Iceland, Eyjafjallajökull - May 1st and 2nd, 2010 from Sean Stiegemeier on Vimeo.
(Καταρχήν ένα καταπληκτικό βίντεο, από την Ισλανδία και το ηφαίστειο με το δύσκολο όνομα Eyjafjallajokull (προφέρεται "Έϊγιαφλατλαγιόκουτ" )...Στο επόμενο ποστ θα έχω ένα δικό μου βίντεο και δεν ήθελα να καθυστερήσω άλλο τούτο 'δω, περιμένοντας να έρθει πιο ταιριαστή ανάρτηση...Πατήστε το play και ανοίξτε το βίντεο στην πλήρη οθόνη...)
ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΕΡΕΝΤΑ
Στις καλοκαιρινές διακοπές τον Γενάρη, λόγω των μακρινών διαδρομών με το αμάξι, ξεκίνησα να ετοιμάζω θρεπτικά πρωινά, που συνεχίζω να φτιάχνω για τις κόρες μου και τον Ίωνα, κάθε πρωί, πριν φύγουν για το σχολείο…Είναι λίγο μπελάς, να ετοιμάζω με την τσίμπλα στο μάτι, αυγά με λουκάνικο, ζεστές σοκολάτες, χυμούς, τοστ με τυρί και pancakes (όχι όλα μαζί, έλεος;) όμως είναι καλύτερα για τις μικρές, αφού ήταν ικανές να περάσουν όλη τη μέρα χωρίς τίποτα μες το στομάχι τους, μιας και ξεχνούσαν να φάνε το κολατσιό τους, αλλά και επειδή απεχθάνονται τα φαγητά που πουλιούνται στην καφετέρια του σχολείου…Καθώς λατρεύουν την μερέντα, δεν αγοράζουμε από το μάρκετ μιας και πριν από 2 χρόνια η μία κόρη μου παρουσίασε αλλεργική δερματική αντίδραση με επώνυμο αντίστοιχο προϊόν, οπότε αποφάσισα να φτιάχνω μόνη μου από σπιτική συνταγή, που είναι πανεύκολη, ελεγχόμενης ποιότητας, και μεγάλης ποσότητας…
Τα υλικά της συνταγής είναι τα εξής:
1 βιταμ μαλακό των 500 γραμμαρίων(σε πλαστικό κεσεδάκι)
1 κουτί κακάο (250 γρ)
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
2 ½ κούπες ζάχαρη άχνη (περίπου μισό κιλό)
70-100 γρ τριμμένο αμύγδαλο ή φουντούκι
Στα ΝΖηλανδικά σούπερ μάρκετ δεν υπάρχει μαλακό βούτυρο χωρίς αλάτι, οπότε αυτό που χρησιμοποιώ εγώ, είναι το πιο ανάλατο της αγοράς...Επίσης, είχα το γάλα στο ψυγείο, ενώ δεν χρειάζεται, και γενικά, όλα τα υλικά πλην του βουτύρου , μπορούν να είναι σε θερμοκρασία δωματίου...
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα βαθύ μπωλ χτυπάμε το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη που προσθέτουμε σταδιακά, ώσπου να βάλουμε όλη την ποσότητα...Εγώ βάζω 2 1/2 ποτήρια άχνη ζάχαρη (περίπου μισό κιλό)
Αφού έχουμε χτυπήσει το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη, προσθέτουμε τα τριμμένα αμύγδαλα και το ζαχαρούχο γάλα μας, μέχρι να ομογενοποιηθούν κι αυτά...
Αρχίζουμε να προσθέτουμε το κακάο, ενώ δουλεύουμε το μείγμα...
...που σιγά- σιγα αποχτά το χρώμα και την υφή της μερέντας του εμπορίου...Μόλις το μείγμα έχει απορροφήσει όλα τα υλικά μας και είναι και χρωματικά ομοιογενές,
...γεμίζουμε τα βαζάκια μας, ή τα τάπερ μας, με την βοήθεια ενός κουταλιού, και αποθηκεύουμε στο ψυγείο...Διατηρείται μέχρι και μήνα, αν βέβαια δεν φαγωθεί νωρίτερα, καθώς την χρησιμοποιούμε όπως και όποτε θέλουμε (και σε συνταγές γλυκών) και τα πιτσιρίκια την λατρεύουν...Μικρά και μεγάλα :)
Ειδικά στρωμμένο πάνω σε πανκέικ, λέει πολλά για πρωινό...
Καλή επιτυχία! Στο επόμενο, πιθανότατα κάποιο φωτογραφικό-ταξιδιωτικό ποστ...
Φιλιά πολλά από ΝΖ...
(Sorry για τις φωτό...Με το δεξί κρατούσα το μίξερ, με το αριστερό την ψηφιακή! Έ, δεν είμαι και η θεά Κάλι με τα τέσσερα χέρια!)
ΥΓ. Τα νέα του Βρασίδα δεν σας τα έχω γράψει, ε; Λοιπόν, ο Βρασιδάκος απελευθερώθηκε στο πάρκο του Styx Mill, στο οποίο πήγε και ο πρώτος φιλοξενηθείς σκάντζος κατά την παραμονή μας στη ΝΖ, ο θρυλικός Νώντας...Τώρα πρέπει να ετοιμάζονται κι οι δυο, για την χειμέρια νάρκη...Στη φωτό, το φωτογενές μωρό μας, στα χέρια του Ίωνα, πριν την απελευθέρωση...
Σας φιλώ...
50 comments:
Αχ αυτά κάνετε και μας τρέχουν τα σάλια μεσημεριάτικο αλλά σας αγαπάμε και πολύ θα ήθελα να βάλω το δάχτυλό μου στο βάζο με τη μερέντα - τσεκαρισμένο αυτό! Λιώνω η φτωχή...κυρία Αρτάνις μας, μας κακομαθαίνετε!
Υ.Γ. Το σκατζοχοίρι όλα τα λεφτά! (Τσιμπάει;)
Υπέροχη ανάρτηση!!
Το βίντεο σου κόβει την ανάσα. Η συνταγή σου ανοίγει την όρεξη (είναι και πανεύκολη. Μια χαρά οι φωτογραφίες κι ας μην είσαι και η Κάλι :))
Ο Νώντας αξιολάτρευτος. Ας έχει όνειρα γλυκά :)
Φιλιά
καλό βράδυ
Χα,χα @Σταχτοπούτα μου, ευτυχώς που δεν σ' έχω εδώ δηλαδή, πειραχτήρι, ε πειραχτήρι...Πίστεψέ με, αν μπορούσα θα σου έστελνα ένα βάζο, να βουτάς το δάχτυλο όσο θες...
Αν τσιμπούσε ο Βρασίδας; ΠΟλύ! Αλλά ήταν χαριστωμένος και του το συγχωρούσαμε...Αχ, καλό χειμώνα να έχει το πουλάκι μου...
Giammiiiiiiiiii :D
Teleia artanis mou, pernw to link kai to proothw se files :D
PS mou bazeis idees gia sinaxi me krepes klp.. :D
Φίλε @gvarvakis, καλησπέρα από ΝΖ! Το μωρό αυτό είναι ο Βρασίδας, ο Νώντας έχει απελευθερωθεί ήδη από τον Οκτώβριο...Καλό χειμώνα να έχει το μωρό μας, ελπίζω να μην είναι πολύ βαρύς), με το καλό να ξυπνήσει την άνοιξη...Σνιφ! Να τον είχαμε εδώ τώρα, να έτρωγε λίγη μερεντίτσα :)
Το βίντεο το έχω "λιώσει"...Το παίζω συνέχεια, είναι καταπληκτική δουλειά...
(Να μπορούσα κι εγώ να φτιάξω ένα τέτοιο...)
Καλό απόγευμα να έχεις, φιλιά...
@Καλλιτέχνιδά μου, είναι ό,τι πρέπει για κρέπες...Πωπω, μου βάζεις ιδέες κι εμένα...
Το βίντεο είναι υπέροχο, χαίρομαι που σου άρεσε...
Καλό απόγευμα να έχεις, σε φιλώ...
Τη μερέντα του εμπορίου δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ, την έχω δε αγοράσει 2 ή 3 φορές, δεν ήταν κι από τα πολύ αγαπημένα των παιδιών μου ή τους είχα περάσει εγώ το μήνυμα ότι δεν άξιζε. Αυτή που περιγράφεις ευχαρίστως θα την έβαζα κι εγώ στο πρωινό μου!!
Καλό απόγευμα!!
Φίλη @Ξανθή, στις κόρες μου αρέσει πολύ η μερέντα του εμπορίου, επειδή είναι στιλπνή και πολύ κρεμώδης, αλλά άμα την βάλεις στο ψυγείο παγώνει, και στο ντουλάπι χαλάει...Ετούτη εδώ όμως, είναι χορταστική σε μικρή ποσότητα, ελεγχόμενη από ποιότητα, και μαλακή από το ψυγείο, εκτός του οτι αρέσει πολύ...Νομίζω οτι αξίζει να τη δοκιμάσεις...
Καλό απόγευμα (σε σας), εμείς πάμε για νάνι: έχουμε κιόλας 12 τα μεσάνυχτα, και πολύ πρωινό ξύπνημα αύριο...
Σήμερα πρόσεξα και το χεράκι που φτιάχνει τις νόστιμες μερέντες!!!
Ωραίες οι μερέντες αλλά τόσο ένοχες για τα κιλάκια μας!!!!
Καλύτερα να μη φτιάχνω να μην έχω να τρώω τίποτα και να μη βάζω σε πειρασμό τον εαυτό μου! Έρχεται και το Καλοκαιράκι εδώ σ'εμάς και πώς θα βγάλουμε τις κορμάρες μας στην παραλία;:))
Kαλέ πως έγινε έτσι ο Βρασιδάκος!!! Μεγάλωσε! Πάει κι'αυτός έφυγε για τον δικό του δρόμο...
Ax τέελεια η μερέντα!!! Με κρέπες ειδικά!!!!!!!:):):)
δεν την τρώω, ευχαριστώ, μπορώ να πάρω για την μαμά μου ένα βαζάκι?
χα χ αχα
τέλειο και το τζοχοιράκι!
φιλιά πολλά στα μακρινά σας και καλά ξυπνητουρια σου, όπου νάναι!!!
Εκτύπωσα την συνταγή σου και (λυπάμαι που τό λέω)αλλά την δίαιτά μου θα την καταστρέψω!Μου μυρίζει τόσο νόστιμα...
Καλά να είσαι!
Ωραία η συνταγή για μερέντα και μας αρέσει σε όλους..
τώρα θα απολαύσω το βίντεο..
προσεχώς θα βάλω κι εγώ συνταγούλες μιά και έχω καιρό να το κάνω..
καλησπέρα απο Ανατολική Αττική :)
καλά ο βρασίδας όλα τα λεφτα...επιστρέψαμε κούκλα...
τέρμα οι μερέντες και τα γλυκά...γιατί ώς γνωστόν ο γάμος παχαίνει...
Να μην στείλεις γλυκιά μου Αρτάνις γιατί θα μας καταστρέψεις και όπου να ναι θα ξεχυθούμε σε θάλασσες κι ακτές, θα φορέσουμε και κανένα σορτς οπότε αμαρτία...αμαρτία!
Πάντως είναι φανταστική και θέλω να καταγγείλω πως δεν είναι μόνο παιδική λιχουδιά!
σας φιλώ όλους σας! να εχετε έναν καλό χειμώνα κι εσείς και ο Βράσος.
πωπωπωπω τι βλέπουν τα μπιρμπιλωτά ματάκια μου!!!!;gadburys!!!!αχ να είχα μια σοκολάτα σκέτη ή flake πάνω σε παγωτό βανίλια!!!!Ναι όπως κατάλαβες ξύπνησες το παιδί μέσα μου και αναμνήσεις!Κι όχι Ιταλία δεν τα βρίσκω :((((
έχεις βάλει τη συνταγή των πανκείκ;
φιλιά
Φίλη @kariatida62, για τα "μικρά και μεγάλα πιτσιρίκια", γράφω στο ποστ, όχι για τις μαμάδες...Εμείς, στο ...ύψος μας :)
Έλα ντε, πώς έγινε έτσι ο Βρασιδάκος...Μεγάλωσε το βρεφίδιο!
Ααααχ, @Magda^_^, μην τα λες αυτά, επειδή μου βάζεις ιδέες και προσπαθώ να συγκρατηθώ...Καλημέρα από ΝΖ, ξημερώσαμε Παρασκευή...
Άσε @Ζουζούνα μου, 6 το πρωί σηκώθηκα να βάλω πλυντήριο και στεγνωτήριο :(
Και τώρα πρέπει να φτιάξω πρωινό για τα μικρά :((
Θέλω να πάω πίσω στο ζεστό κρεββατάκι μουουουουουουου...
ΥΓ: Πόσα βάζα θες να σου στείλω;;;
Μπα, φίλη @Αgrampelli, εκ των πραγμάτων είναι πολύ χορταστική και δεν μπορείς κάποιος να φάει πολύ...Οπότε η κορμάρα δεν κινδυνεύει ;)
Καλησπέρα από ΝΖ...
@Ευρύνοε, το βίντεο είναι καταπληκτικό! Εγώ το βλέπω συνέχεια :)
Πωπω, όσο θυμάμαι εκείνον τον μουσακά σου, παθαίνω...
(βάλε συνταγές με τα λαχανικά από το μποστάνι!)
@Λασπολογε μου και Κατερινάκι, ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟΙ!!! ΒΙΟΝ ΑΝΘΟΣΠΑΡΤΟ!!!
(Άντε καλέ που έχεις ανάγκη εσύ...Θα πάρεις το ποδήλατο και θα τα κάψεις όλα, τόση προπόνηση κάνεις...)
Αχ, @cinderella μου, ούτε που έχουμε μπει ακόμα στον χειμώνα και τον έχω βαρεθεί ήδη...Θέλω άνοιξη και καλοκαίρι, πάλι...
(Μας έχει πήξει στη βροχή...Έδώ και μια βδομάδα, δεν έχει σταματήσει, μουλιάσαμεεεεεεεε :(
Μπα, @Και λοιπόν;E allora?, δεν μ'άρέσει η cadburys...Γενικά την αποφεύγω σαν σοκολάτα και μόνον τη σκόνη για ρόφημα παίρνω στα παιδιά, και το κακάο για την μερέντα...
(Άσε, πήγαμε στο Dunedin που ήταν το εργοστάσιο με τον σοκολατένιο καταρράχτη, και ήταν κλειστό! Έκλεισε το παράρτημα της ΝΖ, το πήγαν αλλού...Ήταν όπως στην ταινία "Ο Τσάρλυ και το εργοστάσιο της σοκολάτας"...Στεναχώρια οι μικρές :(
Ε δεν υπήρχε περίπτωση να μη το δω αυτό. Όπου μερέντα μέσα είμαι σαν μωρό.
Φιλιά θαλασσένια.
Τα έγραψα και πάω ευθύς να κάνω ότι πεις! (μουσική gammy bear).
Καλό Σ/Κ
To video είναι και Γ...Ω!!!
@Thalassenia μου, χαχα, ένα παιδί είσαι κι εσύ...
καλησπέρα από ΝΖ...
@sofia μου, είναι εύκολη συνταγή και αρέσει...Καλή επιτυχία!
(Για το βίντεο, συμφωνούμε...)
Πάντα λοιπόν είχα την απορία πως φτιάχνεται αυτή η λιχουδιά. Πολύ ενδιαφέρον! Good news για τους σκάντζους. Μπράβο.
Καλό Σ/Κ
Ότι πρέπει για να συνοδεύσει το πρωϊνό μου!!!
Το βιντεάκι πολύ ωραίο!!!!
Πολλές καλημέρες!!!
Μερέντα νιαμ νιαμ....
Artanis να ανοίξεις ένα συνεταιρισμό γυναικών στην ΝΖ με παραδοσιακά γλυκά και φαγητά...
Φίλη @Ανώνυμη, εύκολη, γρήγορη και νόστιμη, είναι η συνταγή...
Και οι σκάντζοι μας, μια χαρά :)
Καλησπέρα από ΝΖ...
@Marconi μου το βιντεάκι είναι πανεμορφο...Πολύ ωραίες εικόνες, υποβλητική μουσική...Ο τέλειος συνδυασμός...
Σε φιλώ, καλησπέρα...
Φίλε @nomos, αυτό ειδικά, δεν γίνεται με τίποτα...Άσε, και μέσω του μπλογκ καλά είναι...Μια συνταγή το δίμηνο ανεβάζω...
Καλό απόγευμα από ΝΖ...
Η γη ξυπνά εντυπωσιακά (κάτι τέτοια με βάζουν σε περίεργες σκέψεις χε χε) και το απολαμβάνουμε με σπιτική λιχουδιά!!!
Γλύκας ο Βρασίδας...
Καλησπέρα από Κρήτη
Θανάσης G.L.
Αγαπητέ @G.L., χαίρομαι που σου άρεσε το βίντεο , και ήταν ευκαιρία να μπει σ' αυτό το ποστ, επειδή στο επόμενο θα έχω ένα δικό μου...
Όσο για τον Βρασίδα, τον είχαμε από πολύ μωρό, και τώρα που τον αποχωριστήκαμε, κάπως μας ήρθε...Αυτά τα ζώα στη ΝΖ θεωρούνται pests, και οι ΝΖηλανδοί γενικά τα αντιπαθούν, στην Ελλάδα όμως μεγαλώναμε σκαντζόχοιρους κάθε χρόνο, οπότε ήταν εύκολο για μας να τον αναλάβουμε...
Καλή Κυριακή να έχεις, χαιρετίσματα από ΝΖ...
Και σ' ευχαριστώ :)
Ω! Εφτιαξες μερεντούλα; Μιαμ! Φτιαχνω κι εγώ μια παρόμοια.
Χτες συναντησαμε ενα σκατζοχοιράκι και έλεγα στην οικογενεια για σένα και για τους σκατζόχοιρους που περιθάλπεις κατά καιρους! :-)
Tι μας κάνεις βρε Αρτάνις μου και πάνω που έχασα το...δίκιλο που πάλευα εξάμηνο και πλέον; Τεσπα, την αποθήκευσα κι εγώ, εξαιρετική φαίνεται! Φιλάκια πολλά:))
Σπιτική μερένταααα. Αχ μην μου βάζεις ιδέες. Καλό σου βράδυ :)
Το εμπορικό δαιμόνιο βλέπεις δεν με αφήνει στην ησυχία μου...
Πρώτη φορά από εδώ κι έπεσα πάνω στη μερέντα. Τυχαίο; Δε νομίζω. :):):)
Να ομορφοπερνάτε!
@kiki μου, φτιάχνω συχνά-πυκνά για τα πιτσιρίκια και τον Ίωνα, φροντίζω να μην ξεμένω ποτέ, ώστε να την έχουν πρόχειρη μέσα στο ψυγείο...Εγώ καταναλώνω ελάχιστη ποσότητα...
ΟΙ σκαντζόχοιροι της Ελλάδας είναι διαφορετικό είδος από τους σκαντζόχοιρους της ΝΖ...Ήταν μεγάλος αυτός που είδατε;
@magdalini36 μου, μόνον 2 κιλά;
(Αααααχχχχ, πίκρα!)
Σε φιλώ, καλό βραδυ...
@mahler76 μου, μην τη λιμπίζεσαι: Φτιάξτην! Είναι πανεύκολη...
Καλό βράδυ και σε σένα και καλή βδομάδα αύριο....
Φίλε @nomos, χα,χα,χα, σε καταλαβαίνω...
Καλό βράδυ να έχεις...
Φίλη @marilia, όπως και νά 'χει, καλωσόρισες στο μπλογκ και ευχαριστώ για το σχόλιο και τις ευχές...Καλά να περνάς, καλό βράδυ...
Το βιντεάκι ...καταπληκτικό !
Η μερέντα μου θυμίζει ,τον παλιό καιρό(τότε που την έφτιαχνε η μάνα στο χωριό-θα το δοκιμάσω τώρα κι εγώ !χεχεχεχεχε)
ΚΑΛΗΜΕΡΑ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ !!!
Τι γλυκό ξεκίνημα της ημέρας ήταν αυτό;
Θα τη δοκιμάσουμε οπωσδήποτε τη συνταγή! :)
poso mou thimizei i fotografia sou tin mama mou na ftiaxnei ta ellinika kai kritika glika me ta ilika pou ipirxan stin nz - gemato nostalgies
kai ego thelo na ftiakso tin spitiki merenda sou - pes mou, to bitam prepei na einai tipou voutiro i tipou margarini??
Post a Comment