Και μια μικρή εισαγωγική ιστορία:
Το καλοκαίρι του 1994, ξεκινήσαμε με τον Ίωνα και την καινούρια μηχανή του τότε, μια DR650, να ανέβουμε στα βουνά, εκεί που πρωτοτοποθετήθηκε σαν δάσκαλος...
Περάσαμε συνολικά από 3 χωριά στα ορεινά των Τρικάλων, γνωρίσαμε τους ντόπιους που μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά, τα κεράσματα περίσσευαν παντού, τα καλωσορίσματα, η εγκαρδιότητα...
Στο τελευταίο χωριό που πήγαμε, επέμεναν να μας φιλοξενήσουν κιόλας, μιας και νύχτωνε, και δεν μας άφηναν να πάμε παρακάτω...Τον καιρό του Ίωνα, το σχολείο λειτουργούσε με τα παιδιά 2-3 οικογενειών μόνο, 6 παιδιά η μία, 3 παιδιά η άλλη, 5 παιδιά η τρίτη...
Όλα τα μάζευε στο σχολείο ο Ίωνας, όλα μαζί τους έκανε μάθημα γύρω από μια στρογγυλή ξυλόσομπα, χουχουλίζοντας τον χειμώνα, ή στον περίβολο από το εκκλησάκι της Αγ. Κυριακής την άνοιξη , που συνέπεσε μια Κυριακή, χρόνια πριν, και "έσωσε" τους κατοίκους του χωριού, καθώς όλοι ανεξαιρέτως μαζεμένοι για την θεία λειτουργία, γλύτωσαν, όταν σεισμοί τρομεροί χτύπησαν την περιοχή, το βουνό κατέβηκε, και μαζί πήρε και τα σπίτια τους, αλλά όχι αυτούς...
Στο φιλόξενο σπίτι λοιπόν αυτών των καλών ανθρώπων, πρώτα μας έστρωσαν να φάμε και να πιούμε, μετά να κοιμηθούμε, και το πρωί πια, κατεβήκαμε στην κεντρική αυλή για τις συστάσεις...
"Κάθε φορά που σε βλέπουμε Δάσκαλε, με άλλη μηχανή, και με άλλη γυναίκα μας έρχεσαι..." είπε η οδοντάχρονη μάνα του ιδιοκτήτη, και άφησε κάγκελο τον Ίωνα, κι όλοι αρχίσαμε να γελάμε, εκτός από τον Ίωνα φυσικά, καθώς λίγα χρόνια νωρίτερα, θυμήθηκε πως τους είχε πάει με την προηγούμενη μηχανή που είχε, την -πρώην-αρραβωνιαστικιά του...
Μια χαρά τα πήγα με τους ανθρώπους... Γελούσαμε πολύ, βοήθησα στις δουλειές, και χτύπησα και γιδοπρόβειο βούτυρο στο μπουτινέλο... Και μου έμαθαν και συνταγές, όπως το Αγραφιώτικο μπριάνι και το κέικ καρότο... Και μιας και πρόσφατα πήγα στα Τζουμέρκα, έφερα πίσω και υλικά, για γνήσιο παραδοσιακό μπριάνι...
ΑΓΡΑΦΙΩΤΙΚΟ ΜΠΡΙΑΝΙ
Η συνταγή είναι απλή και εύκολη: 1,5 κλ κολοκύθα καθαρισμένη και πολτοποιημένη, 300 γρ τυρί φέτα, λιωμένο με το πηρούνι, 300 γρ βούτυρο φρέσκο, 3 αυγά, 2 κούπες τραχανά γλυκό και λίγο αλάτι...
Αφού τα έχουμε πολτοποιήσει και ανακατέψει όλα, προσθέτουμε τον τραχανά και αφήνουμε για λίγη ώρα να ποτίσει και να τραβήξει τα υγρά της κολοκύθας και των αυγών...
Τα στρώνουμε όλα σε λαδωμένο ταψί (εγώ προτιμώ στρωμένο λαδόχαρτο)και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν...
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον τραχανά με σιμιγδάλι χοντρό και το βούτυρο με μαργαρίνη...Βγαίνει το ίδιο νόστιμο (το έχω φτιάξει), και σίγουρα είναι και ελαφρύτερο...
Άντε και καλή σας όρεξη...
Σας φιλώ...
Sunday, November 9, 2008
Μια συνταγή από τα Άγραφα
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
51 comments:
Χαχα! Ωραία ιστορία, θα πρέπει να ένιωσε ο άνθρωπος λες και τον χτύπησε κεραυνός. Καλή Κυριακή, artanis μου! Φιλιά!
@Σκρουτζάκο δεν μπορείς να φανταστείς...Γελάσαμε πάντως πολύ...
Να είσαι καλά, και να έχεις ένα όμορφο Κυριακάτικο απόγευμα...Σε φιλώ...
καθε φορα με αλλη μηχανη ο Ιωνας καθε φορα μια αλλη συνταγη καθε που ανοιγω τα μπλοκ. εεε τι θα πρωτοκανω.? αυτη οστοσο φαινεται ευκολη κ ιδιαιτερη κ οικονομικη.
φιλια καρυστινα
Αμάν πια.... η ευλογημένη .....
τον έφερε και σε δύσκολη θέση.
:-)
Τη συνταγή θα τη δοκιμάσω σίγουρα και μόλις βρω κολοκύθα
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Αυτός ο γλυκός αυθορμητισμός, συνιφασμένος με την απλότητα της καθαρής και ειλικρινούς σκέψης των ανθρώπων αυτής της ηλικίας, κάθε άλλο παρά σοκαριστκός είναι.
Τη συνταγή τη κράτησα και σύντομα θα τη δοκιμάσω.
Φιλά!
Τελεια, εδω μας περισσευουν οι κολοκυθες, τραχανε εχω καβατζα!! φυγαμε!!!! Φιλακια!
H γιαγιάκα του την έφερε καλά του Ϊωνα,
πολύ την συμπάθησα χαχαχαχ
μμμ και η συνταγή φαίνεται υπέροχη θα την δοκιμάσω.
Καλημέρα Artanis μου!!!
Ξαναρθα γιατι θυμηθηκα κατι. Καποτε μια φιλη μου αμερικανα εδω που ειχε μποστανι μου εφερνε γλυκες κολοκυθες. Για να την ευχαριστησω της εφιαχνα παντα μια πιττα με φυλλο και γεμιση κολοκυθα φετα και αυγα. Χαρα που κανανε ολη η οικογενεια!
Φίλη @Venceremos, καλησπέρα...Είδες, είδες τα χαϊρια μας;!;!
Χα,χα,χα,χα,χα,χα,χα,χα,χα!!!!
Η συνταγή είναι πολύ εύκολη, και όπως είδες δεν χρειάζεται να βάλεις τα υλικά της ορίτζιναλ, αλλά να τα παραλλάξεις κιόλας...
Να τη δοκιμάσεις και να μου πεις αν σου άρεσε...
Να έχεις ένα όμορφο απόγευμα, σε φιλώ...
@Γλαρένια μου, τί να γίνει, οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν μάθει αλλιώς...Πάντως ήταν ιδιαίτερα ευχάριστοι και ευγενικοί άνθρωποι και τα πήγαμε πολύ καλά για τις 2-3 μέρες που μείναμε εκεί...Ήμουν και κοντά στην ηλικία των μεγαλύτερων κοριτσιών τους και κάναμε πολλή παρέα...
Μπορείς να κάνεις τη συνταγή και με πράσινα κολοκύθια, αρκεί να τα ξεφλουδίσεις...Δεν χρειάζεται να έχεις αποκλειστικά κίτρινη...
Καλό σου απόγευμα, φιλιά στο γλαροσόι...
@Ανασαιμιά μου, τη συνταγή μπορείς να την παραλλάξεις με την μαργαρίνη, το σιμιγδάλι και πράσινα κολοκύθια αντί για κίτρινη κολοκύθα...Τρώγεται όλο το χρόνο εξίσου ευχάριστα...
Οι μεγάλοι άνθρωποι, ειδικά στην επαρχία, έτσι έχουν μάθει να εκφράζονται, καθαρά και ειλικρινά, χωρίς υπονοούμενα και κατινιές...ΚΙ αν συναντούνε ανθρώπους φιλότιμους, και χαρούμενους και όχι αμίλητους και σιχασιάρηδες, τους χαίρονται ακόμα περισσότερο και τους εκτιμούν...
Να δοκιμάσεις την συνταγή και να μου πεις αν σου άρεσε...2 κομμάτια και ένα ποτηράκι κρασί, είναι ισοδύναμα με ένα ελαφρύ γέυμα...
Να έχεις ένα όμορφο βράδυ και καλή βδομάδα αύριο...Φιλιά πολλά...
@Δεσποινάριό μου, καλησπέρα...
Είναι εύκολη συνταγή, και μπορεί να παραλλαχτεί εύκολα και εξίσου νόστιμα...Κι εγώ προτιμώ την αλμυρή κολοκυθόπιτα, παρά την γλυκιά...Έχω και μια συνταγή για γλυκό του κουταλιού από τη Νάξο, με κίτρινη κολοκύθα, μπορεί στο μέλλον να την φτιάξω και να την ανεβάσω κι αυτήν...
Μόλις τη φτιάξεις, να μου πεις πώς σου φάνηκε...
Καλό απόγευμα να έχεις, και καλή βδομάδα αύριο...Σε φιλώ...
@Αναστασία μου καλησπέρα...
Πραγματικά, ήτανε συμπαθέστατη η γιαγια...Τρομερή αλλά συμπαθέστατη...
Να τη δοκιμάσεις καλή μου και να μου πεις τις εντυπώσεις σου...Να είσαι καλά, σε φιλώ...Καλή βδομάδα αύριο...
Μου πέρασε από το μυαλό το πράσινο κολοκυθάκι, αλλά φοβήθηκα για το αποτέλεσμα.
Τώρα που το λες, τούτη τη βδομάδα θα το επιχειρήσω...
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
@Γλαρένια μου, δεν έχει όλο το χρόνο κολοκύθες...Τον υπόλοιπο καιρό το φτιάχνουν με πράσινα κολοκύθια, και είναι εξίσου πετυχημένα...
Καλό απόγευμα και καλή επιτυχία...
Σε φιλώ...
Καλησπέρα γλυκιά Αrtanis,μαρέσει το κέφι που βγαίνει απο τα γραπτά σου..Καλη εβδομάδα να έχεις..
Artanis,
τέτοιες συνταγές όσες θέλω!
Ο άντρας μου κατάγεται από κει κι έχω την πεθερά μου on line για οδηγίες!
Φιλιά
Καλή βδομάδα
Σλούρπ...
Φαντάζομαι πως ένοιωσε ο Ιωνας....
:))
Kαλό σου βράδυ και να είσαι καλά.
Καλησπέρα Αρτάνις μου!!! Εμείς αυτό το λέμε ζυμαρόπιτα..!!!! Και είναι από τα φαγητά, που φτιάχνεις όπως όταν δεν έχεις κάτι να φας και βράζεις αυγά.. είναι εύκολη γι'αυτό!!
@Animavox, προσπαθώ φίλε μου, προσπαθώ...Δεν θέλω να είμαι καταθλιπτική, θέλω να βγαίνει γέλιο από τις αναρτήσεις...
Καλή βδομάδα να έχεις, φιλιά...
@Φωτεινή μου, είναι ωραίες και εύκολες συνταγές, με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι ή που μπορούν να βρεθούν εύκολα...
Τις φτιάχνω συχνά και αρέσουν πολύ...
Να έχεις ένα όμορφο βράδυ, και καλή βδομάδα αύριο...
Φιλιά πολλά...
Γειά σου @Κλέαρχε...
Καλή βδομάδα αύριο...Σε φιλώ...
Καλή μου @Eva f. , στιγμιαίο ήταν, του πέρασε αμέσως...Δεν ήταν ούτε μυστικό, ούτε και άξιο λόγου... Ένα μικρό σχόλιο για μια παλιά σχέση...Τίποτα το σπουδαίο έτσι κι αλλιώς...
Να έχεις μια πολύ καλή βδομάδα, φιλιά πολλά...
@Ηφαιστίωνα, η ζυμαρόπιτα δεν γίνεται με ζυμάρι, αυγό και τυρί;
Μπαίνει και τίποτε άλλο μέσα;
Δώσε μου συνταγή, μαζεύω παραδοσιακές για το ταξίδι...
Όντως είναι εύκολη και γρήγορη, ό,τι πρέπει όταν δεν έχεις φαγητό, αν και εγώ την έφτιαξα για κρασομεζέ...
Καλή βδομάδα αύριο, πότε θα βάλεις νέα ανάρτηση;
Έρχομαι από 'κει για παράπονα...
Φιλιά από 'δω...
Καλή εβδομάδα πλέον φίλη Artanis, και σιγά με τις συνταγές! τις βλέπω και δαγκώνω το πληκτρολόγιο χαα!
Ελπίζω όλα να πήγαν καλά με την διοργάνωση και να ξεκουραστείτε τώρα...
Γεία σου και εσένα Ίωνα μάγκα.... χε... δε μούχει τύχει εμένα, βασικά γράφω και με έχουν πιάσει τα γέλια! Φαντάζομαι πώς θα ένιωσες :)
Αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον τώρα που ψιλομεγαλώσαμε, μεγαλύτερο κοπλιμέντο δεν υπάρχει για έναν άντρα απ'αυτό! Άντε σας αφήνω γιατί με πιάσανε τα φιλοσοφικά μου πάλι... χαχα!
Καλό βράδυ, καλή εβδομάδα
Εγώ το ξέρω σαν κολοκυθόπιτα ,με γάλα(πρόβιο ολόπαχο η γίδινο)
αυγά και ρύζι.και κολοκύθι φυσικά.
Παλιά αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθως
συνταγή με πράσινο κολοκύθι.
Καλή μας όρεξη και καλή εβδομάδα
Καλή όρεξη!
καλημέρα-
Πάντα θα θυμάμαι την ομορφιά τοων Άγράφων! Εντυπωσιακά!
μιαμι μιαμι....
τι μας κάνεις πρωί πρωί...
@Έκτορα, μου φαίνεται θα τα χαλάσουμε!!! Άκου "δεν υπάρχει μεγαλύτερο κοπλιμέντο από αυτό"...Τί να σου πω τώρα... Άντρες...Όλοι ίδιοι είστε...
Πλάκα κάνω...
Σχετικά με την επιτυχία της διοργάνωσης, μπορείς να δεις τα τελευταία σχόλια στο αντίστοιχο ποστ...Το μέηλ που σου έστειλα το είδες;
Να έχεις μια όμορφη βδομάδα... Καλημερούδια και φιλιά...
Φίλε @Kostaslogh, καλημέρα και καλή βδομάδα...
Τελικά η ίδια περίπου συνταγή, υπάρχει σε πολλά μέρη της Ελλάδας...
Πιο πάνω μου έγραφε ο Ηφαιστίωνας για την ζυμαρόπιτα, τώρα εσύ μου δίνεις άλλη παραλλαγή...Λογικό το βρίσκω...Την δική σου την έχω κάνει με φύλλο, κάτω, πάνω και ανάμεσα, αλλά εμείς την βράζουμε κιόλας την γέμιση αυτή...
Ωραία μας ξεκίνησε η μέρα...Φιλιά πολλά...
@Σοφία μου καλημέρα...
Πανέμορφα τα Άγραφα...Και ειδικά τέτοια εποχή, με τα χρώματα του φθινοπώρου, είναι υπέροχα...
Καλή εβδομάδα να έχεις, φιλιά πολλά...
Φίλε @Akrat, καλημέρα σου...
Η συνταγή είναι πολύ εύκολη, κιας μην έχεις τις καλύτερες σχέσεις με την κουζίνα...Με κλειστά μάτια γίνεται...
Καλή βδομάδα να έχεις, σε φιλώ...
Ωραιότατη φαίνεται η συνταγή φίλη μου, δε θα μπορούσαμε άραγε να την κάνουμε με κολοκύθια, σαν παραλλαγή της κολοκυθόπιτας; Μου φαίνεται πολύ καλή ιδέα και πανεύκολη! Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα και χαιρετισμούς στον Ίωνα τον πολυταξιδεμένο!
@Μαρία Τζιρίτα μου , καλημέρα... Γίνεται και με πράσινα, αρκεί να τα ξεφλουδίσεις...Δεν γίνεται μόνον με κίτρινη, υπάρχουν πολλές παραλλαγές...
Να έχεις μια όμορφη μέρα, και καλή βδομάδα...
Καλησπέρα!!!!!
Αρτάνις μου, δεν θυμάμαι τι βάζουμε μέσα, αλλά νομίζω ίδια είναι, αν όχι στο περίπου.. λολολ!
Θα βάλω νέα ανάρτηση σήμερα μάλλον, το πολύ αύριο και θα είναι έκπληξη! λολολ! Καλό μεσημέρι...
ΥΓ. Θα πω στη μάνα μου να τη γράψει..
Τι όμορφη παρουσίαση! Το διάβασα όλο, ή μάλλον το ρούφηξα, με υπόκρουση το "βάλς της βροχής" της Καραΐνδρου από "το 10".
Η δε Φωτεινή, εμπέδωσε τη συνταγή και ήδη ανασκουμπώθηκε!!!!!!!!
Ευχαριστούμε για τη συγκίνηση! Αυτή τη μικρή!
Απίστευτη ιστορία και συνταγή!
Φιλιά!!!
@Ηφαιστίωνά μου, μην ανησυχείς, πιστεύω κι εγώ πως πρέπει να είναι κάτι παρόμοιο...Καλό σου βράδυ, σε φιλώ...
Αγαπητέ @π.κ. χαίρομαι που σας άρεσε, είναι πέρα για πέρα αληθινή...Οι σεισμοί έγιναν το '67, καιπολλά χωριά στα ορεινα των Τρικάλων έπαθαν ζημιές, το συγκεκριμένο όμως καταστράφηκε σχεδον ολοσχερώς...Όσο για την συνταγή, εύχομαι στην κα Φωτεινή, καλή επιτυχία...
@Κιτσομήτσε μου καλησπέρα...Είναι αληθινή η ιστορία και η συναγή πολύ εύκολη...
Να έχεις ένα όμορφο βραδυ, φιλιά πολλά...
Καλή μου Artanis με αυτές σου τις αναρτήσεις για την ορεινή Ελλάδα με έχεις τρελάνει. Στο έχω ξαναπεί, τρελαίνομαι για βουνό. Να σκεφτείς ότι επέστρεψα στην Ελλάδα κάνοντας 1.100χιλ μέσα σε ορεινούς δρόμους της Τουρκίας και καταγοητεύτηκα. Μοιάζουν πολύ με τα δικά μας τα βουνά.
Το παιχνίδι τελικά το έπαιξα μιας και μου το ζήτησες εσύ. Πολλά φιλιά gskastro.
Φίλε @gskastro, καλησπέρα...
Πέρασα και είδα την ανάρτηση και την βρήκα πολύ όμορφη...Θα ξαναβάλω φωτό από τα βουνά, αρέσουν και σε μένα...
Χαίρομαι που έπαιξες και το παιχνίδι, να πας τον πίνακα για επιδιόρθωση μόλις μπορέσεις, είναι πολύ ωραίος, και μεγάλης αξίας απ' ότι κατάλαβα...
Να έχεις ένα όμορφο βράδυ, σε φιλώ...
Η ιστοριούλα με τις πρώην και η συνταγή ... "έγραψαν" αν και απ' τα Άγραφα (χα χα).
Τελικά πάντως το "μπριάνι" ουδεμία σχέση έχει με το "μπιριάνι" (το γνωστό φαγητό της ινδικής κουζίνας).
Φιλικά,
Ιρλανδός
@Ιρλανδέ μου καλημέρα...
Το μπιριάνι που μου λες, δεν γίνεται με κοτόπουλο και ατελείωτο πανάρισμα μέσα σε μαρινάδα με μπαχαρικά;
Όχι, καμιά σχέση με αυτό...Το μπριάνι είναι απλή συνταγή μιας κολοκυθοπιτούλας χωρίς φύλλο...
Είδες οι "πρώην"; Μα να μην μπορείς να τις ξεφορτωθείς με τίποτα βρε παιδί μου!!! Και το θέμα είναι πως κι εκείνες πασχίζουν να μην τις ξεφορτωθείς...
Χα,χα,χα,χα,χα,χα,χα!!!
Να έχεις μια όμορφη μέρα, σε φιλώ...
Μμμμμμ νοστιμιές!!
Τα φιλιά και την καλησπέρα μου
φίλη μου καλή :) *****
ΑΡΤΑΝΙΣ μου καλησπερα!!!!
Η συνταγή σου θα δοκιμαστει εντός των ημερων.
Μα μόνο που την βλέπεις μεσα στο ταψακι ροδοκοκκινησμένη φτάνει!!!!
Τα φιλια μου.
@Μαργαριταράκι μου καλησπέρα...Ανησύχησα καλό μου, επειδή έχεις για μέρες την ίδια ανάρτηση...
Να έχεις ένα όμορφο βράδυ, σε φιλώ...
@Παλμέ μου καλησπέρα...Είναι πανεύκολη και νόστιμη...Να τη δοκιμάσεις και να μου πείς τη γνώμη σου...
Φιλιά πολλά, καλό σου βράδυ...
Γειά σου ρε Αρτάνις , που την φύση αγαπάς και σε κάθε επιστροφή και μια συνταγή , μαζί σου κουβαλάς ! χαχαχαχαχα.....Καλή ! Σε κάτι μου μοιάζει, που τώρα η Γιάννα ετοιμάζει ! Την μπατζίνα εννοώ.Την ξέρεις φυσικά ! Καλό σου βραδάκι φίλη !
Καλησπέρα @Σκορπιέ...
Με συγχωρείς, μόλις τώρα είδα το σχόλιο, είχα μπλέξει με τη νέα ανάρτηση...Όλο φωτό είναι...
Ναι, την ξέρω την μπατζίνα, παραδοσιακή και νόστιμη...Μμμμ, μου έβαλες ιδέες...
Να έχετε ένα όμορφο βράδυ...Σας φιλώ...
Post a Comment