Wednesday, May 21, 2008

Μπλογκοπαίχνιδο 8


Artanis+


Στο παιχνίδι αυτό, μπήκα κατόπιν προσκλήσεως/προκλήσεως του φίλου Equilibrium…Το παιχνίδι ζητά να δηλώσουμε εφόσον γνωρίζουμε, την προέλευση του ονόματός μας, χωρίς την προϋπόθεση της αποκάλυψής του…
Αποφάσισα λοιπόν να παραθέσω όλα τα στοιχεία που έχω συγκεντρώσει, χωρίς όμως να αποκαλύψω το όνομα…, μιας όμως και ήδη με γνωρίζετε αρκετοί και κατ’ όνομα, θα ήθελα να σας ζητήσω ως χάρη, να μην το αποκαλύψετε…Άλλωστε είναι τόσο εύκολο να βρεθεί κι έτσι…

Σχετικά με το όνομα Artanis λοιπόν, είναι το ένα από τα δυο επίσημα ονόματα της Γκαλάντριελ στην γλώσσα Quenya σημαίνει Αρχόντισσα, Κυρία, Κυρά, Lady...Ωστόσο ο λόγος που το διάλεξα, πέρα από το γεγονός οτι είμαι φανατισμένη με τον Άρχοντα, είναι οτι αποτελεί την ακριβή μετάφραση του ονόματός μου. Στα Αρ.Ελληνικά, η λέξη "αρτάνη" σημαίνει ναυτικό γάντζο, θηλιά ή κόμπο...Απλώς ο Τόλκιν που ήταν πεντάγλωσσος και γνώριζε άριστα την αρχαία, ανέσυρε τη λέξη αυτή και της έδωσε νέο νόημα...


Παρόμοιο όνομα είναι και το Άργουεν, στη διάλεκτο σινταρίν, του ίδιου βιβλίου και είναι κάτι αντίστοιχο με το αρχαίο "Πότνια", που ήταν το προσωνύμιο των Θεαινών της παλιάς Μητριαρχικής θρησκείας (προ της έλευσης των Μυκηναίων), της Δήμητρας, της Ήρας και της Άρτεμης, οι οποίες αργότερα απορροφήθηκαν από την νέα πατριαρχική θρησκεία, κάποιες από αυτές σε νέους ρόλους (ο Δίας για να πάρει τη θέση του στην κορυφή του πάνθεου, ως ρυθμιστής των υποθέσεων και κυρίαρχος πάνω στην παλαιά θρησκεία, έπρεπε να συζευχθεί τις κυρίαρχες Θεές Ιερός γάμος- διατηρώντας ωστόσο και μια γραμμή αίματος με αυτές που να αποδεικνύει ότι έχει κοινή καταγωγή με εκείνες).
Το όνομά μου, βγαίνει από τη σύνθεση του Ένθεν (-εδώ-αν και αργότερα αντικαταστάθηκε από το Ένδον -εντός, λόγω του υποβιβασμού της γυναίκας ως ατόμου με άμεση εμπλοκή σε σημαίνουσες τελετουργίες και στα κοινά της πόλης κράτους και την περιόριζε στο χώρο του σπιτιού) και του Πους (-πόδι), δηλαδή εδώ που στέκομαι, (ψηλότερα από όλους) ως Ιέρεια, Βασίλισσα και Θεά . Η μυκηναϊκής προέλευσης λέξη, είναι η λέξη Πότνια (-Κυρά), και αναφερόταν στον τρίπτυχο της γυναικείας ηλικίας και των βασικών Θεαινών της εποχής: Κόρη (-νεαρή παρθένα, Άρτεμις-Περσεφόνη), Γυναίκα τέλεια(-έτοιμη για γάμο, Ήρα) και Μητέρα (-Δήμητρα)...


Γενικά αυτές ήταν οι Πότνιες, αλλά ειδικά με το δικό μου όνομα , ονομαζόταν η Κόρη, είτε ως Άρτεμις, είτε ως Περσεφόνη, είτε ως Εκάτη(μορφή που συνδυάζει τις δύο αυτές), είτε ως Πασικράτα, που είναι τοπική θεότητα της Θεσσαλίας, και είναι η αντίστοιχη της Εκάτης, με ίδιες ρίζες...Αυτές όλες οι χθόνιες Θεές, με τον τίτλο της Κυράς του Κάτω κόσμου, ήταν εκείνες που δίνανε την Ποινή, δηλαδή τις διάφορες τιμωρίες πχ. Σίσυφος, στην ψυχή που ερχόταν να πάρει την τελική κρίση, έχοντας πρώτα περάσει από τους τρεις κριτές του κάτω κόσμου, τον Μίνω, τον Ραδάμανθυ και τον Αιακό που αποφάσιζαν τον τελικό τόπο της διαμονής της: Ηλίσια Πεδία, Ασφόδελος Λειμώνας ή Τάρταρα...Υπάρχει ιερό, αφιερωμένο ειδικά στην κυρά αυτή που φέρει το όνομά μου, ως αυτόνομη θεότητα, στην Πελοπόννησο... Στους Ποντίους είναι συνηθισμένο όνομα και μάλιστα αναφέρεται συχνά ως Ποινή.. Η ποντιακή διάλεκτος είναι πολύ κοντινή στα αρχαία Ελληνικά...


Έχετε όλοι, ανοιχτή πρόσκληση να παίξετε!!!

Σχετικά με την βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε, μπορείτε να κοιτάξετε τους εξής τίτλους, που εμπεριέχονται στη βιβλιογραφία του Πατρόκλου:
Παναγή Λεκατσά «Η Μητριαρχία και η σύγκρουσή της με την Ελληνική Πατριαρχία». Εκδόσεις Καστανιώτη, 1977.
Ντόρα Βασιλικού «Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός»
Νικολάου Παπαχατζή «Η Θρησκεία στην Αρχαία Ελλάδα». Εκδοτική Αθηνών, 1987
Αντρέ Μπονάρ
«Ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός» (1. Από την Ιλιάδα στον Παρθενώνα). Εκδόσεις Θεμέλιο, 1985.
Martin P. Nilsson «Η Μυκηναϊκή προέλευση της Ελληνικής Μυθολογίας». Εκδόσεις Δωδώνη, 1985.
Martin Nilsson «Η Πίστη των Ελλήνων». Εκδόσεις Δωδώνη, 1998.
John Chadwick «Ο Μυκηναϊκός Κόσμος». Εκδόσεις Gutenberg, 1997. Elaine Fantham, Helene Peet Foley, Natalie Boymel Kampen, Sarah B. Pomeroy, H. Alan Shapiro «Οι Γυναίκες στον Αρχαίο Κόσμο». Εκδόσεις Πατάκη, 2004.
Richard Seaford «Ανταπόδοση και τελετουργία. Ο Όμηρος και η τραγωδία στην αναπτυσσόμενη πόλη-κράτος». Εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας, 2003.
Graham Clark-Stewart Piggott «Προϊστορικές κοινωνίες». Εκδόσεις Καρδαμίτσα, 1980.
Francois de Polignac «Η γέννηση της Αρχαίας Ελληνικής Πόλης». Εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, 2000.
Walter Burkert «Ελληνική Μυθολογία και Τελετουργία, Δομή και Ιστορία». Εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, 1993.
Walter Burkert «Αρχαία Ελληνική Θρησκεία (Αρχαϊκή και Κλασσική Εποχή) ». Εκδόσεις Καρδαμίτσα, 1993.
E. R. Dodds «Οι Έλληνες και το παράλογο». Εκδόσεις Καρδαμίτσα, 1978.
R. Martin- H. Metzger «Η Θρησκεία των Αρχαίων Ελλήνων». Εκδόσεις Ινστιτούτο του Βιβλίου- Α. Καρδαμίτσα, 1976.
Richard Buxton «Όψεις του Φαντασιακού στην Αρχαία Ελλάδα». University Studio Press, 2002.
O. T. P. K. Dickinson «Η Προέλευση του Μυκηναϊκού Πολιτισμού». Εκδόσεις Ινστιτούτο του Βιβλίου- Α. Καρδαμίτσα, 1992.
Martin S. Ruiperez- Jose Melena «Οι Μυκηναίοι Έλληνες». Εκδόσεις Ινστιτούτο του Βιβλίου- Μ. Καρδαμίτσα, 1996.
Cynthia Eller «The myth of Matriarchal Prehistory». Beacon Press, Boston, 2000.
Aphrodite Avagianou «Sacred Marriage in the Rituals of Greek Religion». Peter Lang, Inc., European Academic Publishers, Bern, 1991.
Matthew Dillon «Girls and Women in Classical Greek Religion». Routledge Publishing, 2002.
Anthony D. Smith «The Ethnic origins of Nations». Blackwell Publishing, 1991.
Jan Vansina «Oral Tradition as History». James Currey Ltd, East African Educational Publishers, 1997.
Lord William Taylour «The Myceaneans». Thames and Hudson, 1994.
J. T. Hooker «Mycenaean Greece». Routledge & Kegan Paul Publishing, London, 1976.
Jacques Vanshoonwinkel «L’ Egee et la Mediteranee Orientale A La Fin Du IIe Millénaire (Témoignages Archéologiques et sources écrites)». Archaeologia Transatlantica IX, Art and Archaeology Publications, College Erasme, Louvain-la-Neuve, 1991.
R. A. Crossland & Ann Birchall (Editors) «Bronze Age Migrations in the Aegean (Archaeological and Linguistic Problems in Greek Prehistory) ». Gerald Duckworth & Company Limited, 1973.
«Οι Έλληνες στη Μαύρη Θάλασσα (από την εποχή του χαλκού ως τις αρχές του 20ου αιώνα) της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανοράματος. Τριμηνιαίο φυλλάδιο, 1992.

52 comments:

Madame de la Luna said...

Α, πολύ ενδιαφέρον... Κάπου πήγε το μυαλό μου, αλλά δεν θα πω! Δεν έχει σημασία άλλωστε. Μου άρεσε που παρέθεσες τόσα πολλά στοιχεία και τα τεκμηριώνεις και με βιβλιογραφία. Καλημέρα και φιλιά!

Equilibrium said...

Όταν σε καλούσα να παίξες στο παιχνίδι, που κατ' ουσίαν δεν είναι δικό μου, έχει ξαναπαίξει και παλαιότερα, ήξερα πάνω κάτω απ' όσα είχαμε πει οι δυο μας τι τρέχει με το "artanis". Αλλά ok αυτό το ποστ ξεπέρασε τις προσδοκίες μου! Πολύ μελετημένο και καλά τεκμηριωμένο! Μακάρι να διαβάσω κι άλλες τέτοιες αιτιολογίες nicknames.

Σε φιλω, για άλλη μια φορά ποοοολύ σε ευχαριστώ, σόρρυ αν σε χώνω σε παιχνίδια διαρώς, άλλα i cant help it, είσαι πάντα μιαν αποκάλυψη!

Τα λέμε από κοντά απο βδομάδα!
Μάκια και στην οικογένειά σου!

Νατασα said...

Ενδιαφέρων
Έχει στοιχεία τελικά
από το «είναι» μας, το όνομα μας
Την καλησπέρα μου προς το παρών
και τα ξανά λέμε

Τρελός του Χωριού said...

Δηλαδή εδώ που στέκωμαι ,είμαι πάνω στο όνομά σου? Να πάω πιό δύπλα βρε αδελ΄φέ. Μην μου έρθει και καμμία Ποινή.
:)))
.
Πολύ ωραία εξήγηση ,για ένα όνομα που .... δέν ξέρουμε !!!!
;)

τo τέρας της «αμάθειας» said...

Ένα τόσο ενδιαφέρον άτομο δε θα μπορούσε να έχει ένα λιγότερο ενδιαφέρον όνομα!!!

Artanis said...

Καλή μου @Φεγγαροκυρά καλησπέρα...Έκανα μια σχετική έρευνα, αλλά η βιβλιογραφία όπως γράφω και στο ποστ, είναι μέρος της βιβλιογραφίας του Πατρόκλου...
Καλό απόγευμα να έχεις...Φιλιά πολλά κι από μένα...

Artanis said...

Καλέ μου @Equilibrium, καλησπέρα...Ναι, το έψαξα ολίγον, όπως κατάλαβες...Βρήκα και το μέηλ, αντί για απάντηση διόρθωσα το ποστ, οπότε είμαστε εντάξει πιστεύω...
Καλά να περάσεις στην Αθήνα, ελπίζω θα τα πούμε μόλις επιστρέψεις...
Φιλιά πολλά, καλά να περάσεις...

Artanis said...

Καλησπέρα @Νατάσα μου, καλωσόρισες...Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, θα περάσω κι από το μπλογκ σου να σε επισκεφτώ...
Καλό βράδυ...

Artanis said...

Καλέ μου @Τρελέ, εγώ το παράδειγμά σου ακολούθησα, και μάλιστα πιστά...Ελλείψει μάλιστα φωτό, παρέθεσα βιβλιογραφία...
Πέρασα πάντως και από το μπλογκ σου για περαιτέρω επεξηγήσεις...
Καλό σου βράδυ...

Artanis said...

Καλή μου @Αμάλθεια, ένα κοινότατο όνομα είναι...Μάλιστα δεν το συμπαθούσα καν, όταν ήμουν παιδί...Γι' αυτό κατέφυγα και στην έρευνα, για να βρω ένα λόγο να το συμπαθήσω...Έ, βρήκα περισσότερους από όσους υπολόγιζα...
Σε φιλώ, να έχεις ένα όμορφο βράδυ...

ολα θα πανε καλα... said...

Μου αρέσει που παραθετεις στο τελος τη βιβλιογραφία!
και μου αρέσει που ξέρεις τόσα για τ' όνομά σου!
Καλησπέρα!

Artanis said...

Καλησπέρα καλή μου @Όλα θα πάνε καλά, καιρό έχουμε να τα πούμε...
Έχω κάνει έρευνα στο ζήτημα, το έχω ψάξει...Είναι το ψώνιο που λέγαμε...
Χα,χα,χα,χα,χα!
Έρχομαι τώρα από το μπλογκ σου, να δω τα καινούρια σου όμορφα...
Φιλιά από 'δω!!!

Hfaistiwnas said...

Καλησπέρα Artanis μου!
Πολύπλοκο είναι! Τόσα ονόματα!
Δεν περίμενα και κάτι απλό απο την ελληνική γλώσσα!! Είναι πολύ ωραίο όνομα όμως! Εγώ νόμιζα πως το Αρτάνης είναι καμιά θεότητα της αρχαιότητας (την οποία δεν θυμόμουν, όχι πως τις θυμάμαι όλες) ...
Μάκια πολλά!!!

Anonymous said...

Ολόκληρο δοκίμιο!Καλά εσύ είσαι θησσαυρός αισθημάτων και γνώσεων.Αγαπάς επειδή ξέρεις!

Artanis said...

Φίλε @Ηφαιστίωνα, το "Αρτάνις" το κατασκεύασε η φαντασία του Τόλκιν, αλλά το βαφτιστικό μου, το δημιούργησε η συσσωρευμένη γνώση και χρήση της γλώσσας μας ανα τους αιώνες...Είναι ένας σοφός συνδυασμός, που περιμένει να τον ανακαλύψουμε, γι' αυτό και η τόσο μεγάλη βιβλιογραφία...
Στα Αρ.Ελληνικά, η λέξη "αρτάνη" σημαίνει ναυτικό γάντζο, θηλιά ή κόμπο...Απλώς ο Τόλκιν που ήταν πεντάγλωσσος και γνώριζε άριστα την αρχαία, ανέσυρε τη λέξη αυτή και της έδωσε νέο νόημα...
Αυτά τα ολίγα, φίλε μου, σχετικά με το ψευδώνυμό μου και το όνομά μου, που εσύ γνωρίζεις...
Φιλιά πολλά Ηφαιστιωνάκι μου...

Artanis said...

Φίλε @Έκτωρ, εδώ ισχύει αυτό που λένε, "όσο ζω μαθαίνω", κι όσο μαθαίνω είμαι ζωντανή και γίνομαι καλύτερη...
Δοκίμιο; Θα μπορούσε, εφόσον ήμουν κάτι άλλο από αυτό που είμαι...Το ζήτημα είναι να θες να μάθεις πράγματα, κι ας μην διατυμπανίζεις τις γνώσεις σου...Γι αυτό παρέθεσα κάποιους τίτλους, από αυτούς που θεωρώ οτι επεξηγούν το ποστ αυτό...
Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο Έκτωρ, να έχεις ένα όμορφο βράδυ και μια ακόμα πιο όμορφη μέρα αύριο...

faraona said...

Artanis
μαθαμε επ ευκαιρια κι ενα σωρο χρησιμα πραγματα!


καλο ξημερωμα

Sophia Kollia said...

ΠΩ -ΠΩ ζαλίστηκα !!! Χαρά στο κουράγιο σου!! Μήπως έπρεπε να γίνεις φιλόλογος! Ο παππούς πολύ θα σε εκτιμήσει.!!!
καλημερούδια

Νικόλας Παπανικολόπουλος said...

Εντυπωσιασμένος από τον αναλυτικότατο κατατοπισμό! :)) Και μόνο να το προφέρεις αυτό το όνομα,έχει έναν δυναμισμό.. μια γοητεία! :)) Καλημέρα! :))

patsiouri said...

Exω μείνει άφωνη! Μπράβο! Ισάξια του Τόλκιν!

Υπερμίκης said...

Το Ποινή που αναφέρεις έχει καμμιά σχέση ετυμολογικά με τη γνωστή λέξη Δεσποινίς,το ρήμα Δεσπόζω και όλα τα παράγωγά του;Σε βάζω σε δουλειά πάλι..!
Με θύμησες και ένα ποντιακό ανέκδοτο.Κάποιος Πόντιος κάποτε σε ένα πάρτυ απευθύνθηκε σε μια νεαρή κοπέλα λέγοντας
-Χορεύετε δεσποινή (ήθελε να πει δεσποινίς)
Και η χαριτωμένη δεσποινιδούλα ελαφρά ενοχλημένη του απάντησε
-Εμέν Ποινή κι λένεμε(Δεν με λένε Ποινή εμένα..)
Στους Ποντίους αρέσει ο αυτοσαρκασμός..

ΥΣ Σε υπερευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες που μ΄έδωσες σχετικά με την τοξικότητα ωρισμένων αγριοχόρτων!

Σταλαγματιά said...

Μια που είμαι κι εγώ λάτρης του άρχοντα σου λέω ένα μεγάλο μπράβο.
Πολύ καλή η ανάλυση σου και ακόμα καλύτερη η επιλογή του ονόματος

Βάσσια said...

Ενημερωτικό το παιχνίδι.

(είμαι όχι απλά θαυμάστρια, αλλά οπαδός του "Άρχοντα")

Καλησπέρα artanis
:-)

Μαργαρίτα said...

:Ο Έμεινααα!!!

Παρα πολύ καλή δουλειά!!
Όλα τα στοιχεία έχουν αναμφισβήτητο
ενδιαφέρον!!

Την Καλησπέρα μου και
Τα Φιλιά μου.. γλυκιά
Αρτάνις*** :))

Anonymous said...

Αυτό είναι που λέμε "επιστημονική τεκμηρίωση". Από τα στοιχεία στα συμπεράσματα, από τη διαδικασία στο αποτέλεσμα, τύφλα να' χουν τα πτυχία!
Καλό σου βράδυ :)

ZouZouna said...

Εχω επέτειο και θα χαρώ να σε δω. Κερασοφιλιά !

Artanis said...

Καλή μου @Σοφία, καλησπέρα...Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...Χα,χα,χα,χα! Φιλόλογος! Εγώ ήθελα να γίνω Διπλωμάτης, όχι φιλόλογος...Βέβαια τώρα τελευτάια, μου βγήκε η Αρχαιολογία, στα γεροντάματα που λένε...
Το αστείο είναι οτι ο κος Θερμεσίλαος μπήκε στον Πάτροκλο, και άφησε σχόλιο εκεί...
Να έχεις ένα όμορφο βράδυ, καλή μου, φιλιά πολλά...

Artanis said...

Καλησπέρα @Νίκο/Ανεμοσκορπίσματα... Εσύ το ξέρεις το όνομά μου, οπότε έλειπε μόνον η ανάλυση...Πρόσθεσα και λίγη βιβλιογραφία, έτσι για να υπάρχει...
Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο, καλό σου βράδυ...

Artanis said...

Γεια σου @Πατσιουράκι μου...Έ όχι και αντάξια του Τόλκιν...Χα,χα,χα,χα,χα! Έναν Πάτροκλο γράφω, κι έχει κι αυτός σκαλώσει...
Ωραίο σχόλιο, το καταδιασκέδασα...
Σε φιλώ, μικρή μου, καλό βραδάκι να έχεις...

Artanis said...

Φίλε @Υπερμίκη, κάτι ξέρεις εσύ! Σχετικά με τη λέξη που παραθέτεις, όλα είναι αλληλένδετα φυσικά...
Νόστιμο και το σχετικό ανέκδοτο, ξέρω που το πας, αλλά θα αντισταθώ στον πειρασμό...
Τα φυτά και δη τα δηλητηριώδη, καθώς και όλα τα βότανα, με ενδιαφέρουν πολύ, γι' αυτό με βρίσκεις ενημερωμένη...Αν υπάρχει και κάποιο άλλο για το οποίο μπορώ να σε πληροφορήσω, πες μου...
Φιλιά φίλε Υπερμίκη, να έχεις ένα όμορφο βράδυ...

Artanis said...

Καλή μου @Αναστασία, καλησπέρα σου...Φανατική και 'συ; Μιλάμε όμως οτι έχω μεγάλο ψώνιο...Χα,χα,χα,χα!
Έχω κάνει και μια σχετική έρευνα, όπως είδες (ήτανε να μην με προκαλέσουν, άλλο που δεν ήθελα...)
Σου στέλνω πολλά φιλιά, θα περάσω σε λίγο να σε δω...

Artanis said...

Καλησπέρα @Βάσσια μου...ΚΙ εσύ, καλή μου; Είμαστε πολλοί τελικά, μόνον που είμαστε σκόρπιοι...Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο, φιλιά πολλά κι από μένα, συναδέλφισσα...

Artanis said...

Γεια σου @Μαργαριταράκι μου...Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση και που βρήκες την βιβλιογραφία ενδιαφέρουσα...
Να είσαι καλά, φιλάκια πολλά...

Artanis said...

Γεια σου @Ευαγγελία μου...Εσύ είχες πάρει μια γεύση πριν από καιρό, όταν σε μια επίσκεψή μου από το μπλογκ σου, το είχαμε συζητήσει...Σ' ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιο, κολακεύτηκα...Νά' σαι καλά, να έχεις μια όμορφη βραδιά...Φιλιά...

Artanis said...

Φίλη @Κερασοζουζούνα, έρχομαι αμέσως, ευχαριστώ για την πρόσκληση...Φιλιά πολλά από 'δω...

Anonymous said...

Να το πω, να το πω; Να γίνω το καρφί της παρέας; :Ρ

Artanis said...

Καλή μου @Freedula, δηλαδή εσύ ξέρεις; Έλα μωρέ, μην το πεις... Pleeeease!!!!
Χα,χα,χα,χα!
Πέρασα πριν λίγο κι από τα μέρη σου...
Σου στέλνω πολλά φιλιά, και την καληνύχτα μου...

Artanis said...

Καλή μου @Φαραώνα, σ' ευχαριστώ για το σχόλιο, την βιβλιογραφία την παρέθεσα απλά για να υπάρχει, μήπως κάποιος θελήσει να ψάξει...
Να είσαι καλά που πέρασες...
Καλό σου βράδυ...

Υπερμίκης said...

Αφού μ΄ενθαρρύνεις προχωρώ..
Με τα μανιτάρια πως τα πας;Αναγνωρίζεις τα δηλητηριώδεις;
Μαζεύεις,τα μαγειρεύεις;
Όταν θα΄χεις όρεξη Αρτάνης μου,μια και είμαι εκτός θέματος..

Καλή σου μέρα!

Roadartist said...

Αρτανις μου να εισαι καλα.. :)))))) Υπεροχη επιλογη, και η ανάλυση σου..πραγματικά πολύ κατατοπιστική :)) Φιλάκια, καλή σου μέρα :))

tzonakos said...

Πωπω τόση ιστορία ενα όνομα ουτε εγω που τα ψάχνω κάπως αυτά δεν ειχα φανταστεί.
Μυθικό όνομα και οχι τυχαίο λοιπόν.
Ενω εγω ο χαζός επέλεξα ενα πολυ κοινό :(
Συνεπώς τι να παίξω ; Θα ανεβασω ισως φωτογραφίες, ειναι και ΣΚ.
ΚΑλό ΣΚ.

Artanis said...

Φίλε @Υπερμίκη, το ρίσκο σχετικά με τα μανιτάρια είναι πολύ μεγάλο, και δεν μπορώ να το πάρω...Μετά το Τσερνόμπιλ, βγήκαν πολλές ενδιάμεσες ποικιλίες, και αν δεν είσαι καλός γνώστης, είναι πιθανόν να την πατήσεις πολύ άσχημα...Είναι νωπό ακόμα το περιστατικό με δυο κοπελιές από τη Σκόπελο που τις πήγαν Γαλλία όπου υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος για να σωθούν...Μόνον αγοράζω, δεν μαζεύω...Με τα βότανα τα πάω καλύτερα, αν και επίσης θεωρητικά, καθώς δεν πίνω αφεψήματα...Είναι εξίσου επικίνδυνο, για φυτά όπως το κορακόχορτο ή την εφέδρα και το ελλέβορο...Αν δεν ξέρεις την δοσολογία και τη χρήση, βάζεις σε κίνδυνο τον εαυτό σου...Βλέπω που πουλάνε πολλά, αλλά δεν ρισκάρω...
Μόνον ρίγανη, μέντα, και καναδυο άλλα μαζεύω...
Αυτά είναι όλα, φίλε μου...
Καλό Σ/Κ να έχεις...

Artanis said...

Καλημέρα @Καλλιτέχνιδά μου...
Προσπαθώ καλή μου, προσπαθώ... Παρέθεσα και μια σχετική βιβλιογραφία, απλά για να υπάρχει...

Σου εύχομαι ένα ωραίο Σ/Κ...Φιλιά πολλά...

Artanis said...

Καλημέρα @Τζονάκο μου...Μην στεναχωριέσαι καλέ μου, ένα παρατσούκλι είναι, και τίποτε άλλο, απλώς το συνέδεσα με το βαφτιστικό μου, λόγω του ψώνιου που έχω με τον Τόλκιν...Το βρήκα τυχαία, μου άρεσε και το κράτησα, αυτό είναι όλο...Η βιβλιογραφία αφορά την προέλευση του ονόματός μου, και όχι του ψευδώνυμου...
Να έχεις ένα ωραίο Σ/Κ, φιλιά...

Roadartist said...

Την είδα την βιβλιογραφία, άψογη!! Επρεπε να στο εγραφα αλλα εννοειται οκ :))) ΦΙΛΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚ!

Trellos Tou Xoriou said...

Σε ευχαριστώ που ακολούθησες το παράδειγμά μου ,όμως τώρα σου έχω και εγώ μια πρόσκληση για παιχνίδι . Πλεροφορίε στο Blog ke te moua.
:))))

Artanis said...

Καλή μου @Καλλιτέχνιδα, μην ανησυχείς, το κατάλαβα οτι την διάβασες...Σ' ευχαριστώ που (ξανα-)πέρασες...
Να έχεις ένα ωραίο Σ/Κ...
Φιλιά πολλά...

Artanis said...

Φίλε @Τρελέ, σ' ευχαριστώ για την πρόσκληση, δέχομαι φυσικά (όπως σου έγραψα και στο ποστ σου), μόνον που θα αργήσω μερικές μέρες...
Επείγει μια άλλη ανάρτηση, πριν από το παιχνίδι αυτό...Αν θες να περάσεις μέσα στο Σ/Κ, θα καταλάβεις τους λόγους...
Να είσαι καλά, θα τα ξαναπούμε σύντομα...Φιλιά από ΄δω...

P. Kapodistrias said...

Πάντα καταφέρνεις να μαθαίνω πράγματα από σένα!
Να είσαι πάντα καλά και Αρχόντισσα!

Artanis said...

Αγαπητέ @π.κ, καλημέρα...Ευχαριστώ που περάσατε κι αφήσατε σχόλιο, ήσασταν λακωνικός όπως πάντα και καίριος...
Νά 'στε καλά, να έχετε ένα όμορφο Σ/Κ...

Βάσσια said...

(εκτός από τις ταινίες, έχω μαζέψει και τα gifts.....)
:-)
Καλό Σ/Κ

Artanis said...

Καλή μου @Βάσσια, έχω όλα τα βιβλία, αφίσες, αφισέττες, αποκόμματα, τις ταινίες (και σε βιντεοκασέττες και σε DVD), screen savers, τράπουλες, συνοδευτικά DVD, το φύλλο-καρφίτσα, φτιαγμένο από τα χεράκια μου, και τη συλλεκτική μπλούζα της 2ης ταινίας...
Μιλάμε για ψώνιο...
Καλό Σ/Κ να έχεις, φιλιά...