η κρίση, είναι κρίση μόνο για τα χαμηλόμισθα και μεσαία στρώματα. Οι τράπεζες, θα βγουν ενισχυμένες κατά πολύ από όλο αυτό, τα κεκτημένα τσαλαπατημένα, και ο καπιταλισμός , θεριό ανήμερο, ακόμα πιο άγριος. Η τελευταία του ληστεία: το κρατικό χρήμα. Η περιουσία που εμπιστεύθηκε την διαχειρισή του στο κράτος, ο ελληνικός λαός. Οξύμωρο, μα η ιδιωτική πρωτοβουλία, απολαμβάνει μόνη τις επυτιχίες, αλλά με όλους τις αποτυχίες. Και στηρίζεται σε αυτόν που πολεμά, για να σωθεί.
Αν τα χρήματα που δώσαν στην Ελλάδα στις τράπεζες, τα δίνανε για να επιστρέψουν τα κλεμένα στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν θα υπήρχε τώρα ασφαλιστικό θέμα στην Ελλάδα. Αλλά οι "οικονομικοί οργανισμοί" είναι προφανέστατα, πιο πάνω, από τους ίδιους τους πολίτες, σε αυτή τη χωρά.

Καλημέρα!

akrat said...

καλό μήνα στις νεοζηλανδικές ελληνίδες τις τόσο καλές έξυπνες και ρωμαλέες
εκεί πως βιώνουν την κρίση?

Anonymous said...

Α καλά, άλλα χάλια κι αυτά. Δηλ δεν την γλυτώνουμε με τίποτα!
Ακου να πληρώνουν για την μεταφορά!!! Εδώ είναι αυτό που λένε "πας να πεις τον πόνο σου και βρίσκεις μεγαλύτερο" :))

Για τα χθεσινά, δεν σχολιάζω. Απλά κατάλαβα ότι πάλι κανεις δεν φταίει για τίποτα παρά μόνο αν είναι άφραγκος. Αν ο Παυλίδης καταδικάζονταν, ξέρεις πόσοι θα ακολουθούσαν από εκδίκηση;

Γι αυτό όλοι μούγγα. Με τις υγείες μας που λες κι εσυ!

Artanis said...

Φίλε μου @Νικόλα/ΑΝΕΜΟΣΚΟΡΠΙΣΜΑΤΑ, απ' ότι ξέρω οι τράπεζες στην Ελλάδα έιναι υποχρεωμένες απο τον νόμο να κρατάνε μεγάλα αποθεματικά ώς δικλείδες ασφαλείας και δεν θα έπρεπε καν να τίθεται θέμα για χρηματοδότηση...Δεν υπάρχει λόγος να σωρρέψουν κι άλλο χρήμα, κι αυτό δικό μας...Γιατί μην μου πεις οτι το κράτος έχει δικά του, απο μας τα παίρνει, και μάλιστα χοντρά...Ναι, να τα δώσουνε στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, αν είναι μάγκες και θέλουν να δείξουν οτι πραγματικά ενδιαφέρονται για τον κόσμο...Όχι να ξεσκίζονται στην παροχολογία λίγο πριν τις εκλογές και να τα βγάζουν πέρα -στην καλύτερη περίπτωση- με πασαλείμματα...

Artanis said...

@Αkrat μου καλέ μου, εδώ την συζητάνε απλώς την κρίση, δεν την έχουν βιώσει ακόμα...Έχουν πολύ τουρισμό κι αυτό οφείλεται στο νόμισμά τους που ισοδυναμεί 2,4 δολλάρια ΝΖ/1 Ε...
Η Ευρώπη πίνει γάλα ΝΖηλανδίας και οι φάρμες στην Γερμανία κλείνουν, επειδή ως εισαγώμενο προϊόν έιναι φθηνότερο και μέσα στο τελικό ποσό ανα λίτρο μπαίνουν και τα μεταφορικά...
Αυτό τα λέει όλα, νομίζω...
Καλό σου βράδυ, φιλιά...

Artanis said...

@Freedula μου, μην σου κάνει εντύπωση. Εδώ μπορεί να είσαι ασθενής, αλλά κυρίως είσαι "πελάτης". Έτσι σε αποκαλούν όπου πας για επίσκεψη γιατρού...Μην σου κάνει εντύπωση, και στην Ελλάδα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο μας βλέπουν, απλά δεν μας το λένε κατάμουτρα...Όταν παμε όμως στο νοσοκομείο με την νοοτροπία πως θα χρειαστεί να πληρώσουμε εξτρά χρήματα για την υγεία μας, πέρα απο το ποσό της ασφάλειας που μας παρακρατεί ούτως ή άλλως το κράτος/ασφαλιστικός οργανισμός, είμαστε πελάτες/θύματα όλων όσων κατέχουν μια θέση στο σύστημα αυτό...
Αυτή είναι η αλήθεια και την ξέρουμε όλοι...
Καλό σου βράδυ καλή μου και να είμαστε καλά (διαφορετικά αλίμονό μας)...

μ said...

Όντως λανθασμένοι οι μαθηματικοί υπολογισμοί, άλλα το μήνυμα το έχουμε λάβει όλοι μας ανεξάρτητα από το σχετικό mail.
Οι τράπεζες αποτελούν τη βάση του καπιταλιστικού μας συστήματος. Είναι πολύ απλό. Καταρρέουν αυτές, καταρρέει και το σύστημα μαζί. Προφανώς και το ζήτημα δεν είναι η στήριξη των τραπεζών, αλλά η στήριξη του συστήματος. Με τα 28 δις που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση, θα μπορούσε απλά να τις εξαγοράσει και εξυγιάνει. Αυτό μας λέει αρκετά νομίζω.
Καλησπέρα :)

Artanis said...

Φίλε @Μάνο, καλησπέρα/καλημέρα απο ΝΖ...28 διςΕ έδωσε; Για να κάνω την διαίρεση δηλαδή...28 δις μείον απο παιδεία, υγεία κλπ...Σωστός είναι ο συλλογισμός σου...Και πού είμαστε ακόμα, να λέμε...
Καλό βράδυ να έχεις, σε φιλώ...

Aspa said...

Πίκρα το δημοσίευμα! Τίποτα δε μένει πλέον εντός των πυλών…
Χαιρετισμούς από τη βροχερή Αθήνα… (Μέχρι και χαλάζι έριξε σήμερα!)

Artanis said...

@Άσπα μου, πίκρα μόνο;
Βροχές και σας, ε; Κι εμείς βροχή είχαμε χθες όλη μέρα και θα ξαναβρέξει αύριο, σήμερα όμως θα έχουμε ήλιο...
Καλά να περνάτε, φιλιά στα κοριστάκια σου...

nikiplos said...

καλησπέρα αγαπητή Αρτάνις...

Το παράδειγμα αν και με τους υπολογισμούς περίπου σωστους είναι χαρακτηριστικό, γιατί ο πλούτος από κάποια μεγέθη και άνω δεν είναι ανταλλάξιμη αξία. Δλδ διαιρετός, πολλαπλασιαστέος κλπ.
Για παράδειγμα υπάρχουν τράπεζες που έχουν απλά περιουσιακά στοιχεία (πολλές φορές ούτε τέτοια πχ 80% των ελληνικών). Με αυτόν τον τρόπο δανείζονται μαζικά (μεγάλοι πελάτες) και υπεδανείζουν στη συνέχεια άλλους. Στην πραγματικότητα αυτές οι τράπεζες ζουν και κινούνται με τους τόκους... Ο χρεογραφημένος πλούτος τους είναι στα "χαρτια". Μόνο τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν αξία που πολλές φορές δεν είναι άμεσα ρευστοποιήσιμα...
Δανείζουν όμως ακόμη και κράτη κλπ. Τα κέρδη τους δεν είναι επίσης πάντοτε πραγματικά (μόνο ότι εισπράξουν από εμάς τους μικρούς). Κατά συνέπεια χρειάζονται δύο πράγματα... 1) Κυβερνήσεις ελαστικές και υποταγμένες στα συμφέροντά τους (πχ ελληνικές) και φυσικά 2) νόμους βολικούς...

Οι κυβερνήσεις με τι χρήματα - χρεώγραφα θα πλήρωναν τα 700δις ή έστω στη Γαλλία τα 60δις ευρώ? Μα απλά με χρήματα (δλδ ψεύτικα δλδ απλά τίτλους) των τραπεζών...

Ουσιαστικά λοιπόν το πρόβλημα είναι κυρίως ότι τα χαρτιά - τεφτέρια έχουν γραμμένα πάνω πολλά που αποκλείεται να εισπράξουν... Τα κράτη θα προσέφεραν απλά πιστότητα, δλδ βεβαιότητα ότι εγγυώνται για τα 28 ή όποια δις... Δλδ πάλι χαρτιά...

Συγχώρεσέ με για το παραλλήρημα ούτε τον έξυπνο θέλω να κάνω... Απλά εκείνο που πραγματικά ισχύει και μας δουλεύουν όλους είναι, ότι ο πλούτος από ενα επίπεδο και πάνω δεν είναι ανταλλάξιμος... Ή τον έχουν συγκεκριμένοι ή κανένας...

Artanis said...

@ΝΙκιπλέ μου, χρήσιμα όλα αυτά που μου λες, και υποθέτω πώς τα γνωρίζεις εκ των έσω, ή έστω εκ του σύνεγγυς...Καλά έκανες και μου έγραψες αυτό το σχόλιο, και δεν παραληρείς καθόλου μπορώ να σου πω, επειδή αυτήν την γνώση δεν την κατέχουν πολλοί...Σ΄ευχαριστώ για τα στοιχεία, τώρα τείνω να καταλάβω τον τρόπο που λειτουργούν αυτά τα πράγματα, επειδή για μένα πχ, 700 ή 60, ή 28 δις μεταφράζονται σε ζεστό χρηματάκι με την κυριολεκτική έννοια...
Το οτι μας κοροϊδέυουν όμως είναι γεγονός..., και μας κλέβουν επίσης...
Σ' ευχαριστώ, φιλιά πολλά απο την βροχερή ΝΖ...