Πανεύκολη "αναποδογυριστή" μηλόπιτα της μαμάς Ελένης, είναι ο σωστός τίτλος...
Την μηλόπιτα αυτή την έχω φάει σε απίθανες εκδοχές, από τα χέρια της μητέρας μου: άλλοτε την πείραζε που έπρεπε να βάλει μια ολόκληρη μαργαρίνη, και προσπαθούσε να την κάνει πιο ελαφριά (:χάλια), άλλοτε δεν της άρεσε που το ψωμί (κέικ) ήταν λίγο, και έκανε αλχημείες να αυξήσει τις δοσολογίες και να το φουσκώσει περισσότερο (:αποτυχία), άλλοτε της φαινόταν πολλή η ζάχαρη, και την μείωνε (:άνοστη)...
Η πραγματική συνταγή όμως είναι αυτή, και είναι πετυχημένη κάθε φορά, κι αν την φτιάχνετε μια φορά στο 15νθήμερο/ μήνα, όπως την φτιάχνω εγώ, αξίζει να την κάνετε αυτούσια, χωρίς πειραματισμούς...
Υλικά (για ταψάκι διαμέτρου 30 εκ.)
1 μαργαρίνη
3 αυγά
2-3 μεγάλα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
2 1/2 κούπες ζάχαρη
1 1/2 κούπες αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
καρύδια αποφλοιωμένα (όχι τριμμένα) και κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα αφαιρώντας την φλούδα, και με το ειδικό εργαλείο βγάζουμε το μέρος του μήλου, που αφορά το κοτσάνι, και τα σπόρια...Κόβουμε τα μήλα σε ροδέλες (περίπου του ενός εκατοστού σε πάχος), και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κόψουμε τη μισή μαργαρίνη σε μικρά κομματάκια που θα σκορπίσουμε στο ταψάκι μας...
Πάνω από τα κομματάκια της μαργαρίνης, ρίχνουμε περίπου μισή κούπα ζάχαρη, ανακατεμένη με μισή κουταλιά του γλυκού σκόνη κανέλας, και μετά από πάνω στρώνουμε τις ροδέλες του μήλου, φτιάχνοντας σχήματα, ή με όποιον τρόπο μας αρέσει να τις τοποθετήσουμε (εγώ έφτιαξα το σχήμα που βλέπετε)...
Στα διάκενα των μήλων, βάζουμε κομμάτια καρυδιού, προσέχοντας να μην αφήσουμε κενό σημείο, και από πάνω σκορπίζουμε με το κουτάλι -ωστε να πάει παντού-, άλλο 1/2 της κούπας ζάχαρη ανακατεμένη με κανέλα, με την παραπάνω δοσολογία...
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το μείγμα της ζύμης της μηλόπιτας ως εξής:
Με το μίξερ ή με το χέρι (ό,τι σας βολεύει, εγώ χρησιμοποίησα μίξερ χειρός), χτυπάμε την υπόλοιπη ζάχαρη (1 1/2 κούπα) μαζί με την υπόλοιπη μαργαρίνη, και μετά προσθέτουμε τα 3 αυγά μας και ανακατεύουμε καλά...
Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά -σιγά την 1 1/2 κούπα αλεύρι φαρίνα, ώστε να ενσωματωθεί καλά στην ζύμη...Αν δεν έχετε φαρίνα διαθέσιμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα οποιοδήποτε κοινό αλεύρι, προσθέτοντας και ένα φακελάκι baking powder, ώστε να φουσκώσει -όπως πρέπει- η ζύμη...
Μετά ρίχνετε το μείγμα της ζύμης στο ταψάκι σας, πάνω από τα στρωμένα μήλα, και με ένα κουτάλι ή μία σπάτουλα, το στρώνετε να πάει παντού...
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180' βαθμούς, μέχρι να ροδίσει από πάνω. Τότε βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και φροντίζουμε να αφήσουμε το γλυκό μας να κρυώσει καλά, πριν να το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα...
Είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη συνταγή μηλόπιτας, ιδανική για τώρα τον χειμώνα και τις γιορτές, αλλά και για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου...Εγώ χρησιμοποίησα μήλα Ζαγορίν για την συνταγή αυτή, αλλά υποθέτω οτι μπορεί να φτιαχτεί με οποιαδήποτε ποικιλία μήλου!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
3 comments:
Από τα αγαπημένα μου γλυκά. Καλά που μου το θύμισες, να φτιάξω!
special
μουρλια
Τέλεια φαίνεται! Θα κρατήσω να δοκιμάσω τη συνταγή σου:) Καλό σου σκ!
Post a Comment