Tuesday, May 15, 2012

! Φοιτήτριες ζητούν εργασία ! - "θεάτρου μανία" στον Βόλο

Το νέο θεατρικό έργο του Γιάννη Φαρμακίδη: "! Φοιτήτριες ζητούν εργασία !
" Ή η φιλοσοφία στο θέατρο. Είναι το νέο θεατρικό έργο του Γιάννη Φαρμακίδη που θα παρουσιαστεί στον Βόλο, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα, στο κινηματοθέατρον Αχίλλειον, από την Παρασκευή 25 Μαΐου μέχρι και την Πέμπτη 31 Μαΐου, στις 9:30 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο. Παίζουν η Κατερίνα Βαϊράμη και η Σοφία Κόκα.
"μανία θεάτρου"
 nobody, 
not even the rain, has such small hands
κανένας, ούτε ακόμη η βροχή,
δεν έχει τόσο μικρά χέρια 
E.E. Cummings

Δελτίο Τύπου 
 Η φιλοσοφία στο θέατρο Γνώθι σαυτόν. Έτσι έλεγε μιά επιγραφή στο μαντείο των Δελφών. Και αυτήν την προτροπή ο Σωκράτης την έκανε βάση της προσωπικής ζωής και θεμέλιο της φιλοσοφίας του. Αλλά πώς μαθαίνει κανείς τον εαυτό του; Την απάντηση δίνει ο μαθητής του Πλάτωνας στον διάλογο «Αλκιβιάδης Α΄». Και ψυχή ει μέλλει γνώσεσθαι αυτήν, εις ψυχήν αυτή βλεπτέον. (133b) Που θα πει, αν η ψυχή είναι να γνωρίσει τον εαυτό της, σε ψυχή πρέπει να κυττάξει. 

Αυτή η ιδέα του κυττάγματος σε μιά άλλη ψυχή στάθηκε η αφορμή για να γράψει ο Γιάννης Φαρμακίδης ένα θεατρικό έργο με τίτλο «Φοιτήτριες ζητούν εργασία» και θέμα την αναζήτηση του εαυτού. Η φιλοσοφία δεν είναι ενασχόληση επί αφηρημένων ζητημάτων και για αργόσχολους ανθρώπους. 
Η φιλοσοφία, όπως την διαμόρφωσε ο Πλάτωνας, αφορά καθημερινά, πρακτικά, χειροπιαστά ζητήματα που όλα τους απολήγουν στην ανάγκη του Γνώθι σαυτόν. Διότι όταν κάποιος δεν ξέρει τι πραγματικά είναι, τι θέλει, τι μπορεί να κάνει, τότε ούτε σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό μπορεί να ακολουθήσει, ούτε στην εργασία του να πετύχει, ούτε στις προσωπικές του σχέσεις να βρει γαλήνη.
 Η φιλοσοφία, λοιπόν, είναι ανάγκη καθημερινή, όπως ο καφές, ας πούμε. Και τι βγαίνει με το κυττάξει κάποιος σε μιά άλλη ψυχή; Σε μιά οποιαδήποτε ψυχή; Όχι, βέβαια. Χρειάζεται να κυττάξει στην αρετή της άλλης ψυχής, μιάς ενάρετης ψυχής, και να συγκρίνει τον εαυτό του μ’ εκείνη την αρετή. Και ν’ αποκτήσει έτσι σημείο αναφοράς. Και τι είναι αρετή; Είναι αυτό που ο καθένας θεωρεί ως υπέρτατο αγαθό. Ο αθλητής τον έλεγχο του σώματός του, ο τεχνίτης την αφομοίωση της τεχνικής, ο ασκητής την άρνηση των εγκοσμίων. Αυτοί οι τρεις του παραδείγματος, θα διαλέξουν μιά άλλη ψυχή που θα την θεωρήσουν (το ρήμα «θεωρώ» σημαίνει στην κυριολεξία «βλέπω») ως πρότυπο και επιδιώκοντας την εγγύτητα προς αυτήν την ψυχή, θα γνωρίσουν τον εαυτό τους. 

 Οι φοιτήτριες του θεατρικού έργου που αναφέραμε, ψάχνουν να βρουν μιά εργασία. Κι αυτό το ψάξιμο τίς οδηγεί στην αναζήτηση ενός προτύπου αρετής, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ζωής. Και τότε ανακαλύπτουν τις αδυναμίες τους , αλλά και τις δυνατότητές τους. Το έργο δεν είναι διδακτικό, δεν προσφέρει παραδείγματα προς μίμηση. Απλά δείχνει την διαδικασία αναζητήσεως του εαυτού, του Γνώθι σαυτόν, μέσα από το κύτταγμα σε μιά άλλη ψυχή. Οι ηθοποιοί θα βρίσκονται πάνω στην σκηνή μία ώρα πριν την τυπική έναρξη της παραστάσεως και θα ζουν από πριν την ζωή των ηρωίδων που υποδύονται. 
Οι θεατές είναι ευπρόσδεκτοι να ανεβούν και οι ίδιοι στην σκηνή, να μιλήσουν, να συναναστραφούν με τις ηθοποιούς, ακόμη και να παραμείνουν δίπλα στις ηθοποιούς κατά την διάρκεια της παραστάσεως. Είναι πιθανό, και εφ’ όσον οι ηθοποιοί έχουν ανάλογη διάθεση, να ζητήσουν από κάποια θεατή να συμμετάσχει σε κάποιες σκηνές του έργου.
 Οι συντελεστές της παραστάσεως δεν αποτελούν τυπική θεατρική ομάδα, κάτι τέτοιο θα ήταν ανυπόφορα ανιαρό. Οι συντελεστές της παραστάσεως είναι ελεύθεροι έως και ελευθεριάζοντες εραστές και ερωμένες της Τέχνης. Και προσκαλούν όσους ελευθερογνώμονες διακατέχονται από τον ίδιο έρωτα και που δεν αντέχουν τα τετριμμένα και τις πεπατημένες οδούς να έρθουν σε γνωριμία μαζί τους. 

 Μπορούν να γράψουν στην διεύθυνση maniatheatrou999@gmail.com
και να επισκεφθούν τον ιστότοπο https://sites.google.com/site/maniatheatrou/

 Συνεπείς στην πολυετή συνήθειά μας να δίνουμε στους θεατές των παραστάσεών μας ένα λογοτεχνικό δώρο, αυτή τη φορά προσφέρουμε ένα ποίημα του συγχρόνου, από την Βενεζουέλα, ποιητή Πάμπλο Μόρα. 
Η μετάφραση είναι του Γιάννη Φαρμακίδη. Ίσως ξαφνιαστεί ο αναγνώστης από απρόβλεπτες προστακτικές όπως π.χ. «μούνωσέ με», «καφεκοκκίνισέ με», «γυναίκωσέ με», «ερωτοποίησέ με», επειδή δεν υπάρχουν τέτοιες λέξεις. 
Το ίδιο έχει ξαφνιαστεί και ο αναγνώστης του πρωτοτύπου επειδή ούτε στην ισπανική υπάρχουν οι αντίστοιχες λέξεις «pubísame», «ensiéname», «hembréame», «amórame». Αυτές και άλλες λέξεις αποτελούν επινοήσεις, ποιητικῇ ἀδείᾳ, του Πάμπλο Μόρα. 
 Το πρωτότυπο κείμενο μπορεί να βρει κανείς σε κάποιον από τους ακόλουθους ιστότοπους. http://www.fotolog.com/ninfaurbana/38382597 

 RÉZAME ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕ ΜΕ 
 παρακάλεσέ με μάγεψέ με σημάδεψέ με πάρε με σήκωσέ με ξεπέρασέ με κανέλωσέ με περιχόρεψέ με έχε με χρόνωσέ με περδίκλωσέ με τύλιξέ με μούνωσέ με φυλάκισέ με διάλεξέ με ξύπνα με ζάλισέ με φώτισέ με μετακίνησέ με ονόμασέ με σιώπησέ με διαφοροποίησέ με διάτρεξέ με ξεχώρισέ με χύσε μου γονιμοποίησέ με άνοιξέ με δέξου με δέσε με λύσε με καταδίωξέ με σκέπασέ με ψιθύρισέ μου λύγισέ με τάραξέ με νικοτινίασέ με ταλαιπώρησέ με διάτρησέ με ανάστησέ με κύκλωσέ με υλοτόμησέ με αναπτέρωσέ με νανούρισέ με κύησέ με κάθισέ με ποντάρισέ με δίδαξέ με καφεκοκκίνισέ με σώσε με κάλπασέ με κυάνισέ με γυναίκωσέ με αδέρφωσέ με ξημέρωσέ με

 τρύπησέ με παραμόνευσέ με αιώρησέ με στερέωσέ με ζύμωσέ με δάσωσέ με ψάρεψέ με Απρίλωσέ με γλύψε με κατούρισέ με πυρπόλησέ με τόξευσέ με μαχαίρωσέ με αΰπνωσέ με κατάκλυσέ με χαροποίησέ με ανατάραξέ με πρόβαλέ με νευρίασέ με στράβωσέ με διακλάδωσέ με όπλισέ με πόθησέ με ερωτοποίησέ με τρόμαξέ με ενόχλησέ με φεγγάρωσέ με θέοσέ με διάφθειρέ με κιθάρωσέ με θρυμμάτισέ με προστάτεψέ με οδήγησέ με πακετάρισέ με σκίασέ με διάτρεξέ με σύνδεσέ με λέρωσέ με βρες με πάλεψέ με κρύψε με σύντριψέ με έκπληξέ με κομμάτιασέ με

 αντιστάσου με αισθάνσου με γονάτισέ με υπόταξέ με σέλωσέ με καβάλησέ με αποκάλυψέ με ηρέμησέ με προστάτεψέ με τύφλωσέ με μπαρκάρισέ με σκίσε με στρίμωξέ με εισόδευσέ με απομάκρυνέ με πλακόστρωσέ με πικάντωσέ με πυγολαμπίδωσέ με καστάνωσέ με στέψε με καρδίωσέ με σκόρπισέ με ανόρθωσέ με κατοίκησέ με βούϊξέ με ξέρανέ με ευτύχισέ με ικανοποίησέ με περπάτησέ με απόλαυσέ με ζούληξέ με πρόσβαλέ με αναστάτωσέ με τεμάχισέ με αναπτέρωσέ με χτύπησέ με κατάστρεψέ με κάψε με μύρωσέ με πολέμησέ με σταμάτησέ με ελευθέρωσέ με ανάδειξέ με αποδυνάμωσέ με ευλόγησέ με επιτάχυνέ με καλλιέργησέ με κάλυψέ με θεοποίησέ με σατανοποίησέ με σπάσε με ξύπνα με γοήτευσέ με θέλξε με αναζήτησέ με θέλε με θόλωσέ με αρνήσου με απόρριψέ με θάψε με εξόρισέ με ξέθαψέ με...


Δείτε το πρωτότυπο κείμενο στην παρακάτω ιστοσελίδα

1 comments:

akrat said...

μπα μπα

τυχαία μπήκα κάτι μου θυμίζετε χαχα

καλή σας ημέρα

εύχομαι καλή τύχη