Friday, November 21, 2008

Όχι στο Όνομά μας



“Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Είναι κύριο θέμα η ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος”.
Κάρολος Παπούλιας, 6/11/08

“Είμαστε άνθρωποι – κρατούμενοι. Άνθρωποι, λέω”
- Βαγγέλης Πάλλης, Κρατούμενος, 9/11/08

Από τις τρεις Νοεμβρίου μία εκκωφαντική κραυγή συνταράσσει τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας. Από τις τρεις Νοεμβρίου σύσσωμοι οι κρατούμενοι όλης της χώρας κατεβαίνουν σε απεργία πείνας διεκδικώντας το αυτονόητο : τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Απέναντί τους αντιμετωπίζουν την εκκωφαντική σιωπή των κραταιών ΜΜΕ και την παντελή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας. Σε αυτές τις πρακτικές όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ.


Η κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είναι απερίγραπτη και μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο με τη σκληρή γλώσσα των μαθηματικών. Στα κατ’ επίφαση “σωφρονιστικά” ιδρύματα της χώρας έχουν καταγραφεί συνολικά 417 θάνατοι την τελευταία δεκαετία, ενώ ο ρυθμός τους έχει απογειωθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε σήμερα να σβήνουν στα χέρια του κράτους τέσσερις άνθρωποι το μήνα. Η πληρότητα αγγίζει το 168% (10.113 κρατούμενοι για 6.019 θέσεις) με την αναλογία χώρου για κάθε άνθρωπο να φτάνει σε περιπτώσεις το 1τμ. Με ημερήσιο κρατικό έξοδο ανά κρατούμενο τα 3,60 Ευρώ τα συσσίτια που παρέχονται είναι άθλια, οι υποδομές θυμίζουν μεσαίωνα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ελλιπέστατη. Συγχρόνως, το Ελληνικό δικαστικό σύστημα στέλνει στη φυλακή έναν στους χίλιους κατοίκους της χώρας με τους έγκλειστους χωρίς δίκη (υπό προσωρινή κράτηση) να αγγίζουν το 30% του συνολικού αριθμού των κρατουμένων. Αν η ποιότητα μίας Δημοκρατίας κρίνεται από τις φυλακές της, τότε η Δημοκρατία μας ασθμαίνει. Αν η τιμώρηση παραβατικών συμπεριφορών με εγκλεισμό γίνεται από το κράτος στο όνομα της κοινωνίας, τότε για την κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είμαστε όλοι υπόλογοι, με συντριπτικές όμως ευθύνες να αναλογούν στην κρατική μηχανή. Σε αυτή την πραγματικότητα όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ.


Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από επίσημους φορείς για τις Ελληνικές φυλακές σκιαγραφούν εικόνα κολαστηρίων. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (2007) διαπιστώνει βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση και απειλές κατά της ζωής κρατουμένων, σειρά παραβιάσεων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, ελλείμματα στη διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων, αποσιώπηση περιστατικών βίας με την συμπαιγνία ιατρών και φυλάκων, απαράδεκτες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης και ιατρικού ελέγχου στους κρατούμενους κλπ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει σειρά καταδικαστικών για την Ελλάδα αποφάσεων που αφορούν κακομεταχείριση ή/και παραβιάσεις άλλων δικαιωμάτων κρατουμένων από σωφρονιστικές αρχές. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει πάρει απόφαση - καταπέλτη για τα κακώς κείμενα στις φυλακές, προτείνοντας άμεσες δράσεις για την επίλυση τους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμαρτύρεται για την παντελή έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων κρατικών φορεών μαζί του, λόγω της οποίας έχει ουσιαστικά απαγορευτεί η είσοδός του στις φυλακές της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, και πολλοί πολιτικοί/κοινωνικοί φορείς καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση και ζητούν ευρύτερη συνεργασία για το ξεπέρασμα του προβλήματος. Αν ανθρώπινα είναι τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε ανθρώπινο ον, κάθε στέρησή τους στις Ελληνικές φυλακές αποτελεί ανοιχτή πληγή για την κοινωνία μας. Σε αυτή την κατάσταση όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ.


Με την απεργία πείνας οι κρατούμενοι καταφεύγουν στο τελευταίο οχυρό αντίστασης, που τους έχει απομείνει, το σώμα τους. Είχε προηγηθεί έσχατη έκκλησή τους προ μηνός προς τους ιθύνοντες να ενσκήψουν στο πρόβλημα, καθώς δεν πήγαινε άλλο. Για να λύσουν την απεργία πείνας ζητούν την ικανοποίηση αιτημάτων, που αποκαθιστούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια και επανακτούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, αιτημάτων συγκεκριμένων, αξιοπρεπών και άμεσα υλοποιήσιμων. Απέναντι στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων η πολιτική ηγεσία εξαντλεί τη δράση της σε αδιαφορία, υποσχέσεις και καταστολή των κινημάτων τους. Τυχόν αδιαφορία και αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας όμως και σε αυτή τη φάση θα σημαίνει νεκρούς απεργούς πείνας.

Στη μετωπική λοιπόν σύγκρουση που επιλέγουν οι κρατούμενοι της χώρας για τη διεκδίκηση των ανθρωπίνως αυτονόητων δε μπορούμε να μένουμε απαθείς σταυρώνοντας τα χέρια και περιμένοντας τις ειδήσεις των θανάτων από τις απεργίες πείνας αλλά θα σταθούμε αλληλέγγυοι. Αν η περιφρούρηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλουν την επαγρύπνιση όλων μας, τώρα είναι λοιπόν η στιγμή να πάρουμε θέση όλοι απέναντι στο πρόβλημα χωρίς αδιαφορίες και υπεκφυγές.


Απέναντι στην τεταμένη κατάσταση στις φυλακές όλης της χώρας όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο καθιστούμε την πολιτική ηγεσία απολύτως υπεύθυνη για ό,τι συμβεί και απαιτούμε άμεσα την τόσο θεσμική όσο και στην πράξη ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.


Την 21η Νοεμβρίου το κείμενο αυτό θα σταλεί σε όλα τα μέλη του κοινοβουλίου και σε όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς μέσων μαζικής ενημέρωσης με την προτροπή της αναδημοσίευσής του. Το κείμενο προς αποστολή θα φέρει τους υπερσυνδέσμους (URL) από όλες τις ιστοσελίδες, που το υιοθέτησαν.

18 comments:

Σταλαγματιά said...

Είναι απαραίτητο να βρεθεί τρόπος σοφρωνισμού των κρατουμένων έτσι ώστε βγαίνοντας να έχουν πλήρη επίγνωση της πράξης τους.
Να αποφυλακίζονται όσο είναι δυνατό υγιείς ψυχικά άνθρωποι και όχι σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που τους οδήγησε εκεί.
Μα σ΄αυτήν την χώρα δεν λειτουργεί τίποτε σωστά πως θα μπορούσε να λειτουργεί ο τρόπος σοφρωνισμού.

Sophia Kollia said...

To ανέβασαν πολλοί. Για να δούμε..αν και άκουσα τον Χατζιγάκη ότι θα πάρει πολλά μέτρα. Μόνο 5000 και θα απελευθερωθούν στους προσεχείς μήνες...
καλημέρα

Roadartist said...

Καλημερα.. Συμφωνω εννοειται .. με οσα γραφεις.. και εσυ και αλλοι αρκετοι..
Μηπως γιορταζεις σημερα?? ε?? Αν ναι χρονια σου πολλα ;)

Artanis said...

@Αναστασία μου καλησπέρα...
Το ανέβασα σήμερα το πρωί, παρόλο που οι κρατούμενοι σε ολόκληρη τη χώρα δήλωσαν πως θα σταματούσαν την απεργία πείνας, σήμερα το μεσημέρι...
Δεν είναι κακό να δείξουμε την συμπαράστασή μας...
Να έχεις ένα όμορφο απόγευμα, σε φιλώ...

Artanis said...

@Σοφία μου καλησπέρα...
Το άκουσα κι εγώ σήμερα το πρωί, αλλά παρ' όλα αυτά προχώρησα στην ανάρτηση αυτή για συμπαράσταση...
Θα ανεβάσω νέο ποστ αυριο το πρωί...
Καλό απόγευμα, φιλιά πολλά...

Artanis said...

@Καλλιτέχνιδα καλησπέρα...
Όχι δεν γιορτάζω σήμερα καλή μου, αλλά τον Δεκαπενταύγουστο...
Ευχαριστώ πολύ πάντως για την ευγενική σου σκέψη...
Να έχεις ένα όμορφο απόγευμα, σε φιλώ...

Hfaistiwnas said...

:) Καλησπέρα Αρτάνις μου! Ας ελπίσουμε ότι θα εισακουστούν!!!

Anonymous said...

Καλησπέρα Artanis μου, άργησα... δεν τό'χα δει, τώρα έχει σταλεί, τέσπα. ΌΠΩΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ είναι και μή χειρότερα να λέμε...
Εδώ έχουν καταντήσει φυλακές τα σχολεία με όλα αυτά τα κάγκελα και τα σύρματα!
Έδωσε τώρα ο Χατζητέτοιος υποσχέσεις, μάλιστα μαααάλιστα είμαι σίγουρος οτι θα τις τηρήσει (λέμε καμμια μλκ να κλαίμε). Απλά θα πεθαίνανε μαζικά 100άδες κρατούμενοι και τότε θα γινόταν ο ντόρος στα κανάλια τα οποία διψάνε για θάνατο, σπέρμα και αίμα ως γνωστόν. Γι'αυτό το έκανε. Να σταματήσουν την απεργία πείνας και συμβεί το παραπάνω. Από ΘΑ χορτάσαμε. Τους μάθαμε πια... Απλά εύχομαι σε κανέναν μας να μη βρεθούμε ποτέ στη θέση τους (των φυλακισμένων). Τίποτ'άλλο...

Καλό Σ/Κ Μπράβο για την ευαισθησία σου

Artanis said...

@Ηφαιστίωνά μου, ο αρμόδιος υπουργός έδωσε υπόσχεση να αποφυλακιστούν σε πρώτη φάση άμεσα 1500 κρατούμενοι και μέχρι τον Απρίλιο άλλοι 5000.
Και οι έγκλειστοι στις φυλακές, σταμάτησαν την απεργία πείνας, σήμερα το μεσημέρι στις 12...
Αύριο το πρωί θα κάνω νέα ανάρτηση...
Να έχεις ένα όμορφο βράδυ...Καλό Σ/Κ...
Φιλιά πολλά...

Artanis said...

@Έκτορά μου καταλαβαίνω τον θυμό σου...Εγώ πάλι χαίρομαι που σταμάτησαν την απεργία πείνας και σίγουρα ελπίζω πως κάτι θα αλλάξει...
Διαφορετικά, δεν ξέρω τί άλλο μπορούμε να κάνουμε, εκτός από το να δηλώνουμε την συμπαράστασή μας σε αυτούς που δοκιμάζονται...
Καλό σου βράδυ και φιλιά πολλά...

izydoor said...

Οι φυλακές είναι βασικό μέσο άσκησης πολιτικής βίας στα χέρια του κράτους.
Δε θα μπορούσα ποτέ λοιπόν να συμφωνήσω με την Αναστασία, ότι είναι ζήτημα ανοργανωσιάς. Αντιθέτως: λειτουργούν, και λειτουργούν άψογα. Εκμηδενίζοντας την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των κρατουμένων.
Οι φυλακές όμως είναι ταυτόχρονα και σχολεία. Άνθρωποι που το μόνο που είχαν γνωρίσει μεχρι τότε ήταν η περιθωριοποίηση και η άρνηση, μαθαίνουν να αγωνίζονται, με τη βοήθεια πιο έμπειρων συγκρατούμενών τους. Λέγαν οι παλιοί ρεμπέτες: "φυλακή, το σχολείο της ζωής..."

Αναγραμματισμένε Σινάτρα, πρόσεξε καλά! Μόλις σήμερα με πληροφόρησες για το μπλόγκ σου και βλέπω ότι είναι σπουδαίο, όμως προσοχή!
Κάποιοι μιλούν για ονομαστικές εορτές, δεν είναι αυτό λίγο... κάρφωμα;
Σβύσε κάνα σχόλιο...

Hfaistiwnas said...

ΠΕριμένω τα νέα.. δεν έχω ακούσει τίποτα..!

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ said...

KAΛΗΣΠΕΡΑ ! ΤΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΑΖΕΙ ΤΑΞΗ ΕΔΩ Κ ΔΥΟ ΑΙΩΝΕΣ ; ΧΘΕΣ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ Κ ΘΑ ΣΤΟ ΠΩ.ΟΤΑΝ ΗΡΘΕ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΕΙΠΕ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟΝ ΡΩΣΟ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ'' Η ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ '' ΠΡΟΦΗΤΗΣ ! ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ !

kostaslogh said...

Γειά σου Δέσποινα
δεν περίμενα τίποτα άλλο να δώ
να σαι καλά!
Το ευχάριστο είναι ότι ανεστάλη η απεργία,
μένει να δούμε αν πέτυχε κάτι η όλη προσπάθεια.
Φιλιά ..αγωνιστικά

Artanis said...

Φίλε @gpac, το ψευδώνυμό μου δεν βγαίνει απο τον αναγραμματισμό του ονόματος του Σινάτρα, αλλά προέρχεται από την ιστορία του Άρχοντα των δαχτυλιδιών...Υποτίθεται πως είναι η επακριβής μετάφραση του πραγματικού ονόματός μου...Αν ο Τόλκιν το εμπνεύστηκε από τον γνωστό τραγουδιστή (ο οποίος δεν μου αρέσει καθόλου), δεν το γνωρίζω...Εμένα μ' αρέσει η έννοια που του δίνει καθώς και ο ήχος του...
Σ' ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιο στο μπλογκ, ελπίζω από 'δω και πέρα να λέμε κι από 'δω...

Artanis said...

@Ηφαιστίωνά μου, εγώ το άκουσα χθες το πρωί, σε μια από αυτές τις ενημερωτικές τις εκπομπές...Με μια ματιά που έριξα στο νετ, έιδα πως ισχύει, απλά η επικαιρότητα μονοπωλείται από άλλα θέματα, το Βατοπέδι, τα βίντεο κλπ...
Όπως λέει και ο @Έκτορας, δεν χύθηκε αρκετό αίμα για να πέσουν τα καναλ-όρνια και να το δείξουν...

Artanis said...

@Σκορπιέ μου, το είπε και μετά τον σκότωσαν...Εγώ πάντως δεν λογαριάζω αυτήν την χώρα για κράτος, μέχρι πριν από την μεταπολίτευση... Δεν είχαμε και την πιο εύκολη πορεία ως χώρα μέχρι τώρα...Το γαμώτο είναι πως δεν βάζουμε και μυαλό, ως πολίτες...

Artanis said...

Φίλε @kostaslogh, κι εγώ ελπίζω πάντα για το καλύτερο...Κρίμα βέβαια που τις περισσότερες φορές διαψεύδονται οι ελπίδες μου...
Φιλιά αγωνιστικά κι από μένα...