Tuesday, December 1, 2009

ΟΙ Αυτόχθονες και η ΝΖηλανδική πραγματικότητα

Αφορμή για αυτόν τον συλλογισμό, αποτέλεσαν οι συζητήσεις μου με μία ερευνήτρια της αλλαγής του κλίματος, την Αμερικανο/ΝΖηλανδικής καταγωγής J. Marina Apgar. Η Μαρίνα μεγάλωσε και πήγε σχολείο στην Ελλάδα, και ως εκ τούτου θεωρεί τον εαυτό της Ελληνίδα…Επέστρεψε στη ΝΖ για τις σπουδές της και στο πλαίσιο της έρευνάς της, πέρασε σχεδόν 10 χρόνια της ζωής της κοντά σε έναν από τους τελευταίους παραδείσους της γης, την Κuna Yala, στον Παναμά, που συντηρεί έναν αυτόχθονα λαό που αντιστέκεται, τους Κuna …Οι Κούνα λοιπόν, δεν θα πάνε στην Κοπεγχάγη. Θεωρούν πως η Σύνοδος είναι σημαντική μεν, αλλά δεν πιστεύουν πως θα παρθούν σοβαρές αποφάσεις που θα μπορούσαν να τους ωφελήσουν άμεσα. Θα εκπροσωπηθούν όμως από έναν επιστήμονα/μέλος της ομάδας της Μαρίνας, καθώς εκείνη αυτήν την εποχή γράφει τη διατριβή της πάνω στον πολιτισμό τους και την προσαρμοστικότητά τους στις κλιματικές αλλαγές, που πιθανότατα θα της αποφέρει μια πανεπιστημιακή έδρα (όχι στην Ελλάδα). Θα είναι παρούσα όμως στο δικό τους συνέδριο, την άνοιξη του 2010…
Ποιοι είναι όμως οι αυτόχθονες και ποια σχέση έχουν με το κλίμα; Μα είναι αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της άμυνας, ενάντια στις αλλαγές, καθώς έχουν μάθει από πολλές γενιές να προσαρμόζονται στις συνθήκες, όταν και όποτε εκείνες προκύψουν…Τέσσερις χώρες όμως σε όλο τον κόσμο, αρνούνται να αναγνωρίσουν μέσω της αντίστοιχης υπηρεσίας του ΟΗΕ, τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών που ζούνε στο «έδαφός» τους: η Αμερική, ο Καναδάς, η Αυστραλία και ναι, η ΝΖ! Ανήκουν στην ανεπτυγμένη Δύση, ανάμεσά τους είναι 2 από τις πιο ρυπογόνες στον κόσμο, και οι άλλες δυο πρωτοστατούν στην προστασία τους περιβάλλοντος, ή έτσι θέλουν να νομίζουμε. Ο φόβος είναι πως σε περίπτωση που γίνει επίσημη αναγνώριση, οι πληθυσμοί αυτοί θα διεκδικήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα σε σημείο ώστε να ζητήσουν απόσχιση, αυτονομία, τη γη των προγόνων τους, ή οτιδήποτε άλλο…Αποφεύγουν λοιπόν να κάνουν αυτή την κίνηση. Οι Αμερικανοί έχουν τους Ινδιάνους περιορισμένους σε γκέτο στη μέση της ερημιάς, οι Αυστραλοί βομβάρδισαν «κατά λάθος» με ατομική βόμβα τους Αβοριγίνες την δεκαετία του ’50 και τους έπαιρναν τα «μαύρα» κορίτσια τους για να τα παντρέψουν με τη βία με πιο ανοιχτόχρωμους άνδρες, ώστε οι μελλοντικές να γενιές να βγαίνουν …άσπρες, οι Καναδοί αφού κυνήγησαν τους Ινουίτ με στρατό και ναυτικό, τώρα τους προσεγγίζουν ώστε να καταφέρουν να πείσουν τους αρχηγούς τους να τους επιτρέψουν να κάνουν έρευνες για εξέρευση πετρελαίου στις απομακρυσμένες περιοχές που τους «παραχώρησαν» και τους περιόρισαν, ενώ για τους μαχητικούς Μαορί, έχω αναφέρει σε παλιότερο ποστ (λινκ)
Και ναι μεν ο Μπαν Γκι Μουν εξανάγκασε στην ουσία τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας να παρευρεθεί και να συν-προεδρεύσει στις συνομιλίες, παρά την δυσπιστία που βγάζει η Αυστραλιανή κυβέρνηση προς τα αποτελέσματα των ερευνών για την κλιματική αλλαγή που την κατατάσσουν μέσα στην πρώτη δεκάδα των χωρών –ρυπαντών, οι ΝΖηλανδοί πάντως αισθάνονται πώς επίσης και ο δικός τους πρωθυπουργός θα έπρεπε να λάβει μέρος στην Σύνοδο…Ο Key όμως, παρά την πίεση από τις οικολογικές οργανώσεις της χώρας (που έφτασαν σε σημείο να κάνουν έρανο για να μαζέψουν λεφτά για το εισητήριό του που θα τον έστελνε στην Κοπεγχάγη), απλά αρνείται να πάει, και η ΝΖ θα εκπροσωπηθεί από 2 υπουργούς. Το Συντηρητικό κόμμα, μέσα σε 1 χρόνο διακυβέρνησης, ανέτρεψε όλο το οικολογικό προφίλ που κατάφεραν να χτίσουν οι Εργατικοί σε 3 συνεχόμενες θητείες, που ήταν πριν στην Κυβέρνηση. Όποτε όμως γίνεται αναφορά για την υποκρισία του ΝΖηλανδικού κράτους, αισθάνεται προσβεβλημένος, αλλά περιορίζεται να απαντήσει στους επικριτές του που του τρίβουν στην μούρη τις επίσημες έρευνες, ότι «λένε βλακείες». Ταυτόχρονα όμως γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια παρέμβασης στο έργο των ντόπιων επιστημόνων που ασχολούνται με τις κλιματικές αλλαγές, που κατηγορούνται ότι υπερβάλουν στο έργο τους, παραποιώντας τα στοιχεία που αφορούν τις μέσες θερμοκρασίες που καταγράφονται στα νησιά.Το βασικό ενδιαφέρον των μελών της κυβέρνησης είναι να πλουτίσουν το κράτος ή τουλάχιστον έτσι διατείνονται. Δίνουν λοιπόν χρήση γης μέσα στους Εθνικούς δρυμούς ώστε να εξορρυχθεί (-κι άλλο-) κάρβουνο, περικόπτουν τα κονδύλια για την προστασία της φύσης και ονειρεύονται την ανάπτυξη (;) της Αυστραλίας. Προτιμούν να παραβλέπουν οτι 100 τεράστια παγόβουνα πλέουν στα νότια της χώρας, ενώ και οι 3 μεγάλοι παγετώνες του Νοτίου Νησιού συρρικνώνονται. Εξάλλου πριν μερικές μέρες, στο Νέλσον και τη Ροτορούα, είχανε δασικές πυρκαγιές, πράγμα σπάνιο για την ΝΖ, και που έσβησαν -όχι λόγω της επιτυχημένης προσπάθειας των πυροσβεστών-, αλλά λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών και της βροχής που έπεσε το βράδυ της Παρασκευής …Επιμένουν παρόλα αυτά, να διατυμπανίζουν οτι ενδιαφέρονται και πώς είναι «ψύχραιμοι»…Οι ΝΖηλανδοί όμως αναπολούν ήδη την εποχή που η χώρα πρωτοστατούσε ουσιαστικά στα οικολογικά ζητήματα. Και περιμένουν να ολοκληρωθεί η θητεία αυτή για να πάρουν το αίμα τους πίσω. Ελπίζουν μόνον να μην είναι πολύ αργά, σε 2 χρόνια από τώρα (η θητεία μιας κυβέρνησης στην ΝΖ έχει διάρκεια 3 χρόνια)
Όλα αυτά όμως δείχνουν ότι και η ΝΖ, όπως και όλες οι άλλες χώρες απειλείται από την αλλαγή του κλίματος…Και αν χάσουν το φυσικό περιβάλλον που υποσκάπτουν οι ίδιοι, δεν θα έχουν πλέον τίποτα να δείξουν, και καθώς είναι νεόκοποι στο τομέα του τουρισμού και δεν έχουν σοβαρές υποδομές για να διατηρήσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, κάποια στιγμή πιθανόν σύντομα, να βρεθούν χωρίς τουριστικό προϊόν…

(Οι φωτό των Κούνα και των Μαορί προέρχονται από το νετ, ενώ οι υπόλοιπες, από την ιστοσελίδα του ΟΗΕ. Το ψηφιδωτό "φέρσου στους άλλους όπως θα ήθελες να σου φερθούν", είναι αναπαραγωγή του έργου Golden rule(1961) του Αμερικανού ζωγράφου Norman Rockwell, και βρίσκεται στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη).

Update: Ο Key τελικά υπέκυψε στον πειρασμό...Με τον Ομπάμα παρόντα, αποφάσισε να παραμερίσει τους ...εγωισμούς και να πάει στην Κοπεγχάγη...Ωστόσο κατά την επισημη εκτίμηση της ΝΖ, δεν αναμένονται σοβαρές αποφάσεις στη Δανία, ενώ έχουν σοβαρές αντιρρήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο στην εσωτερική παραγωγή, οπότε πιθανόν να μιλάμε ακόμα και για άρνηση υπογραφής ενός σχεδίου δράσης από τον ΟΗΕ...

68 comments:

Ανώνυμη said...

Μάλιστα, παντού προβλήματα λοιπόν. Περιβαλλοντικά και κοινωνικά.

akrat said...

καλημέρα φιλενάδα ιντερνετική
ενδιαφέροντα όλα τούτα
να είστε καλά

Ταχυδρόμος! said...

Καλό μήνα! Εύγε για το ποστ και Καλά Χριστούγεννα, κυριολεκτικά και μεταφορικά!

τo τέρας της «αμάθειας» said...

Συμμερίζομαι τις επιφυλάξεις των Κούνα σχετικά με τη σπουδαιότητα των αποφάσεων που θα ληφθούν στη Σύνοδο, αλλά από αυτό μέχρι την απόφαση του Key να μη συμμετέχει καν, όταν μάλιστα η τρύπα του όζοντος βρίσκεται πάνω απ' το κεφάλι του...!?

Artanis said...

Φίλη @Ανώνυμη κάθε λαός τα δικά του, και τελικά όλα ίδια είναι...
Να έχεις μια όμορφη μέρα...

Artanis said...

@Αkrat μου, καλά να είσαι κι εσύ...Φιλιά...

Artanis said...

@Αμάλθειά μου, η ΝΖ θα εκπροσωπηθεί από 2 υπουργούς...Και κάνει σε όλους εντύπωση που ο Key ενώ ψοφάει για δημοσιότητα και κυνηγά την ευκαιρία να συναντήσει τον Ομπάμα, αρνήθηκε εξαρχής να πάει (μιας και ο Ομπάμα δεν ήταν "σίγουρος" για την Κοπεγχάγη) και εμμένει στην απόφασή του, παρόλο που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να πάει, τελικά!!!
Έχουμε όμως μια βδομάδα ακόμα, μέχρι τη Σύνοδο...Για να δούμε, θα υποκύψει στον πειρασμό;
Σε φιλώ...

Artanis said...

@Ταχυδρόμε μου, δλδ την "κάνεις" από τώρα;;;
Ζηλεύωωωωωωωωωω...
Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές, καλά να περάσεις...

Και λοιπόν;E allora? said...

Ενδιαφέρουσα ανάρτηση για θέματα που γνωρίζω ελάχιστα πράγματα!

Καλημέρα και καλό μήνα!
χχχ

Leviathan said...

Pada exeis kati endiaferon na mas peis!Kalo mina me polla filiaaaaa! :)

Αγγελικη Ν said...

Artanis πραγματικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Πόσα λίγα ξέρουμε για τους αυτόχθονες λαούς... Στην Ν Αφρική (και όχι μόνο) υπάρχουν οι Σαν που έχουν "σπρωχτεί" στην Καλαχάρι και κανείς δεν μαθαίνει πολλά για αυτούς... Στην Ναμίμπια οι Χερέρο (που προσπάθησαν να τους εξοντώσουν οι Γερμανοί πριν τον 1ο παγκόσμιο Πόλεμο: κανονική γενοκτονία: πρώιμο ολοκαύτωμα!), οι Χίμπα... Και ποιος ξέρει πόσες άλλες φυλές. Πάντα οι νικητές γράφουν την ιστορία!
Όσο για τις φιέστες τύπου σύνοδος της Κοπεγχάγης… Άσε, είδαμε και το Κιότο και το «γραμμένο» Πρωτόκολλο του, και τις διακοπές στο Μπαλί και στο εξωτικό Ναϊρόμπι… Αισθάνομαι αφάνταστη πίκρα για τις αποτυχίες αυτές και το «κοίμισμα» των οικολογικών συνειδήσεων που προκαλούν... Κάναμε το καθήκον μας, τις δημόσιες σχέσεις μας που οφελούν την δημόσια εικόνα μας, σφίξαμε και 2-3 χέρια διασήμων ανδρών!

Anonymous said...

"φέρσου στους άλλους όπως θα ήθελες να σου φερθούν" ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Ενδιαφέροντα και ζωτικής σημασίας αλλά.... δυσεπίλυτα. Κωφεύουν όλοι ο καθένας για ποιούς λόγους δεν μπορώ να γνωρίζω και βρισκόμαστε δυστυχώς στο ...παρά δυο....

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Σταλαγματιά said...

Πραγματικά μου κάνουν εντύπωση όλα αυτά, κλεισμένοι στην δική μας καταναλωτική κοινωνία δεν είχαμε ιδέα για όσα συμβαίνουν σε κάποια άκρη της γης.


Φιλιά πολλά και καλό μήνα

Ευρύνοος said...

Χαίρομαι για τα θέματα που αναπτύσσεις διότι παρουσιάζεις πτυχές που θέλουν πολύ ψάξιμο..

ευχαριστώ για την ενημέρωση..
να είσαι καλά.. :)

αμμοδύτης said...

και, συγγνώμη, ο χρυσός κανόνας είναι, δυστυχώς, ότι "αυτοί που έχουν τον χρυσό κάνουν τους κανόνες".

αμμοδύτης said...

Εξαιρετική ανάρτηση, όπως και η προηγούμενη. Κατ' αρχάς θα συμφωνήσω με τους Κούνα. Η Κοπεγχάγη είναι απλά ένα επιχειρηματικός πόλεμος με μανδύα υποκρισίας.

Κλαίνε αυτοί που έχουν άδειες λειτουργίας, για το περιβάλλον, ώστε να μην πάρουν άδειες λειτουργίας αυτοί που δεν πρόλαβαν. Σαν να χτίσεις πρώτος ένα σπίτι στην μαγική παραλία, και μετά να την κυρήξεις εξαιρετικού φυσικής ομορφιάς για να απαγορευτεί η δόμηση.

Ο πόλεμος είναι βασικά σε βάρος των φτωχών. Εσείς οι φτωχοί θα περιορίσετε, για να ζούμε εμείς καλά.

Το κλίμα έχει πολύ παραμύθι. Η Γη παγώνει και θερμαίνεται για πολλούς ...διαστημικούς λόγους. Το CO2 αυξάνει και μειώνεται από τις πολλές αγελάδες, τα ρεύματα στους ωκεανούς και πιθανότατα τον άνθρωπο. Αν όλοι στην Δύση οδηγούν με 90 ή 100 αντί με 120 ή 150, θα μειωθεί η κατανάλωση βενζίνης και το αντίστοιχο CO2 κατά 30%. Αν κατεβάσουμε τον θερμοστάτη στους 18 από τους 22 ή 24, το ίδιο. Αλλά αυτά είναι κοινή λογική και δεν εξυπηρετεί τις Γερμανοδανικές εταιρίες που πουλάνε ΑΠΕ. Μία ανεμογενήτρια γλυτώνει λιγότερη ενέργεια και CO2 από όσο ξοδεύτηκε για να φτιαχτεί. Εμπόριο επιδοτήσεων για το συμφέρον λίγων.

Το ίδιο και η Κοπεγχάγη. Λύκοι μασκαρεμένοι σε αρνάκια.

tzonakos said...

Πάντα εχεις πράγματι κατι καλό να διηγηθείς γι αυτο ξεχωρίζω και το δικό σου μπλογκ στα αγαπημένα μου.
Εκπληκτικά ολα αυτά για τους ιθαγενείς και την υποκρισία των μεγάλων κρατών που εγιναν μεγάλα πατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των αυτόχθονων λαών !

Καλό μήνα να εχεις.

Ελένη Μπέη said...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, Artanis. Εμένα ένα πράμα με παραξένεψε με τους Νεοζηλανδούς: καλά, πριν ψηφίσουν την παρούσα κυβέρνηση δεν είχαν καταλάβει τι καπνό φούμαρε περί τα οικολογικά; Και περιμένουν υπομονετικά σε δυο χρόνια να πάρουν το αίμα τους πίσω; Αλλά όπως λες "κάθε λαός τα δικά του και τελικά όλα ίδια είναι".

Καλό μήνα!

Βάσσια said...

Έμαθα από την ανάρτηση για πράγματα που δεν γνώριζα.

Έχω και μια αφελή απορία, όχι μόνο για την Ν.Ζ, οι αυτόχθονες αυτού του πλανήτη έχουν δικαιώματα σε κάποια πατρίδα τους;

Καλό μήνα

Κ.Υ.Π. WALKING said...

Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον πόστ.
Οι αυτόχθονες λαοί σε συγκεκριμένα σημεία του πλανήτη αντιμέτωποι διαχρονικά με την υποκρισία που μόνο επιλεκτικά και με άξονα άλλα συμφέροντα ασχολείται με δικαιώματα κι αναγνωρίζει ιδιαιτερότητες πληθυσμών, μειονοτικών και μη.
Ένα πολύ καλό βιβλίο που ξαναδιάβασα πρόσφατα, όχι ακριβώς αλλά πάρα πολύ κοντινό σε ζητήματα τέτοιου τύπου.


http://www.alexandria-publ.gr/new/book.php?id=76

Άθεος said...

Τώρα Artanis μου τα είπες όλα. Ακόμα κι αυτά που αγνοούσαμε με τους αυτόχθονες!
Δεν έχω να προσθέσω τίποτα παρά μόνο μια ευχή να σταματήσουμε τον όλεθρο τώρα όσο μπορούμε πριν να είναι αργά και φυσικά καλό μήνα να έχουμε, μιας και είναι ο τελευταίος του χρόνου!

Madame de la Luna said...

Τελικά σε πολλά μέρη την πληρώνουν οι αυτόχθονες. Θυμάμαι και την κατάσταση των φυλών στο Χρυσό Τρίγωνο της Ταϋλάνδης..

Ακόμα μία ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Φιλί.

Artanis said...

Φίλη @Και λοιπόν;E allora?, καλό μήνα και σε σένα...Καλό βράδυ και φιλιά...

Artanis said...

@Leviathan μου, σ' ευχαριστώ πολύ...
Καλό μήνα να έχεις...

Artanis said...

@Αγγελικη Ν μου, τα ίδια πάντού, δεν αλλάζει τίποτα, δυστυχώς...Αυτό όμως δε σημαίνει οτι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον αγώνα...
Καλό μήνα και καλό βραδάκι να έχεις...Σε φιλώ...

Artanis said...

@Νερένια μου, μέχρι τώρα το συντηρητικό κόμμα εδώ, έιχε αρχηγούς που ήταν σκληροπυρηνικοί δεξιοί και το έδειχναν...O Key είχε προφιλ κεντροδεξιού, σε κάποια σημεία έδειξε πώς υπάρχει σύγκλιση με τους Εργατικούς, και το προγραμμά του έπεισε...Αλλά τελικά αποδείχτηκε πώς έβαλαν το λύκο να φιλάει τα προβατα (βρίζω και τους καημένους τους λύκους ;)
Πάλι με χρόνια με καιρούς όμως....
Σε φιλώ, καλό βράδυ να έχεις...
Και καλό μήνα!

Artanis said...

@Βάσσια μου, ελάχιστοι έχουν ουσιαστικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των περισσότερων είναι στα χαρτιά, σε όλες τις χώρες του κόσμου...Το θέμα είναι οτι οι φυλές αυτές είναι πολλές εκατοντάδες, δεν είναι 3-4 όπως νομίζουν οι περισσότεροι...
Να έχεις ένα όμορφο βράδυ, και καλό μήνα επίσης...

Artanis said...

Φίλε @Κ.Υ.Π. WALKING, όπως έλεγε και η Μαρίνα, μια ζωή δεν φτάνει για να μάθεις τις συνήθειες και τον πολιτισμό ενός μόνο λαού, σκέψου λοιπόν, πόσες φυλές που είναι χαμένες στα βάθη της ζούγκλας στην Ασία ή στην απέραντη Αφρική, δεν θα τις ανακαλύψουμε ποτέ ολοκληρωμένα...
Το βιβλίο θα το κοιτάξω, σε ευχαριστώ για το λινκ...
Καλό βραδάκι να έχεις, και καλό μήνα...

Artanis said...

@Άθεέ μου, οι ευχές είναι ωραίες και έχω κι εγώ πολλές..Αλλά από μόνες τους δεν φτάνεουν, θέλει δράση και μάλιστα άμεση...
Τεσπά, έρχομαι σε λίγο από 'κει...
Σε φιλώ, καλό μήνα να έχεις...

Artanis said...

@tzonako μου, και απομυζώντας τον φυσικό τους πλούτο επίσης...
Καλά να περνάς, να έχεις ένα όμορφο μήνα, σε φιλώ...

Artanis said...

Φίλε @Αμμοδύτη, καταρχήν ο blogger μας τά 'κανε μαντάρα με τη δημοσίευση των σχολίων...Άκρη έβγαλα όμως, οπότε ΟΚ...
Η ανάρτηση αποκλειστικά για την Κοπεγχάγη έρχεται σε λίγες μέρες, και θα δεις οτι συμφωνούμε σε πολλά από όσα λες...Κατά τα άλλα, πιστεύω οτι το κλίμα είναι στο χέρι μας, απλά δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα, αλλά περιμένουμε από τους άλλους να πράξουν αντί για εμάς τους ίδιους...Κι ο καθένας τα φορτώνει στο γάιδαρο, που λένε, και δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό...
Αυτά τα ολίγα, να έχεις έναν όμορφο μήνα...Σε φιλώ...

Artanis said...

@Ευρύνοε, έχω κάνει "ανασκαφές" στο ίντερνετ...Χαμός γίνεται από πληροφορίες...Απλά θέλει αξιολόγηση ό,τι βρίσκεις για να φεύγει η ήρα και να μένει το στάρι...
Σε φιλώ, καλό μήνα!

Artanis said...

@Σταλαγματιά μου, τα ίδια παντού, όπου και να πας...Μόνον τα ονόματα και οι γλώσσες αλλάζουν...
Καλό μήνα κι από μένα, φιλιά πολλά...

Artanis said...

@Βαγγέλη Βλάχο, ποιος το κάνει όμως;;;
Άντε να δούμε τί θα γίνει και στη Δανία...
Καλό μήνα και καλό βράδυ, σε φιλώ...

Artanis said...

@Γλαρένια μου, κανείς δεν είπε πώς είναι εύκολα τα πράγματα, τουλάχιστον όμως να έδειχναν λίγη καλή θέληση και να προσπαθούσαν να τις βρουν αυτές τις λύσεις, επειδή σίγουρα υπάρχουν, απλά έχουν κόστος...Και ό,τι δεν συμφέρει οικονομικά, το "θάβουν", σα να μην υπάρχει...
Τεσπά, καλό μήνα να έχεις και καλό βράδυ επίσης...Φιλιά πολλά από ΝΖ...

Artanis said...

@Φεγγαροκυρά μου, κι εγώ τη θυμάμαι αυτή την ανάρτηση...Ήταν το πρώτο πόστ σου που διάβασα...
Τα ίδια παντού, δυστυχώς...
Σε φιλώ, καλό βράδάκι να έχεις...
Και καλό σου μήνα...

mia maria said...

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου, όπως πάντα! Καλό μήνα!

Τρελός του Χωριού said...

Από ότι καταλαβαίνω Αρτάνις μου , σε σχέση με τα ζητήματα της ζωής του πλανήτη θα πάρουμε για μία φορά ακόμα Δαν(ε)ικές αποφάσεις και ουσιαστικά ζωή από τις μελλοντικές γεννεές για να υπερκαταναλώνουμε εμείς . Οσο για τους Κουνα(που μας κουναγε,εμας τους υπόλοιπους) , και όλους τους άλλους λαούς που είναι κοντά στην φύση , αρωγοί μα και φύλακές της , θεωρούνται εχθροι της .... προόδου και .... γενοκτονούνται από μόνοι τους , με δημοκρατικές πιεσούλες των πολιτισμένων εθνών .
.
ΦΙλιά πολλα

Vassilis said...

Έχω την εντύπωση ότι μην δίνοντας σημασία στους αυτόχθονες πληθυσμούς, είναι πολύ πιθανόν στο τέλος να γίνουμε ...αυτόχειρες της καταστροφής μας.
Ώστε το key (κλειδί) για τον Κey, ήταν ότι θα πάει ο Obama?

Artanis said...

@big mama μου, σ' ευχαριστώ πολύ...
Καλό μήνα και σε σένα, φιλιά...

Artanis said...

@Τρελλέ μου, οι Κούνα είναι αρκετά καλά, σε σχέση με άλλες φυλές...Έχουν μερική αυτονομία, δική τους σημεία και διαχειρίζονται οι ίδιοι τα ζητήματα που τους αφορούν...
Εχουν κάποια προβλήματα, αλλά τουλάχιστον έχουν τα μέσα να τα επιλύσουν...Διαφορετικά αν δεις τί γίνεται αλλού...
Σχετικά με τη σύνοδο, περισσότερα στο επόμενο ποστ...
Σε φιλώ, καλημέρα και καλό μήνα...

Artanis said...

@Βασίλη μου, οι αυτόχθονες είναι οι πρώτοι που βιώνουν τις αλλαγές...Εκέινοι έχουν το τρόπο και τη γνώση να επιβιώνουν...Εμείς όμως;;;
Σχετικά με τον Κey, είναι γεγονός οτι επιζητά τη δημοσιότητα...
Εντωμεταξύ, δεν περιμένει να ξαναβγεί, οπότε γιατί να μην εκμεταλλευτεί το γεγονός να φωτογραφηθεί με ξένους ηγέτες, και ειδικά τον Ομπάμα, την "ελπίδα" του πλανήτη; (έχει και Νόμπελ ειρήνης, μην το ξεχνάμε;)
Έμεινε ιστορική η απογοήτευσή του που δεν βγάλανε μαζί φωτό, πριν από μερικές βδομάδες στο φόρουμ της Σιγκαπούρης, επειδή ο Ομπάμα έμεινε μόνον μια μέρα (αντί για 2)και ματαιώθηκε η οικογενειακή φωτογράφιση με παραδοσιακά κινέζικα πουκάμισα...
Κι αυτά τα λένε οι ίδιοι οι ΝΖηλανδοί που του πνέουν τα μένεα...
Καλημερούδια και φιλιά πολλά στην Άσπα και τις κοράκλες, καλό μήνα να έχετε...

Ektoras said...

Καλησπέρα από Ελλάδα καλή μου Artanis και καλό μήνα. Πραγματικά έμεινα άναυδος με όσα αναφέρεις σχετικά με τον Καναδά, την Αυστραλία και την ΝΖ! Δεν ξέρω πως, αλλά στο μυαλό το δικό μου, αν όχι των περισσοτέρων οι συγκεκριμένες χώρες (βγάζω φυσικά τις ΗΠΑ) έχουν καταφέρει να περάσουν ένα προφίλ υποδείγματος οικολογικής και πολιτισμικής κουλτούρας. Τελικά μύθος, φούμαρα. Η ενημέρωσή σου κατέρριψε στο μυαλό μου όλα όσα νόμιζα οτι γνώριζα. Όσο για τις Σκανδιναβικές χώρες, το σκέφτηκα αυτό που μου απάντησες στο σχόλιό μου στο προηγούμενο post και όντως έχεις δίκιο. Τελικά η ενημέρωση, η σωστή ενημέρωση χρειάζεται σε όλα τα θέματα. Πολύ καλά έκανες και τα έγραψες!

Να είστε πάντα καλά!

Την αγάπη και απεριόριστο σεβασμό μου, πάντα

logia said...

... ναι, η γνωστή ιστορία...
πάντα κάποιοι άλλοι φροντίζουν για το "καλό" μας
επειδή εκείνοι "ξέρουν καλύτερα"...

koptoraptou said...

Ενδιαφέρον κείμενο. Κι όπως είμαστε εδώ ξεροί και στεγνοί από πραγματικό εξωτερικό ρεπορτάζ, ακόμη πιο ενδιαφερον! Την καλησπέρα μου!

kostaslogh said...

Πολλή φασαρία για το τίποτα και πάλι φοβάμαι!Η παρουσία τους στη Κοπεγχάγη
μάλλον για το θεαθήναι!
Τουλάχιστον όλες αυτές οι κατατρεγμένες μειονότητες θα έχουν την ίδια μοίρα με όλους εμάς τους υπόλοιπους!
Μακάρι να βγώ ψεύτης.
φιλιά πατρίδα

Artanis said...

@Ektoraκι μου, καμία χώρα δεν είναι άμοιρη ευθυνών...Όλες με κάποιον "βρώμικο" τρόπο έφτασαν να γίνουν αυτό που είναι σήμερα, όσο καθαρές κι αν μας φαίνονται...Στο επόμενο ποστ θα έχω και μια συγκεκριμένη πληροφορία για την "οικολογική" Δανία που θα φιλοξενήσει την Σύνοδο του ΟΗΕ την άλλη βδομάδα...
Για να δεις πώς έρχονται τα πάνω- κάτω...
Σε φιλώ, καλό σου βράδυ...

Artanis said...

@logia μου, θυμάσαι την παλιά διαφήμιση;
"Αυτούς ξέρετε, αυτούς εμπιστεύεστε"...
Έτσι κι εδώ...Ό,τι μας σερβίρουν το τρώμε...
Φιλιά πολλά, καλό βραδάκι να έχετε...

Artanis said...

@koptoraptou μου, ναι το ξέρω, έχετε τη γρίπη αλλά είχατε και εκλογές στη ΝΔ!
Και μετά από τόση καταστροφολογία στα δελτία ειδήσεων, πάρτε και ένα "2012" να πορεύεστε...Περίμενε, και έρχεται και η Κοπεγχάγη σε μία βδομάδα (αν και το μεγάλο νταβαντούρι θα γίνει στις 17-18/12...)
Εδώ θα είμαστε και θα τα ξαναπούμε...
Φιλιάααααα...

Artanis said...

@kostaslogh, αυτό το τελευταίο το λέω και 'γω: μακάρι να βγω ψεύτρα!!!
(Αλλά δεν το νομίζω...)
Μετά τις προβλέψεις στο επόμενο ποστ, θα περιμένω να ολοκληρωθεί η Σύνοδος και επανέλθω στο ζήτημα...
Σε φιλώ, καλό βράδυ να έχετε...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΟΛΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΑ.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

ELGRECO said...

Καλή μέρα Αρτάνις. Πάρα πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου, μιλάει για ευαίσθητα θέματα και συμφωνώ ότι οι λαοί οι οποίοι επιμένουν να ζουν κοντά στη γη, κρατώντας τις παραδόσεις και τα έθιμα των προγόνων τούς, έχουν τραβήξει πάρα πολλά. Να σου ευχηθώ καλό μήνα (αργοπορημένα) και να έχουμε όλοι καλές γιορτές με καλή υγεία και αγάπη.

δεσποιναριον said...

Αρτανακι δυστυχως αυτες οι διεθνεις συναντησεις οσο κι αν εχουν οικολογικα η περιβαλλοντικα κινητρα παντα μα παντα μα παντα οι πολιτικες βασιλευουν. Γιατι στις πολιτικες βασιζονται οι οικονομιες κι εδω σταματα ο ειρμος των εννοιων. Ετσι γινεται με ολους τους αυτοχθονες, ολες τις μειονοτητες. Τωρα για τα διεθνη συνεδρια, αν δε βρεθει καποιος αλλος τροπος να συντονιστουν οι λαοι για το καλο του περιβαλλοντος, θα γινονται χωρις αμεσα αποτελεσματα μεν, αλλα τουλαχιστο θα ξυπνα λιγο ο κοσμος γι αυτα τα θεματα. Φιλια!

kiki said...

Πολύ ενδιαφέροντα για άλλη μια φορά όλα όσα αναφέρεις. Όντως, πολλά δεν ξέρουμε για τους αυτόχθονες και είναι κρίμα να χάνονται λαοί έτσι μέσα στις δεκαετίες που πέρασαν και περνούν.

Ο νοών...νοείτω said...

Η κλοπή της ζωής των αυτόχθονων μειονοτήτων δεν συζητείται σε καμμία Διεθνή διάσκεψη.
Με αίμα τους στέρησαν την γη τους.
Αίμα που δεν καταγράφηκε ποτέ ως δείκτης στην μόλυνση του περιβάλλοντός των.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ said...

Πόσο με ευχαριστεί να ταξιδεύω με τη γραφή σου, δεν λέγεται.

Θα το ξαναδιαβάσω διότι μου δίνεται η ευκαιρία -αφού δεν έχω την ...πολιτέλεια, πιά, λόγω δουλειάς- να μαθαίνω ήθη κι έθιμα άλλων πολιτισμών που πάντα ήθελα.

Φιλιά πολλά.

Κώστας
vloutis.blogspot.com
vloutis/wordpress.com
facebook.com/kostasvloutis
twitter.com/kostasvloutis

Maria Verivaki said...

i also have reservations that the copenhagen meeting will bring about any real measures against climate change - the third world will always be the one to suffer, while the 'west' will always have excuses about their non-green behaviour. the kuna people are right: the copenhagen conference sounds important, but it is also a case of the wealthy countries deciding for the poor.

if americans can get used to living without clothes dryers and hang their washing outdoors, if australians can be convinced to go to the beach instead of building a swimming pool in their gardens, then maybe we will see a positive change; but these people are so stuck to their ways that they cannot see the other side of life. they view clothes dryers and swimming pools as human rights, while other people of the world simply want some running water to wash their clothes, and maybe some clean water to drink...

just imagine if those egotists are also told that they must return land rights to native people - i can imagine that such a decision will lead directly to war. no wonder obama and key didnt want to go...

Artanis said...

@JK μου, μην ανησυχείς...Όλο και κάτι θα υπάρχει που δεν το γνωρίζουμε...Κι εγώ απολαμβάνω τις αναρτήσεις σου...
Καλησπέρα από ΝΖ, σε φιλώ...

Artanis said...

Φίλε @ELGRECO, αν χαθούν κι αυτοί, τότε θα ξέρουμε πως δεν θα έχουμε καμία ελπίδα ως είδος...
Σε φιλώ, καλό σου βράδυ...

Artanis said...

Καλό μου @Δεσποινάριο, ο κόσμος ξυπνάει, οι "μεγάλοι" τί κάνουν...
Τεσπά, πλησιάζουν οι μέρες, θα δούμε τί θα βγει κι από 'δω...Πάντως χθες οι Αυστραλοί βουλευτές ψήφισαν κατά μιας πιθανής υπογραφής κάποιας συνθήκης με αυστηρούς περιβαλλοντολογικούς όρους...
Άξιοι της μοίρας τους...
Σε φιλώ, έρχομαι από 'κει...

Artanis said...

@kiki μου, χαίρομαι που σου άρεσε το ποστ...Συγχαρητήρια και πάλι για την επιτυχία της "μικρής κουζίνας"...
Φιλιά πολλά...

Artanis said...

Φίλε @νοών...νοείτω, μην νομίζεις...Για κάποιες κυβερνήσεις, το γεγονός οτι υπάρχουν αυτόχθονες λαοί σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ρεζέρβες και εθνικά πάρκα, τις οποίες διαχειρίζονται, είναι ανεπίτρεπτο...Και ψάχνουν να βρουν τρόπο να τους βγάλουν "εξω", άσχετα αν ζούσαν εκεί από πάντα, ενώ δέχονται την παρουσία κατασκηνωτών, κυνηγών κλπ (ΝΖ)...
Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο...
ΠΟλλές καλησπέρες...

Artanis said...

@ΚΩΣΤΑ ΒΛΟΥΤΗ μου, χαίρομαι που σου άρεσε...
Να ξαναπεράσεις όποτε θες...Αύριο πρωί (για σας) θα έχω το κείμενο περι Κοπεγχάγης και θα επιστρέψω στο ζήτημα με τη λήξη της συνόδου...
(Έχω να ρίξω καντήλια...)
Σε φιλώ, καλό σου βράδυ...

fractal said...

Καλησπέρα. Η ανάρτησή σου μου θύμησε ένα υπέργηρο έλληνα που είχα συναντήσει σε ένα ταξείδι μου στην αμερική.
Καθώς μου έδεινε την πολιτεία που έμενε μου είπε:
Λένε πως της Ελλάδας τα χώματα είναι ματωμένα..
Εδώ να δεις πόσοι νεκροί αυτόχθονες σε κάθε τεραγωνικό Γης.

Artanis said...

Φιλη @Mediterranean kiwi, ο Ομπάμα θα πάει απλά και μόνο για να δείξει τις καλές προθέσεις τους, ενώ ο Κey μόνο και μόνο για τις φωτό...Αν δεν πήγαινε ο Ομπάμα δεν θα πήγαινε ούτε εκείνος, κι αυτό είναι γεγονός...
ΟΙ Αμερικάνοι είναι ανοιχτά κατά της υπογραφής κάποιας συνθήκης παρά τα λεγόμενα του προέδρου τους, ενώ οι Αυστραλοί βουλευτές ψήφισαν ενάντια στο ενδεχόμενο υπογραφής, μόλις χθες...Όσο για τη ΝΖ, το 54% πιστεύει οτι δεν υφίσταται κλιματική αλλαγή(!), αλλά το υπόλοιπο του πληθυσμού, πραγματικά αγωνιά...Σου λέω όμως πώς δεν θα γίνει τίποτα στη Κοπεγχάγη...
Θα δεις 300 γελοίους κουστουμάτους, να κοιτάνε σα χάνοι ένα κείμενο 3.000 σελίδων, και αφού φάνε και πιούνε, θα γυρίσουν πίσω στις χώρες τους, για να κορνιζάρουν τις φωτό που βγάλανε και να παριστάνουν τους στενοχωρημένους στα κανάλια...

Artanis said...

@fractal μου, καλά στα είπε ο παππούς, έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα...Τί τα θες όμως, παντού τα ίδια...Εδώ να δεις...Ρίξε μια ματιά αν θες
http://artanis71.blogspot.com/2009/02/waitangi-day.html
Καλημέρα...

KitsosMitsos said...

Ευτυχώς που μας στέλνεις τις ενδιαφέρουσες ανταποκρίσεις σου και μαθαίνουμε ολοένα και περισσότερα πράγματα για τον κόσμο μας.
Να'σαι καλά!